Fordelene og risikoen ved at spise svinekød

Selvom svinekød indeholder fedt og proteiner med høje biologiske værdier, er der stadig risici forbundet med at spise denne fede fødevare. Lær mere i denne artikel.
Fordelene og risikoen ved at spise svinekød
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Svinekød er en meget almindelig fødevare. Selvom det ikke er populært overalt, har det en interessant næringsværdi. Denne fødevare er også almindelig på østeuropæiske markeder, hvor det er en delikatesse. I dag vil vi fokusere på fordele og risici forbundet med at spise svinekød.

Hvordan tilberedes svinekød?

For at lave svinekød steger man det normalt. Man bruger stort set alle dele af grisen.

Når man har stegt det, serverer man det som enten en enkelt ret eller som tilbehør til andre retter. Normalt spiser folk det som hovedret, men nogle mennesker kan lide at spise dey som en snack mellem måltiderne. Som du sikkert kan gætte, er de meget kalorierige.

Næringsværdi

Som vi tidligere har nævnt, da svinekød er en stegt vare, er dets kalorieværdi meget høj. For hver 100 gram af det indtager du 544 kalorier.

Derfor skal du være forsigtig, når du spiser det, da du tager på, hvis du spiser flere kalorier, end din krop bruger. Og vægtøgning kan påvirke dit generelle helbred negativt.

Derudover har svinekød en betydelig koncentration af fedt, når det kommer til makronæringsstoffer. Det har 31 gram fedt pr. 100 gram. Det indeholder dog også en god mængde protein.

For så vidt angår mikronæringsstoffer er det værd at bemærke, at svinekød indeholder vitamin A og B. Det indeholder også calcium, magnesium og jern.

En beskidt gris i en stald

Mulige sundhedsmæssige fordele forbundet med at spise svinekød

Nu skal vi se på de mulige sundhedsmæssige fordele ved svinekød, samt hvad videnskaben siger om denne fødevare.

Nedsat risiko for at udvikle anæmi

Anæmi er en patologi forårsaget af jernmangel. Denne tilstand forårsager kronisk træthed på grund af en ineffektiv tilførsel af ilt.

Ifølge nogle medicinske klinikker i Nordamerika reducerer regelmæssigt jernforbrug risikoen for at udvikle denne sygdom.

Forbedret muskelsundhed

Proteinerne i svinekød har en høj biologisk værdi og er let fordøjelige. Derfor indeholder de kvalitetsproteiner, der kan hjælpe med at forbedre dine musklers sundhed.

Derfor kan det at spise svinekød bidrage til at udvikle hypertrofi og kan hjælpe med at reparere dine muskler.

Mulige risici forbundet med at spise svinekød

Den største risiko forbundet med at spise svinekød har at gøre med, hvordan det tilberedes. Selvom mættet fedt og kolesterol i kosten ikke er et relevant helbredsproblem, er transfedt det.

Du skal huske på, at svinekød næsten altid steges. Denne proces forårsager en ændring i det rumlige arrangement af fedtstoffer, hvilket får dem til at gå fra cis til transfedt.

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Diabetes & Metabolic Syndrome kan regelmæssigt indtag af disse fedtstoffer øge din risiko for at udvikle kroniske sygdomme.

Den populære keto-kur

På grund af dens høje næringstæthed har folk, der følger keto-kuren, en tendens til at inkludere svinekød i deres kost.

Husk, proteinerne i denne fødevare har en høj biologisk værdi.

Denne fødevare hjælper med at mætte sult, så det kan hjælpe dig med at holde fast i forskellige typer diæter. Der er dog stadig mange risici ved at spise svinekød, især på mellemlang og lang sigt. Igen er det på grund af stegemetoden.

Keto-kur indebærer ofte at spise svinekød

Den anbefalede måde at spise svinekød på

Selvom vi ikke anbefaler at stege svineskindet, kan andre alternative madlavningsmetoder gøre det sundere.

Selvfølgelig skaber disse alternativer ikke den samme sprøde og fedtede overflade, men det er meget bedre for dit helbred. Derudover er det muligt at finde nogle opskrifter, der får dig til at stege svinekød eller koge det ved en lav temperatur. Begge disse muligheder giver dig en ret med en meget højere kvalitet.

Konklusion

Som du kan se, er svinekød en almindelig fødevare, og den har en høj kaloritæthed.

Hvis du elsker denne fødevare, men er bekymret over de risici, der er forbundet med at spise svinekød, er det bedst at vælge en mindre aggressiv tilberedningsmetode end stegning. På den måde kan du nyde en ret med en lavere procentdel af transfedtsyrer.

Det kan interessere dig ...
Kalkun og kyllingekød: Hvad er forskellen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kalkun og kyllingekød: Hvad er forskellen?

I denne artikel vil vi vise dig forskellene mellem kyllingekød og kalkunkød samt de passende tilberedningsmetoder til dem begge.  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.