Hvad er kosher kost, og hvem kan følge den?

Har du nogen idé om, hvad Kosher kost er? Det er et komplekst diætregime efterfulgt af det jødiske samfund. Ved denne lejlighed fortæller vi dig, hvad det består af, hvordan den følges, og hvad dens regler er. Fortsæt din læsning for at lære mere!
Hvad er kosher kost, og hvem kan følge den?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 02 december, 2022

Kosher kost er ikke en madlavningsstil. Det handler om mere end dette, da det er dybt forankret i et sæt kostregler for jødedommen, der er kendt som kashrut. Ikke alle jøder følger dem, men for dem, der gør det, er det en måde at vise ærbødighed over for Gud og forbinde med deres tro og deres samfund.

Ordet “Kosher” er afledt af den hebraiske rod Kashér, som betyder “ordentlig”, “ren” eller “egnet til forbrug”. De grundlæggende regler for denne diæt er af bibelsk oprindelse, og den består kun af de fødevarer, der overholder de etablerede forskrifter, der kaldes Kosher eller Casher. De, der ikke overholder dem, kaldes Trefah eller Taref.

Vil du vide mere om det?

Selvom Kosher-lovene er omfattende og komplekse, vil vi her undersøge denne type diæt og tale om, hvem der kan følge den.

Hvad er Kosher kost baseret på?

Lovene til at følge en kosher kost er kollektivt kendt som Kashrut og findes inden for Torah, den første del af den jødiske bibel. Dr. David Kramer siger, at instruktioner til praktisk anvendelse af disse regler videregives gennem mundtlig tradition.

Specifikt definerer de, hvilke fødevarer en person kan eller ikke kan spise, og hvordan de skal produceres, behandles og håndteres inden forbrug. Det bestemmer også, hvilke kombinationer af fødevarer der skal undgås. Praktiserende jøder er overbeviste om, at det at opfylde Guds vilje er at følge en kosher kost.

De tre kategorier, som denne kost er baseret på, er følgende:

 • Kød og fjerkræ
 • Mejeriprodukter
 • Pareve, som inkluderer fisk, æg og plantefødevarer

En af de vigtigste regler for denne diæt er, at en person aldrig skal kombinere kød med mejeriprodukter. Derudover skal der bruges separate redskaber til kød og mejeriprodukter, og man skal passe på ikke at vaske dem i samme vand.

Hvis du spiser kød, skal du vente til næste måltid før du spiser mejeriprodukter og omvendt. De fødevarer, der kaldes pareve, kan kombineres med en af disse muligheder.

Rå kylling omgivet af hvidløg, løg, tomater og krydderier

Fødevarer, der skal undgås i en Kosher kost

Kosher kost er sandsynligvis en af de strengeste, og derfor indeholder den mange begrænsninger. Her er visse fødevarer, der ikke er tilladt inden for denne diæt.

 • Dyr, der ikke har klove og ikke er drøvtyggere. For eksempel er svin, kaniner, harer, egern, katte, hunde, kameler, kænguruer og heste forbudt.
 • Fisk og skaldyr, der ikke har finner eller skæl. Rejer, blæksprutter, krabber, østers og hummer er ikke tilladt. På samme tid er hvaler, hajer, sværdfisk og delfiner ikke tilladt.
 • Rovfugle. Ugler, høge, måger, gribbe, ørne, strudse og fasaner er også forbudt.
 • Bagområdet på tilladte drøvtyggere. Dette inkluderer flanke, lænd, ben og mørbrad.
 • De fleste insekter betragtes ikke som kosher, så frugt og grøntsager skal kontrolleres grundigt og vaskes, før de spises.
 • Fedt omkring de vitale organer eller iskiasnerven hos dyr, der betragtes som kosher.

Fødevarer tilladt i Kosher kost

Fødevarer, der opfylder kriterierne fra kashrut, betragtes som kosher. Følgende er de fødevarer af animalsk og vegetabilsk oprindelse, der er tilladt inden for denne type diæt.

Kød (Fleishig)

Der er visse særlige egenskaber, som kød skal have for at blive betragtet som kosher mad, der spænder fra arten, slagtning og tilberedning. Inden for denne sammenhæng henviser spiseligt kød til kød fra visse pattedyr og fugle eller deres derivater, såsom bouillon, saucer eller knogler.

En artikel fra Universidad de los Andes i Bogota nævner, at følgende kriterier skal være opfyldt:

 • De skal være dyr med klove, såsom får, køer, geder, lam, okser og hjorte.
 • Kun de forreste dele af disse drøvtyggere må forbruges.
 • Tamme fugle, såsom gæs, vagtler, duer, kalkuner og kylling kan også indtages.
 • De skal slagtes gennem en rituel slagtning kendt som Shechitah, der ledes af shechet, der er uddannet og certificeret af jødisk lov.
 • Kødet skal skylles for at fjerne alt blod inden tilberedning.
 • Alle redskaber skal være kosher, dvs. kun bruges til kød og kødprodukter.

Mejeriprodukter (Milchig)

Mælk, smør, yoghurt og ost skal overholde specifikke regler for at være inden for Kosher-kriterierne. Dette inkluderer følgende:

 • De skal komme fra et kosherdyr.
 • De kan ikke blandes med kødderivater. For eksempel gelatine (som er lavet af kollagen) eller løbe (et enzym, der findes i maven hos pattedyr, der bruges til at opnå hårde oste ).
 • Redskaber til tilberedning og forbrug af dem bør udelukkende være til mejeriprodukter.
En flaske mælk og et glas mælk

Fisk og æg (Pareve)

Både fisk og æg har deres egne regler, men er klassificeret i samme gruppe “pareve” eller “neutral”, fordi de ikke indeholder kød eller mælk.

For at blive betragtet som kosher skal fisk have finner og skæl, såsom laks, makrel, tun eller hellefisk. Det kræver ikke eksklusive redskaber til tilberedningen og kan endda spises sammen med kød eller mejeriprodukter.

Æg kan fås fra fjerkræ og kosher fisk, men uden spor af blod. Derfor kræves en god inspektion. De kan også spises sammen med kød eller mejeriprodukter.

Korn og derivater i Kosher kost

For at korn og kornprodukter kan betragtes som kosher, skal behandlingsudstyr og ingredienser være på Kosher-listen. For eksempel, hvis bageplader eller andet udstyr er smurt med animalsk fedt, eller det tilberedes på udstyr, hvor kød eller mejeriprodukter er tilberedt, så passer det ikke ind i denne diæt.

Hvis brødet er tilberedt med dyrebaseret svinefedt i stedet for vegetabilsk olie, ophører det også med at være et kosherprodukt. Da disse behandlingsmetoder ikke er specificeret på produktetiketter, kræves certificering.

Grøntsager og frugter

Grøntsager og frugter, der er naturlige fødevarer, betragtes som kosher. Da de imidlertid kan blive invaderet af nogle insekter eller larver, skal de inspiceres for deres tilstedeværelse inden salg eller forbrug.

I tilfælde, hvor frugt- og grøntsagsderivater behandles på ikke-kosher udstyr, eller hvor mælk eller kød er blevet forarbejdet, kan de ikke længere betragtes som kosher.

Nødder, frø og deres derivater

Nogle komplikationer under forarbejdningen af nødder, frø og olier kan gøre dem ikke-kosher på grund af mulig krydskontaminering, når kød og mejeriprodukter anvendes i det samme udstyr.

Som nævnt af nogle eksperter gennem Fremskridt inden for biokemisk teknik/bioteknologi er olier stærkt forarbejdede fødevarer, da det er nødvendigt at fjerne nogle skadelige stoffer for at gøre dem spiselige.

Derfor skal hvert trin i forarbejdningen overvåges for at være en del af kosher kosten. Dette sikrer overholdelse af kriterierne.

Vin og Kosher kost

Som i de tidligere tilfælde skal vin tilberedes med Kosher-udstyr. Selvfølgelig inkluderer dette også dets ingredienser. Som Juan Piqueras forklarer, er denne drik et af de mest krævende produkter, da det er en del af mange jødiske religiøse ritualer.

Når det er sagt, skal det bemærkes, at hele Kosher-vinproduktionsprocessen er udviklet og overvåget af opmærksomme jøder. Hvis ikke, er det ikke tilladt.

Påskeregler

Under den religiøse aktivitet i påsken gælder mange flere kosherrestriktioner. For eksempel er det tradition for, at alle surdejsprodukter er forbudte. Disse korn kaldes “chametz” og inkluderer hvede, havre, byg, rug og spelt.

Nogle af disse korn er undertiden tilladt, forudsat at de ikke er i kontakt med fugt i mere end 18 minutter og ikke indeholder hævningsmidler såsom gær. Et eksempel på denne undtagelse er matzah, et usyret fladbrød, der ikke betragtes som chametz, selvom det er lavet af hvede.

Kosher madcertificering

Kompleksiteten ved moderne fødevareforarbejdning kræver, at forkæmpere for kosher kost sørger for, at de spiser mad, der opfylder de kriterier, der er fastsat i deres love. Af denne grund er der oprettet systemer til at certificere nogle af deres produkter.

De, der er certificeret som kosher, skal bære et mærkat på emballagen, der angiver, at alle kravene er opfyldt. Der er forskellige certificeringsorganisationer. Hvis maden er certificeret til påske, vil der være et separat mærkat, der angiver det.

Niveauet for præcision i Kosher kost er tydelig. Mange jøder vælger denne diæt, fordi den gør det muligt for dem at være mere forbundet med deres religiøse arv. Men på trods af begrænsningerne kan en kosher kost tilbyde variation og ernæringsbalance. Derudover har certificering været en stor hjælp til at forenkle deres indkøb.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Meléndez-Hevia E, De Paz-Lugo P, Cornish-Bowden A, Cárdenas ML. A weak link in metabolism: the metabolic capacity for glycine biosynthesis does not satisfy the need for collagen synthesis. J Biosci. 2009 Dec;34(6):853-72.
 • Pudel F, Wiesen S. Vegetable Oil-Biorefinery. Adv Biochem Eng Biotechnol. 2019;166:69-98. doi: 10.1007/10_2016_65. PMID: 28265701.
 • Gálvis C., Wigoda S. La certificación Kosher. De ritual religioso a garantía de calidad para el consumidor. Universidad de los Andes. Facultad de Administración-Bogotá. 2004. Disponible en: https://repositorio.uniandes.edu.co/bitstream/handle/1992/22457/u263746.pdf?sequence=1
 • Piqueras Haba, Juan. Los judíos y el vino en España. Siglos XI-XV. Una geografía histórica. Universidad de Valencia. 2004. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/1185850.pdf

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.