Hvad er komplementære terapiformer?

Succesen med komplementære terapiformer afhænger i høj grad af, hvordan du anvender dem. Derfor er det vigtigt at gøre det ved hjælp af professionelle.
Hvad er komplementære terapiformer?

Sidste ændring: 15 september, 2021

Interessen for komplementære terapiformer fortsætter med at vokse i håb om helbredelse eller forbedring af forskellige lidelser. Folk bruger ofte disse sammen med konventionelle medicinske behandlinger for at fremme sundhed, livskvalitet og gøre symptomer mere tålelige. Faktisk understøtter nyere forskning anvendelsen af dem.

Bemærk, at disse hverken er en førstelinjebehandling eller en erstatning for medicinske terapeutiske muligheder. Alligevel er de gode hjælpestoffer til at lindre de fysiske og følelsesmæssige symptomer på forskellige sygdomme. Hvad er de egentlig?

Hvad du bør vide om komplementære terapiformer

De er en gruppe af terapeutiske ressourcer, en alternativ tilgang til konventionel medicin. De er imidlertid blevet brugt sammen med konventionelle behandlinger i de seneste år på grund af de positive virkninger, de har på patienter.

Det er vigtigt at præcisere, at konventionelle medicinske behandlinger normalt har forskning, der støtter dem. Det betyder en historie med tests udført for at bestemme deres effektivitet og sikkerhed. Vi kender det også som bevisbaseret medicin og er det første valg til behandling af sygdomme.

Derimod har komplementære terapiformer også været i fokus for videnskabelig forskning, men resultaterne vedrørende anvendelsen af dem er blandede og dermed utilstrækkelige. På grund af dette bør de anvendes under lægeligt tilsyn af fagfolk på området.

En person, der masserer en mand

Forskellene mellem komplementære terapiformer og alternativ medicin

Lad os gøre det klart, at komplementære terapiformer adskiller sig fra alternativ eller traditionel medicin. Sidstnævnte foreslår at erstatte konventionel medicin, mens komplementære terapiformer bruges netop til at supplere medicinske behandlinger.

Der er forskellige meninger om alternativ medicin, så der er fortalere og modstandere. Under alle omstændigheder er det ikke rigtig accepteret som en del af konventionel medicin. Hovedsageligt fordi det mangler videnskabelig opbakning og kan bringe patienters helbred i fare ved at foreslå, at de opgiver medicinsk behandling.

Valg af en komplementær terapeut

Som med alt andet er det vigtigt at vælge en kvalificeret, certificeret, autoriseret terapeut, der er medlem af en professionel organisation indenfor deres område. Sundhedspersonale, der er uddannet til at udføre denne type terapi, kan være mere sikre.

Du vil måske spørge terapeuten, hvor mange års erfaring de har inden for deres givne område, og hvilke typer teknikker de bruger. Du kan også spørge, hvad deres uddannelsesniveau er i overensstemmelse med den tilstand, du skal have behandlet. En læge kan vejlede om, hvilke komplementære terapiformer der er bedst i henhold til tilstanden.

Du kan anvende nogle derhjemme – for eksempel yoga eller tai chi. Du får endnu flere fordele, hvis du beder om professionel vejledning i løbet af de første behandlinger. Dette er vigtigt, fordi forkert udøvelse af disse discipliner enten kan reducere deres effektivitet eller føre til andre lidelser eller uønskede effekter.

To mennesker dyrker Tai Chi

Typer af komplementære terapiformer

Som vi nævnte ovenstående, er der mange former for komplementære terapiformer, der kan tjene som hjælpestoffer til at forbedre sundheden i tilfælde af visse lidelser. Valget mellem den ene eller den anden mulighed afhænger således af sygdommens art og patientens præferencer.

Følgende er de mest almindelige ifølge oplysninger fra National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH).

Akupunktur

Denne teknik indebærer at indsætte nåle i bestemte punkter på kroppen for at stimulere nerveimpulser. Det er en af de mest efterforskede komplementære alternative terapiformer og bruges primært til smertelindring.

Aromaterapi

Denne terapi gør brug af alle mulige slags æteriske olier gennem diffusorer, massage eller bade. Indånding af aromaerne giver en afslappende effekt, der kan hjælpe med at reducere stress og angst. Undersøgelser tyder endda på, at det kan hjælpe med at lindre lidelser, såsom hovedpine.

Terapeutisk massage

Her presser, gnider og manipulerer en terapeut kroppens bløde væv for at fremkalde afslapning og fremme generelt velvære. I nogle tilfælde bruger de det til at reducere muskelspændinger og lindre lidelser.

Andre terapier

 • Homøopati.
 • Osteopati og kiropraktik.
 • Zoneterapi.
 • Yoga, pilates og tai chi.
 • Meditation og mindfulness.
 • Qi gong (intern og ekstern).
 • Biofeedback.

Rådfør dig altid med en professionel

Succesen med komplementære terapiformer afhænger i høj grad af, hvordan du anvender dem. Derfor er det vigtigt at gøre det ved hjælp af professionelle. Afklar enhver tvivl, du måtte have med din læge, og få vedkommende til at vurdere din helbredstilstand, før du vælger en terapiform. Dette skyldes, at forkert behandling kan forværre visse tilstande.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Koithan M. Introducing Complementary and Alternative Therapies. J Nurse Pract. 2009;5(1):18–20. doi:10.1016/j.nurpra.2008.10.012
 • Frass M, Strassl RP, Friehs H, Müllner M, Kundi M, Kaye AD. Use and acceptance of complementary and alternative medicine among the general population and medical personnel: a systematic review. Ochsner J. 2012;12(1):45–56.
 • Arcury TA, Nguyen HT, Sandberg JC, et al. Use of Complementary Therapies for Health Promotion Among Older Adults. J Appl Gerontol. 2015;34(5):552–572. doi:10.1177/0733464813495109
 • Institute of Medicine (US) Committee on the Use of Complementary and Alternative Medicine by the American Public. Complementary and Alternative Medicine in the United States. Washington (DC): National Academies Press (US); 2005. APPENDIX E, Model Guidelines for the Use of Complementary and Alternative Therapies in Medical Practice. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK83798/
 • Lakhan SE, Sheafer H, Tepper D. The Effectiveness of Aromatherapy in Reducing Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Treat. 2016;2016:8158693. doi:10.1155/2016/8158693

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.