Hvad er hyaluronsyrebehandling til hår?

Hyaluronsyrebehandling til hår genopretter glansen og styrker hårstråene. Forbindelsen afbalancerer hårets pH-værdi.
Hvad er hyaluronsyrebehandling til hår?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 03 juli, 2023

Der findes tusindvis af løsninger til at give nyt liv til håret, men en af de aktuelle tendenser er hyaluronsyrebehandling til hår. Det kaldes også HA. Det er et stof, der udglatter, nærer og heler hår, der er blevet påvirket af miljømæssige faktorer og konstant brug af glatte- eller krøllejern og føntørrer.

Ligesom huden kræver håret intens pleje. Derfor findes der et utal af shampooer og balsam på markedet med særlige ingredienser, der passer til din hårtype.

Men hvis dine lokker har brug for en dyb reparation, findes der en lang række teknikker til at redde dit hårs sundhed. Hyaluronsyre har stor effekt uden at beskadige hårstråene. Hvordan opnår den dette?

Hvad er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er et naturligt polysakkarid, der findes i knogler, brusk og blodkar, selvom det også fås gennem cremer, serummer, injektioner og kosttilskud.

Journal of the Faculty of Medical Sciences of the UNAH nævner, at denne forbindelse har kliniske anvendelser inden for områder som oftalmologi, onkologi, gynækologi, ortopædi og plastikkirurgi. Ligeledes har hyaluronsyre fået accept inden for det mindre invasive æstetiske område og inden for personlig pleje.

HA’s essentielle funktion er at opretholde tilstrækkelige niveauer af hydrering i kroppen. Når det gælder hår, virker stoffet mod virkningerne af solen, farvestoffer, varmeapparater og behandlinger, der ender med at knække, udtørre og gøre håret sløvt.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Hvad er babyhår, og hvorfor opstår de?

Fordelene ved hyaluronsyre for håret

Hårets sundhed afhænger af den behandling, det får, og anvendelsen af de produkter, der er angivet for hver type, så de virker indefra, hævdes det i en tekst i magasinet Farmacia Profesional.

Faktisk er en fordel ved hyaluronsyre, at det genopretter fra indersiden af stråene til ydersiden. Dette glykosaminoglykan bruges endda til at genoprette udseendet af naturlige hårparykker og extensions, da de ikke næres af hovedbunden selv.

Derudover er andre fordele ved HA som følger:

  • Det afbalancerer pH-værdien: På den måde kureres alkalisk hår som følge af tørhed og afblegning.
  • Det giver mikronæringsstoffer: Ifølge tidsskriftet Farmacia Profesional lider kroppen nogle gange af vitaminmangel, som også kan skade håret. Hyaluronsyre genopretter nogle af disse mangler.
  • Hyaluronsyre udglatter håret: Hyaluronsyre fjerner krus og giver håret en silkeblød struktur og bevægelse.
  • Det giver volumen til håret: Ved at afhjælpe tabet af kapillærtæthed får fint hår mere fylde.
  • Hyaluronsyre lagrer fugt: Den absorberer også det vand, der er nødvendigt for at øge hydreringsniveauet i længere tid.
  • Det forsegler hårstråene. HA kan reparere spidser, der er beskadiget af hårnåle, uden at man behøver at klippe håret.
Kvinde vasker hår
Hyaluronsyre er inkluderet i forskellige kommercielle produkter til hårpleje, såsom shampooer.

Hyaluronsyrebehandling til hår

Der er forskellige måder at give HA til håret på, da mange shampooer har det i deres formler som hydrolyseret hyaluronsyre. Der findes også serum med stoffet og kosttilskud, der bidrager til genopretning af håret.

Men den mest populære metode i øjeblikket, der giver øjeblikkelige ændringer i håret, er hyaluronsyrebehandling. Den består i at påføre koncentratet på håret og lade det trænge ind, hvorefter man behandler med varme.

Selvom man kan gøre det derhjemme, er det altid bedre at få håret behandlet professionelt. Stylister diagnosticerer, hvor påvirket håret er, og fastlægger varigheden og den teknik, der skal anvendes.

Generelt følges nedenstående trin.

1. Vask

Først fjernes urenheder ved hjælp af en speciel shampoo . De gentager vasken 3 gange og lader produktet virke i et par minutter hver gang. Idéen er at efterlade håret rent, så HA’en bliver tilstrækkeligt imprægneret.

2. Fjern fugten

Efter hårvasken vil specialisten føntørre dit hår for at fjerne fugten, men uden at efterlade håret helt tørt. Det er bedst at indstille apparatet på medium varme.

3. Påfør HA

Der findes mange mærker af hårmasker med hyaluronsyre. Frisøren vil vælge den, der passer til dit hårs behov. Fremgangsmåden er den samme som med hårfarver: Del håret op i små totter, og fordel produktet med en børste.

Derefter dækkes håret fra rødderne til spidserne, hvis det er en paryk eller extensions, eller fra midterlængderne til spidserne, hvis det er naturligt hår.

Derefter redes håret forsigtigt igennem, så produktet ikke klumper sammen. Men det er også vigtigt at børste igen for at sikre fuld dækning. Rør ikke ved hovedbunden, medmindre den er tør.

Lad produktet virke i 20 minutter til en halv time. Tiden vil variere afhængigt af hårets tilstand.

4. Skyl

Når produktets indtrængningsfase er overstået, er det tid til at skylle. Start med lunkent vand, og afslut med koldt vand for at forsegle spidserne. Skyl, indtil håret er fri for produkt.

5. Tør og glat

Ud over at føntørre med det varme apparat, bør du også bruge et fladjern. Det er en måde at optimere resultatet på og få skinnende, silkeblødt hår.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Almindelige fejl i hårpleje

Pleje efter hyaluronsyrebehandling til hår

Proceduren kan gentages to gange om ugen, og nogle trin kan ændres i henhold til stylisten. For at forlænge effekten skal du følge følgende anbefalinger:

  • Vask med koldt eller lunkent vand, da det fremmer cirkulationen og gør håret skinnende.
  • Undgå produkter med silikone, tilsætningsstoffer, eller som ikke er naturlige.
  • Massér hovedbunden regelmæssigt for at fjerne overskydende talg.
  • Brug serum i spidserne og plejende produkter til hele hovedbunden og håret.
Nærbillede af kvindes hovedbund
Når du masserer hovedbunden, holder virkningen af produktet længere.

Er der nogen kontraindikationer for hyaluronsyrebehandling til hår?

Selvom det ikke er almindeligt, kan der opstå en allergisk reaktion på visse komponenter i masken. Men i sig selv forårsager HA ikke denne type tilstand. Hvis det skulle ske, ville du opleve røde pletter i hovedbunden, og hvis tilstanden er akut, kan du endda se skorper, som forklaret af Eczema Foundation.

Løsningen på dette problem er at undgå allergenet eller at gå til en hudlæge, hvis situationen fortsætter. For at forhindre en allergisk reaktion vil stylisten teste produktet på din hud, før det påføres fuldstændigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.