Hvad er en intrakardiel injektion?

En intrakardiel injektion er en medicinsk teknik, forbeholdt nødssituationer. De består af at give medicin direkte ind i hjertet.
Hvad er en intrakardiel injektion?

Sidste ændring: 19 november, 2020

Hvad er en intrakardiel injektion? En måde at give medicin i nødssituationer. En nødssituation er enhver situation, der udgør en potentiel risiko for et dødsfald. I sådanne tilfælde, kan medicin gives direkte i hjertet, så det derved kommer direkte ind i blodet og virker med det samme.

Der, hvor læger oftest bruger intrakardinale injektioner, er under hjertestop. De er enormt effektive, fordi de ikke skal absorberes, men kommer direkte ind og virker med det samme. Der er ingen ventetid, og doseringen er 100% brugbar.

Udover det, er der ingen variabler mellem patienter af samme størrelse og alder, da man springer ventetiden over. Dette gør, at lægerne kan udregne en passende mængde, og give den hurtigt og præcist. Det er virkelig praktisk, hvis patienten er bevidstløs og lægen ikke kan finde information om dem.

Hvordan udføres en intrakardiel injektion?

Illustration af hjerte som er stedet, hvor man giver en intrakardiel injektion

Det første skridt i processen, er at forberede en steril nål, der er mindst 10 cm lang. Det er vigtigt, at den er så stor, fordi den skal direkte ind i hjertet.

Når nålen er klar, skal den lades med medicinen. Derefter skal patientens interkostale hulrum lokaliseres. De interkostale hulrum er området mellem to ribben. De er normalt nemme at finde, men hvis patienten er overvægtigt kan det være besværligt da det er sværere at se ribbenene tydeligt.

Når man finder det fjerde venste interkostale hulrum, eller rummet mellem det fjerde og femte ribben, skal man følge den imaginære linje, der forbinder det hulrum med brystbenet på venstre side. Det er cirka der, hjertet sidder.

Som det sidste, skal man indsætte kanylen der, og frigive medicinen. På trods af den svære rejse dertil, når medicinen myokardiet (muskelvævet) og hjælper hjertet med at slå, hvis det er stoppet.

Læs også: Et sundt hjerte med havregryn og æbler

Hvilken type medicin bruges til en intrakardiel injektion?

Den mest normale type medicin er uden tvivl adrenalin. Læger bruger normalt 0.1% adrenalin, fordi det er den koncentration, der kan starte dit hjerte, uden seriøse bivirkninger. Derudover er det vigtigt at huske, at alt, hvad der gives direkte i hjertet, virker med det samme. Derfor kan en højere dosering være dødelig.

Adrenalin kendes også som epinefrin. Det er en af de mest kraftige midler til at aktivere det sympatiske nervesystem. Hjertet begynder at slå efter de signaler, systemet sender. Derfor kan du altså ændre hjertets elektriske aktivitet, ved at ændre på det sympatiske nervesystem.

Flere studier har vist, at en intrakardiel injektion af adrenalin kan forbedre chancerne for at overleve, op til fem minutter efter hjertestop. Men det er ikke altid effektivt. Dette skyldes, at timing er altafgørende i denne type nødsituation. Derfor er overlevelseschancerne tæt relateret til, hvor hurtigt medicinen gives.

Læs også: Hjertets dele og funktioner

Hvornår er det bedst at bruge denne teknik?

Patient bliver kørt af læger efter blodprop i hjertet

Du bør ikke bruge en intrakardiel injektion under en hjertemassage. Det er bedst at separere massager og injektioner. På den måde kan medicinen nå myokardiet fuldstændig, hvilket reducerer iskæmi.

Iskæmi er den proces, cellerne går igennem, når de dør, fordi blodet ikke kan nå ud til dem og nære dem. Denne proces sker ofte, når hjerteproblemer opstår. Men det ses oftest ved myokardieinfarkt, bedre kendt som blodpropper i hjertet.

Så hvad er en intrakardiel injektion godt for?

Når en patient får hjertestop, stopper hjertet med at pumpe blod til resten af kroppen, og cellerne begynder at dø. Derfor har du brug for at sprøjte medicin direkte ind i hjertet, for at stoppe processen. Hvis det gøres korrekt, kan blodet igen løbe gennem kroppen.

Som det sidste, bør vi understrege, at du aldrig bør prøve denne teknik, med mindre du er en certificeret medicinsk læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.