Shampoobarer: Hvad er fordelene?

Shampoobarer er et miljøvenligt og gavnligt alternativ til hårpleje. Find ud af, hvorfor du bør bruge dem her!
Shampoobarer: Hvad er fordelene?

Sidste ændring: 12 november, 2023

Hvis du endnu ikke har prøvet shampoobarer, og du er i tvivl om virkningerne, vil vi hjælpe dig med at fjerne din tvivl om brugen af produktet. Dette hårprodukt har de samme funktioner som den flydende version, men med miljømæssige fordele.

Det er især forbundet med fordele som f.eks. hydrering og genopretning af skadet hår, kontrol af fedtet hår og genvindelse af blødhed, der er mistet som følge af konstant udsættelse for glattejern og hårtørrer. Hvad består det af? Hvordan anvendes det? Her er alle detaljerne.

Hvad er shampoobarer?

Ifølge Offarm er en shampoo et kosmetisk produkt, der renser hår og hovedbund, og som undertiden er formuleret med henblik på en samtidig farmakodynamisk virkning, der normaliserer eller stimulerer hårets eller talgkirtlernes funktioner.

Bladet tilføjer, at ethvert produkt af denne type har en god præsentation, en lav affedtningsevne og maksimerer rensningen. Disse egenskaber opfyldes netop af shampoobaren, som er et miljøvenligt alternativ til hårpleje.

Det er sæbelignende barer, der er fremstillet til at rense og pleje håret og tilfører næringsstoffer fra 100 % naturlige ingredienser. De fås også til alle hårtyper. Nogle sammensætninger indeholder endda elementer, der bekæmper skæl.

Desuden giver de den samme effekt som de flydende former. Forskellen er markeret ved, at deres fremstilling reducerer miljøpåvirkningen på grund af mindre vandforbrug, ingen plastik og lav CO2-udledning.

Du kan også finde balsambarer, der supplerer shampooens formål.

Eksempel på shampoobarer
Shampoobarer som regel lavet af 100% naturlige ingredienser. Derudover bruges intet plastik til distributionen.

Grunde til at vælge shampoobarer

Fordelene ved fast shampoo har nogle fordele i forhold til traditionel shampoo. Blandt de vigtigste fremhæver magasinet Cosmetics den lette transport og anvendelsen af plantebaserede ingredienser. Lad os se på det i detaljer.

Produktet har større mikrobiologisk stabilitet, da det også minimerer den dosis konserveringsmidler, der er nødvendig i flydende præsentationer.

De respekterer de naturlige hårolier

Formlerne i nogle konventionelle shampooer er aggressive over for håret, da de undertrykker hovedbundens naturlige olier og forringer hårets skønhed. Desuden respekterer shampoobarer hårstråenes tekstur og hårets sundhed.

Shampoobarer er miljøvenlige

En rapport fra National Geographic understreger, at havene modtager ca. 9 millioner tons plastik om året. Brugen af shampoobarer bidrager også til kampen mod dette problem, da det eliminerer behovet for at bruge plastikflasker. Som om det ikke var nok, leveres de normalt i genbrugspapir eller biologisk nedbrydelige æsker.

Da det er en lille bar, er der på den anden side mindre transport for at distribuere dem, hvilket giver færre kuldioxidemissioner på vejene. Store mængder distribueres i få køretøjer.

Lette at transportere

Det er muligt at opbevare baren i en taske eller kuffert uden at være bange for at spilde, som det er tilfældet med flydende shampoo-beholdere. Ud over at den ikke optager for meget plads, kan du have den med i håndbagagen på alle flyrejser.

De indeholder ingen kemikalier

Mens andre shampooer er fremstillet med parabener, vaske- og rengøringsmidler, sulfater og silikoner, indeholder fast shampoo vegetabilske olier, vitaminer og skumdannende midler. De mest almindelige sammensætninger omfatter følgende elementer:

De holder længere

Det anslås, at en shampoobar på 100 g giver mindst 80 vaske, hvilket svarer til 3 flasker konventionel shampoo. Det betyder også en langsigtet investering og en besparelse for din pengepung.

Du bidrager til lokalt iværksætteri

De fleste shampoobarer er produceret af lokale virksomheder, der baserer deres produktion på håndværksmæssige metoder. Dette forringer ikke produktets kvalitet, som faktisk indebærer en dyr investering fra producenternes side, da det kræver råvarer, der er vanskelige at skaffe og ikke er billige.

Sådan bruger du shampoobarer

Shampoobarer fås i forskellige sammensætninger. Desuden er dem, der indeholder fugtgivende fedtstoffer som kokosnøddecreme eller sojalecithin, bedst til tørt eller afbleget hår. Dem, der indeholder grøn te, er ideelle til kombineret hår. Derudover er dem med citron og mynte bedst til fedtet hår.

Hvis dit hår er kruset, kan du prøve den faste shampoo med honning, havregryn og kokosolie, da denne sammensmeltning er reparerende og blødgørende. Uanset hvilken shampoo du vælger, skal du bruge den i 3 trin, som er beskrevet nedenstående.

  1. Fugt: Gør håret tilstrækkeligt vådt til at optage rensemidlet ordentligt.
  2. Påfør: En måde at anvende shampooen på er ved at gnide baren i hænderne og føre skummet op til hovedet. En anden metode er at føre baren direkte hen over hårstråene og gentage de bevægelser, du ville gøre med det konventionelle produkt, ved at massere hovedbunden.
  3. Skyl: Til sidst skylles håret med vand, indtil det ikke længere føles sæbeagtigt.
En gul sæbebar
Kompositionen af shampoobarer kan variere afhængig af dit hårs behov.

Er der nogen ulemper ved shampoobarer?

Fordelene ved fast shampoo opvejer normalt ulemperne. Vi bør dog nævne, at nogle, afhængigt af formuleringen, er ret voksagtige i konsistensen og har en tendens til at klumpe sammen i håret.

Desuden er tykt, meget langt eller krøllet hår tilbøjeligt til nemt at filtre sammen, når man gnider dette produkt direkte ind i det, især hvis man ikke anvender en balsam bagefter.

Er det så værd at vælge det? Selv om beslutningen er personlig, skal du, hvis du foretrækker det miljøvenlige alternativ, tjekke barens sammensætning i detaljer og sikre dig, at ingredienserne passer til dit hårs behov.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.