5 træk ved assertive mennesker

Det er ikke alle selvsikre mennesker, der er født på denne måde. I de fleste tilfælde er assertivitet en evne, som vi kan lære for at overvinde alle forhindringer i vores liv.
5 træk ved assertive mennesker

Sidste ændring: 09 august, 2022

Assertive mennesker ved, hvordan de skal udtrykke deres holdninger og forsvare deres synspunkt. Det vigtigste er, at de altid respekterer andres rettigheder, når de gør disse ting.

Og ved du hvad? Assertive mennesker ved også, hvordan de skal udtrykke deres følelser, hvilket er noget, der er svært for mange mennesker.

I dagens artikel vil vi tale om de 5 vigtigste træk, som assertive mennesker har.

1. Assertive mennesker er selvsikre

Kvinde ser på lys i krukke

Efterhånden som vi bliver ældre, har vi en tendens til at miste vores selvtillid. Selv om vi altid kan få den tilbage, kræver det en stor indsats.

Hvis du er en assertiv person, har du allerede overvundet denne udfordring. Det skyldes, at du allerede kender dig selv godt og erkender, at du ikke behøver at være bange for at vise, hvem du virkelig er.

I modsætning hertil bruger usikre mennesker altid rustninger for at beskytte sig selv. Det får dem til altid at være i defensiven og får dem til at gå glip af flere muligheder, som livet tilbyder dem.

Assertive mennesker ved, at de skal have tillid til sig selv for at få mest muligt ud af livet.

2. De respekterer andres meninger

Assertive mennesker ved, hvordan de skal respektere andres meninger, når de udtrykker deres egne, selv om de ikke er enige med dem. De ved, at forskellige synspunkter hjælper folk til at vokse, og at det er noget, der altid bør respekteres.

Dette træk gør assertive mennesker i stand til at validere andre menneskers følelser. Med andre ord giver det assertive mennesker mulighed for at lære at acceptere andre menneskers følelser og lære om de forskellige omstændigheder, der kan få en person til at handle på en bestemt måde.

Sandheden er, at alle har dårlige dage. At acceptere og forstå dette kan derfor især forbedre de mellemmenneskelige relationer.

3. Assertive mennesker lytter aktivt

Pige lytter til konkylie

Når vi nævner verbet “lytte”, tror du måske, at vi taler om noget simpelt, som alle ved, hvordan man gør. Sandheden er imidlertid, at kun få mennesker ved, hvordan man virkelig lytter, eller lytter aktivt.

Hvordan lytter man aktivt? Jo, du skal gøre mere end blot at være opmærksom på de ord, der kommer ud af den andens mund. Faktisk skal du også lytte til, hvordan personen føler, og hvad vedkommende udtrykker følelsesmæssigt.

Hvis du gør dette, kan du tackle enhver form for konflikt, der måtte opstå mellem dig og en anden person, på en meget roligere måde.

At lytte vil befri dig for den angst og stress, som du kan opleve under en konfrontation. Desuden vil dette træk også give dig mulighed for at kontrollere dine følelser mere effektivt.

4. De vælger deres venner

Dette kan virke som et trivielt punkt, men mange af os vælger ikke selv, hvem vi er venner med. I stedet lader vi andre mennesker vælge os som venner. Assertive mennesker ved, at dette ikke er den rigtige måde at få venner på. Derfor vælger de de mennesker, som de ønsker ved deres side.

Det er desuden også derfor, at assertive mennesker er gode til at håndtere alle de giftige mennesker, der forsøger at fylde deres liv med negative følelser. De ved, hvordan de kan imødegå giftige menneskers negativitet, og hvordan de kan flygte fra dem.

Kort sagt, assertive mennesker vælger deres venner og nøjes ikke bare med dem, der vælger dem som venner.

5. De accepterer sig selv ubetinget

Et af de største træk, som assertive mennesker har, er, at de er ligeglade med, hvad andre tænker om dem. Det giver dem mulighed for at acceptere sig selv, som de er, med alle deres fejl og dyder. Det hjælper dem med at forbedre deres selvtillid.

At acceptere os selv betingelsesløst giver os desuden også mulighed for at kende vores begrænsninger, men det betyder ikke, at vi begrænser os selv.

Assertive mennesker ved også, hvordan man kæmper mod forhindringer af alle kræfter for at opnå det bedst mulige resultat for at nå deres drømme.

Har du nogle af disse træk? Som du måske har bemærket, tager mange af dem fat på den ubegrundede frygt, som vi har, og som forhindrer os i at komme ud af vores skal og tro på os selv.

Vores komfortzone, usikkerhed og andre relaterede ting kan begrænse os. Men de begrænser ikke assertive mennesker.

Tror du, at disse typer mennesker er født med denne selvtillid? Tror du, at de altid har troet på sig selv? Nej. Faktisk var de engang i din situation.

Men de blev selvsikre ved at gøre en stor indsats og have en villig holdning , der gjorde det muligt for dem at blive bedre mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.