Rattanmøbler: Fordele og ulemper

Rattanmøbler er ideelle til indendørs og udendørs brug. Denne alsidighed har fordele og ulemper, som vi vil afsløre her.
Rattanmøbler: Fordele og ulemper

Sidste ændring: 14 april, 2023

Et af de vigtigste materialer, der anvendes til fremstilling af møbler, er rattan. I begyndelsen blev denne stil brugt til terrasser, haver og andre udendørs områder i huset. Men rattanmøbler er nu ved at blive populære til indendørs brug i hjemmet.

De teknikker, der bruges til at hærde naturlig rattan, forbedres med tiden, men det er også ret almindeligt at bruge syntetisk rattan. Det giver et lignende udseende og lavere miljørisici.

Hvornår skal man vælge naturlige rattanmøbler, og hvornår er det fint at bruge den kunstige type? Lad os finde ud af det ved at undersøge dens fordele og ulemper.

Rattan og dets anvendelse i møbelfremstilling

I Rattan Species Profile står der, at ordet “rattan” kommer fra det malaysiske ord rotan og henviser til de lokale klatrepalmer. De beskriver dem som tornepalmer, der er velegnede til industrialisering takket være deres vigtigste produkt – stokken.

Det er denne stamme, der er adskilt fra bladene, der bruges som ramme for forskellige typer møbler samt til kurveflet og måtter. Rattanstokken er ensartet og stærk, men samtidig er den formbar.

Rattanmøbler ligner på nogle måder møbler af massivt træ. Variationerne ligger i designet, og de møbler, der er lavet af rattan, er mere omhyggeligt fremstillet. Desuden er de af træ dyrere.

Rattanmøbler kan inddeles i tre grundlæggende hovedgrupper:

  1. Koloniale: Dette kombinerer den vævede struktur af fiberen med blomstrede dyner.
  2. Økologisk snit: I denne type bruges kun naturmateriale til at fremstille møblerne.
  3. Etnisk: Dette supplerer dekorationen med organiske elementer, der er typiske for et land, repræsenteret gennem for eksempel borde, kufferter og lamper.
Rattanstok

Fordele ved rattanmøbler

Ifølge International Journal of Forestry and Forest Industries (Unasylva) er rattanrørets solide og runde egenskaber nyttige til at skabe møbelrammen, hvilket ikke er tilfældet med de hule rør af planter som f.eks. bambus.

En anden fordel ved rattan er, at man, da det er den vigtigste fremstillingskomponent, også kan inkorporere materialer som metal, glas og plast. Denne egenskab er befordrende for fremstillingen af borde og visse typer hylder.

Endnu en god artikel: Fordelene ved stofskabe

Der findes ligeledes mange former, farver og størrelser af rattanmøbler med fordele som følgende:

De er miljøvenlige

Samtidig med at du har smukke møbler, reducerer du den forurening, der produceres under fremstillingen af andre typer møbler. Denne plante vokser hurtigt i troperne, har en høj reproduktionsrate og har en meget lav miljøpåvirkning.

Faktisk findes der nogle rattanplantager, hvor produktet udelukkende anvendes til fremstilling af borde, stole og hylder for blot at nævne nogle få.

Fremragende holdbarhed

Ud over at være æstetisk tiltalende og komfortable er de holdbare og modstandsdygtige. Andre fibre, som f.eks. flet, er ikke så faste som rattan.

Stabile og sikre

Det er lette møbler, hvilket minimerer sandsynligheden for større ulykker eller hårde stød under transport, hvilket kan ske med træmøbler.

Velegnet til indendørs og udendørs brug

Rattan ældes udendørs, og derfor indeholder det naturlige olier, der er med til at beskytte det mod forringelse på grund af elementerne, og det reducerer også revner og forhindrer strækning. Indendørs er det dog enklere at passe dem, og de ser stadig godt ud.

Tilpasning

Rattan kan tilpasses, ligesom polstringen, hvis det er relevant. Det er muligt at vælge stof, mønster og farver efter din smag. Ved at ændre polstringen forandrer man i høj grad rummets udseende.

Tag et kig på denne gode artikel: 9 feng shui-fejl, som du skal undgå i din indretning

Ulemper ved rattanmøbler

Rattan er traditionelt og varmt og bevarer sin relevans i indretningen. Men det er godt at kende visse ulemper, der kan opstå med det:

  • Splinter: Det er ikke så alvorligt, men du kan få en splint fra ældre og mere forsømte møbler.
  • Risiko for nedbrydning: Naturlig rattan har en tendens til at tiltrække insekter, når det ikke vedligeholdes ordentligt.
  • Møblerne kan ikke skilles ad: I modsætning til træ kan rattan, bortset fra hynderne eller glasset på et bord, ikke skilles ad. På IOP-konferencerne: Materials Science and Engineering behandlede de denne særlige egenskab ved møbler fremstillet af rattan. De sagde, at brugervenlighed, levering, opbevaring og samling er afgørende på møbelmarkedet. Men rattan har ikke noget system til at samle komponenterne.
Kvinde samler et møbel

Hvordan bevares rattanmøbler?

De vigtigste plejebehov for rattanmøbler omfatter rengøring. Du skal støvsuge støvet og bruge en blanding af sæbevand til at rengøre dem og tørre flettet af med en fugtig klud. Hvis snavset er indgroet, skal du bruge en børste og en kombination af vand og salt. Glem alt om rengøringsmidler, da de tærer på belægningen.

Som et sidste tip skal du aldrig sætte en varm genstand på rattanmøbler og slet ikke en flamme eller et varmeapparat, da de er brandfarlige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.