Hvad er kolloid havre, og hvad er dets fordele?

Kolloid havre er blevet en populær ingrediens i hudpleje. På grund af dets fordele er dette produkt et glimrende tilskud til behandling af nogle hudlidelser.
Hvad er kolloid havre, og hvad er dets fordele?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kolloid havre er en naturlig ingrediens, som er populær på grund af dets mange fordele for hudens sundhed. Ifølge en artikel udgivet i Journal of Drugs in Dermatology er denne type havre et beroligende middel og er reguleret af Food and Drug Administration på grund af dets farmakologiske anvendelse.

Dette produkt er faktisk alment tilgængeligt i forskellige former lige fra badesalt til shampoo, barberskum og cremer. Hvad er fordelene ved dette produkt, og hvordan bruger folk det som regel?

Hvad er kolloid havre?

Kolloid havre laves ved at male havregryn (Avena sativa) til fint pulver. I dag bruger kosmetikindustrien dette produkt i en lang række formler til personlig sundhed især i hudplejeprodukter.

Et studie i Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology forklarer, at kolloid havre har en kompleks kemisk komposition og består af polysakkarider, lipider, proteiner, flavonoider, vitaminer og mineraler. Forbrugere værdsætter derudover denne ingrediens for sine fugtgivende egenskaber samt dets anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber.

Kolloid havre i skål

Fordele ved kolloid havre

Den ernæringsmæssige komposition af havre giver dets forbrugere en række sundhedsmæssige fordele, især når det kommer til behandling af hudlidelser. På grund af dets anti-inflammatoriske egenskaber og blødgøringsmidler hjælper det med at reparere beskadiget hud og kan lindre nogle lidelser såsom:

 • Udslæt.
 • Mærker på huden.
 • Kløe og eksem.
 • Tør hud.
 • Atopisk dermatitis.
 • Forbrændinger.
 • Bleeksem.

De blødgørende midler, der findes i havre, udglatter og fugter huden, hvilket hjælper med at lindre symptomer såsom kløe og afskalning. Der er selvfølgelig mange naturlige produkter, som kan hjælpe på hudproblemer, men mange mennesker vælger havregryn, fordi det kan anvendes til alle hudtyper.

Studier antyder, at kolloid havre også kan anvendes til at bekæmpe symptomer på ekstrem tør hud. Denne behandling er sikker, tålelig og kan endda hjælpe med at reducere behovet for topiske kortikosteroider, så man kan undgå uønskede bivirkninger.

Vi bør også slå fast, at kolloid havre ikke er det første valg til behandling af hudlidelser. Når det kommer til moderate til alvorlige forbrændinger, akne og dermatitis, bør man altid først gå til en dermatolog for at lære om andre muligheder for behandling. Produkter med havre bliver ofte brugt sammen med andre lægemidler til at lindre ubehag på huden.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Sådan kan man anvende denne ingrediens

Den mest gængse måde at anvende kolloid havre på er som et havrebad, hvor man blander det fine pulver i sit badevand. Som vi har nævnt tidligere, er gel, creme, salve og en række andre produkter dog også tilgængelige på markedet.

Vær sikker på, at du følger instrukserne nøje som indikeret på indpakningen, og hvis du har nogen spørgsmål, bør du tale med en læge eller en apoteker. Du bør anvende creme med kolloid havre på berørte områder, hvis det er nødvendigt. Hvis du har tørre hænder, anbefaler vi at påføre cremen, hver gang du vasker hænder.

Ligeledes når man bruger en salve eller creme med kolloid havre til at behandle bleeksem, bør man altid vaske og tørre området grundigt før anvendelse.

Det er klogt at være forsigtig eller fuldstændig undgå at påføre salve eller creme på følsomme områder såsom omkring øjnene, munden, næsen og på kønsorganerne. Anvend det ikke på hud med rifter eller sprækker.

Er disse produkter sikre?

Kolloid havre er sikkert for de fleste personer. Til dags dato er der faktisk ingen rapporter om bivirkninger efter anvendelse af det.

Alligevel anbefaler vi dog ikke at anvende produkter med havre til at behandle hudlidelser, hvis du har en allergi eller er overfølsom over for havre eller dets biprodukter. Hvis dit kløe forværres eller du udvikler et udslæt efter at have anvendt kolloid havre, bør du stoppe med at anvende det.

Sådan kan man lave kolloid havre derhjemme

Selvom det helt sikkert er praktisk at købe færdiglavet kolloid havre i butikken, kan man dog også lave det derhjemme ved blot at følge nogle få trin. Det endelige produkt er ideelt til at tilføje til badevandet  eller lave en naturlig maske.

Ingredienser

 • 125 gram havregryn.
 • En blender eller foodprocessor.

Metode

 • Til at starte med kommes de rå, hele havregryn i blenderen eller foodprocessoren.
 • Tænd for den, indtil havren danner et blødt, fint pulver.
 • For at se, om pulveret er fint nok, blandes en smule af det i vand. Hvis vandet bliver mælkehvidt, så er det hjemmelavede kolloid havre klar til brug.
Fintmalet havre i skål

Læs også denne artikel: Hudplejerutine om aftenen: Syv tips

Kolloid havre er et beroligende middel for huden

Der er mange grunde til at tilføje kolloid havre til sin hudplejerutine. Det er et mildt produkt, som selv personer med den mest følsomme hud kan bruge, og på grund af dets komposition hjælper det med at beskytte huden og bekæmpe tørhed.

Det mest interessante ved dette produkt er, at det er tilgængeligt i mange former og endda kan laves nemt derhjemme med havregryn. Hvad mener du, vil du prøve det? Husk at tale med en dermatolog, hvis du har nogen spørgsmål eller bekymringer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175.
 • Criquet M, Roure R, Dayan L, Nollent V, Bertin C. Safety and efficacy of personal care products containing colloidal oatmeal. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2012;5:183-193. doi:10.2147/CCID.S31375}
 • Reynertson KA, Garay M, Nebus J, Chon S, Kaur S, Mahmood K, Kizoulis M, Southall MD. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. J Drugs Dermatol. 2015 Jan;14(1):43-8. PMID: 25607907.
 • Fowler JF Jr. Colloidal oatmeal formulations and the treatment of atopic dermatitis. J Drugs Dermatol. 2014 Oct;13(10):1180-3; quiz 1184-5. PMID: 25607551.
 • Diluvio L, Dattola A, Cannizzaro MV, Franceschini C, Bianchi L. Clinical and confocal evaluation of avenanthramides-based daily cleansing and emollient cream in pediatric population affected by atopic dermatitis and xerosis. G Ital Dermatol Venereol. 2019 Feb;154(1):32-36. doi: 10.23736/S0392-0488.18.06002-9. Epub 2018 Sep 12. PMID: 30207438.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.