Hvad er hjemlighed, og hvad er fordelene?

Lær om en tendens inden for indretning, der søger at forbedre boligområder for maksimal tilfredshed og komfort.
Hvad er hjemlighed, og hvad er fordelene?

Sidste ændring: 04 juni, 2023

Der er intet som at komme hjem efter en dag ude for at hvile og slappe af. Derfor bør ethvert hjem være et sted, hvor familiemedlemmerne kan føle sig trygge og godt tilpas. I den forbindelse er der opstået en ny tendens, der søger at forbedre følelsen af glæde og velvære. Har du hørt om hjemlighed?

Når man indretter et hjem, har man traditionelt taget hensyn til mange faktorer, når det kommer til funktionalitet og æstetik. Men i de senere år er der blevet indført indretningsstile, som har til formål at fremme mental og følelsesmæssig velvære. I den forstand har hjemlighed et interessant bud. Her fortæller vi dig alt om det.

Hvad er hjemlighed?

Hjemlighed er en af de indretningstendenser, der er blevet stærkere i løbet af 2022, og som helt sikkert vil fortsætte med at blive anvendt i de kommende år. Den har sin inspiration i mindfulness, en metode, der søger at udøve opmærksomhed, i nydelsen af her og nu. Det handler om at være fuldt bevidst om det, der omgiver os. Den søger at fremme ro og velbefindende.

Ifølge institutionen St. Hutt Centre er hjemlighed et ord, der betyder “følelsen af sikkerhed, kontrol og tillid, der kommer af at have et sted at kalde hjem. Det handler om den glæde, der understøtter udtrykket “hjem kære hjem”. Det er det rum, hvor vi kan være os selv, have privatliv og vores mest dyrebare genstande, såvel som de bedste minder og kære.

Derfor sigter denne tendens mod at forbedre følelser omkring velvære, afslapning, ro og sikkerhed i boligområderne. Det handler om at gøre hjemmet til en oase baseret på fred og komfort, som giver os mulighed for at frigøre os fra stress og føle os helt afslappede og godt tilpas.

Anvendt i indretning søger det, at der gennem de elementer, farver og former, der udgør hjemmet, skabes harmoniske rum, der genererer en følelse af hygge og ro.

Stue skildrer hjemlighed
Hjemlighed foreslår at indrette hjemmet med naturlige elementer, der inspirerer til afslapning og ro.

Fordele ved hjemlighed

Hjemlighed er forbundet med flere fordele. Først og fremmest er det klart, at det at føle sig godt tilpas og nyde et rum er en positiv ting. At have et miljø, hvor man føler sig sikker, afslappet og godt tilpas, fremmer god hvile, hjælper med at reducere stressniveauet og fremmer afslapning.

På den anden side, når du har et hjem, der er designet til at skabe komfort og udføre den korrekte funktion, er det også meget lettere at tage vare på dit helbred. Elementer, der fremmer ergonomi, hvile og afslapning, vil bidrage til at opretholde en god fysisk og mental tilstand.

Faktisk er det en indretningsstil, hvor der tages hånd om detaljer relateret til temperatur, fugtighed, lugte og lyde. Derfor handler det om mere end æstetik.

Tips til at anvende denne indretningsstil

Hjemlighed er tæt forbundet med andre stilarter, der også er moderne. Nogle af de faktorer, der hører sammen med den, er følgende:

  • Varm minimalisme.
  • Brug af neutrale, men hyggelige farver.
  • Anvendelse af naturlige og bæredygtige materialer.
  • Tilstedeværelse af natur i hjemmet.
  • God belysning.

Her er nogle tips til, hvordan du kan anvende hjemlighed i dit hjem og nyde godt af fordelene.

Hold orden og gør rent

“Et sted til alt og alt på sin plads” er et af de mottoer, der passer bedst til hjemlighed. Ryddelige, rene og funktionelle rum skaber velvære hos dem, der bruger dem. Der er intet som at ankomme til et afbalanceret og harmonisk sted, der dufter godt, ikke er snavset og giver os mulighed for komfortabelt at udføre de opgaver, vi ønsker.

Tværtimod, når der er mættede, rodede og beskidte områder, oplever folk ofte følelser af overvældelse og kaos. Faktisk kan rod bidrage til stress og reducere lysten til at komme hjem.

Brug naturlige materialer og planter

Naturen er en god allieret til at reducere stress og skabe varme, afslappende og æstetiske miljøer. En artikel fra det videnskabelige tidsskrift Journal of Physiological Anthropology rapporterede, at indendørs planter hjælper med at reducere stress, da de fremmer reduktionen af kortisol. Desuden øger de følelsen af velvære.

Planter vil helt sikkert gøre ethvert sted hyggeligere. På samme måde tilføjer blomster farve til rum og skaber en mere iøjnefaldende atmosfære. For ikke at nævne, at nogle af dem absorberer fugt og renser luften.

På den anden side er det også praktisk at bruge naturlige materialer, fordi de har en tendens til at være mere bæredygtige og miljøvenlige. Træ, bambus, glas, hør og bomuld er nogle af disse anbefalede materialer. Under alle omstændigheder bør plast undgås.

Køb funktionelle og ergonomiske møbler

Når du vælger møbler og genstande, der skal indgå i møbleringen og udsmykningen af dit hjem, er det vigtigt at tage hensyn til deres funktionalitet. Det vil sige, at de skal opfylde husstandsmedlemmernes behov.

Når man f.eks. indretter et studie- eller arbejdsområde, skal man vælge stole, skriveborde og sofaer, der fremmer en god kropsholdning og ergonomi. På den måde bliver fjernarbejde og virtuelle studier mere behagelige.

Det samme gælder for senge og andre møbler. De bør vælges på en sådan måde, at de gør livet lettere og mere behageligt. De dage er forbi, hvor folk købte pæne og smukke møbler, men som ikke tilbød megen komfort.

Hvad angår børneværelser, så vælg møbler, der giver børnene lyst til at være der, men som også er sikre og behagelige.

Brug følelsesladede elementer

Når man indretter et hus, skal man huske på, at elementerne skal forbinde sig på et følelsesmæssigt niveau med dem, der bor der. Hvis et hus skal føles som et hjem, skal der være ting, som man kan lide, og som man føler er ens egne.

Et familiefoto, en souvenir fra en rejse eller en gave fra en, man holder af, er en god måde at føle hjemmets varme på.

Styrk dine sanser

En måde at gøre et rum mere behageligt på er at have en atmosfære, der glæder sanserne. I den forbindelse er det vigtigt at have en god aromatizer. Du kan vælge at bruge en duftspreder med æteriske olier eller en parfume efter eget valg.

Det er også en god idé at have tæpper, puder eller elementer, der har en behagelig tekstur og indbyder til hvile. Der er ikke noget som at komme hjem på en regnfuld og kold eftermiddag og pakke sig ind i et tæppe for at se tv eller tage en lur.

En diffusor på et bord

Glem ikke at overveje alles meninger for at opnå hjemlighed

Glem ikke, at hjemlighed handler om at forbedre følelsen af velvære og komfort, når du kommer hjem. Så alle rum skal føles som et behageligt og sikkert sted for alle. Før du foretager ændringer i indretningen, er det bedst at rådføre sig med de andre medlemmer. Brainstorming kan være en god idé. Det er også værd at udforske forskellige muligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.