Hvad er det neuroendokrine system?

Hypothalamus er ansvarlig for at opretholde kroppens homøostase i det neuroendokrine system. Vi forklarer karaktertrækkene for dette vigtige system.
Hvad er det neuroendokrine system?
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Det neuroendokrine system er ansvarligt for at producere og udskille hormoner, som er kemiske stoffer, der produceres i kroppen, og hvis funktion er at regulere cellernes og organernes aktivitet. Hvad skal vi ellers vide om det?

Systemet består af neuroner og kirtler, som er ansvarlige for at syntetisere de forskellige hormoner, der styrer kroppens vækst, stofskifte, udvikling og seksuelle funktion.

Kirtlerne i det neuroendokrine system udskiller disse stoffer til blodet, når det er nødvendigt. De bevæger sig i blodet for at nå forskellige celler og udløse deres funktioner.

Hormoners funktion i det neuroendokrine system

Hormoner er kroppens kemiske budbringere. De overfører information fra et sæt celler til et andet for at koordinere funktionerne i forskellige dele af kroppen. Ud over at kontrollere mange fysiologiske funktioner er de også involveret i adfærd.

Som fremhævet i “Physiology, Endocrine Hormones” har det neuroendokrine system mange hormonproducerende kirtler. De vigtigste er dog:

 • Hypothalamus.
 • Hypofysen.
 • Skjoldbruskkirtlen.
 • Reproduktionsorganerne.
 • Andre: Bugspytkirtlen.

Kirtlerne kan være af to typer: Eksokrine og endokrine. De førstnævnte udskiller deres produkter gennem kanaler. Et eksempel på eksokrine kirtler er fordøjelseskirtlen. Hvad angår den anden type, udskiller endokrine kirtler hormoner direkte i blodet og virker på målorganer eller -væv.

Kirtel i det neuroendokrine system i hjernen

Neuroendokrine system: Hypothalamus

Hypothalamus ligger under thalamus, som ligger lige over hjernestammen. Dens vigtigste funktion er at opretholde homøostase, dvs. stabiliteten i kroppens indre miljø.

Hypothalamus forbinder nervesystemet med det neuroendokrine system gennem hypofysen. Dens funktion er at udskille “frigivende” hormoner – som får andre kirtler til at udskille andre hormoner – og at hæmme hormoner, der stimulerer eller hæmmer hormonproduktionen i adenohypofysen.

De neurosekretoriske celler i hypothalamus producerer det antidiuretiske hormon og oxytocin. Disse hormoner transporteres til hypofysen, hvor de lagres til senere frigivelse.

Neuroendokrine system: Hypofysen

Hypofysen er placeret i bunden af hjernen. Den er forbundet med hypothalamus med korte blodkar. Den består af to meget forskellige dele, som fungerer uafhængigt af hinanden:

 • Den bageste hypofyse eller neurohypofyse: Den anses for at være en forlængelse af hypothalamus, hvis hovedfunktion er at lagre og frigive de hormoner, den producerer, nemlig oxytocin og vasopressin eller antidiuretisk hormon (ADH).
 • Forreste hypofyse eller adenohypofysen: Denne del af hypofysen har ingen nerveforbindelse. Den fungerer som en nyrekirtel og udskiller hormoner, der går til endokrine kirtler eller væv.

Oxytocin

Oxytocins vigtigste funktioner er forbundet med reproduktion. Det stimulerer hovedsageligt brysternes mælkeproduktion under amning og fremmer livmoderens sammentrækninger ved befrugtning og fødsel.

Antidiuretisk hormon eller ADH

Dette hormon forårsager reabsorption af vand i nyrerne. Derfor nedsætter det urinproduktionen. Det bidrager også til homøostase, da det regulerer blodvolumen, elektrolytbalance og blodtryk.

Neuroendokrine system: Skjoldbruskkirtlen

Når TSH-hormonet fra den forreste hypofyse når frem til skjoldbruskkirtlen, produceres skjoldbruskkirtelhormonet. Dets vigtigste rolle er at regulere metaboliske processer og især brugen af kulhydrater. Det påvirker også vækst og udvikling, både i kroppen og i nervesystemet.

Når der er et underskud af disse hormoner i det neuroendokrine system, siger man, at personen lider af hypothyreose. I det modsatte tilfælde kaldes sygdommen for hyperthyreose.

Kvinde ved læge har ondt i halsen
Et underskud af skjoldbruskkirtelhormoner i det neuroendokrine system fører til, at der opstår hypothyreose.

Forplantningsorganer: Kønshormoner

Der findes tre kønshormoner: Androgener, østrogener og gestagener. Hvad angår førstnævnte, er deres hovedfunktioner:

 • At fremme udviklingen, væksten og vedligeholdelsen af de mandlige reproduktionsorganer.
 • At fremme udviklingen af sekundære mandlige karakteristika.
 • At stimulere proteinmetabolismen.

Du vil måske være interesseret i at læse: Hvad gør kønshormoner egentlig?

Østrogener, som er de kvindelige kønshormoner, har androgenlignende virkninger. Men hos kvinder:

 • Fremmer de udviklingen, væksten og vedligeholdelsen af de kvindelige reproduktionsorganer.
 • Fremmer de udviklingen af sekundære kvindelige karakteristika.

Som det sidste er der gestagener. Disse hormoner forbereder livmoderens vægge til implantation af det befrugtede æg. Det er derfor det beskyttende hormon i forbindelse med fødslen. Det forbereder også brysterne til at udskille mælk.

Kort sagt er det neuroendokrine system involveret i næsten alle de processer, der konstant finder sted i menneskekroppen. Selv om mange mennesker er uvidende om dets funktioner, er deres velbefindende afgørende for kroppens korrekte funktion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Psicobiolog, S. N., Psicoendocrinolog, L., & Hormona, P. G. (2004). Sistema neuroendocrino. Psicobiologia. https://doi.org/10.1145/2702123.2702592
 • Hernández, D. C., Guerra, R. S. T., Padilla, C. R., Tamez, P., Weber, R. J., & Flores, R. G. (2001). Regulaciónn neuroendocrina del sistema inmune. CIENCIA UANL.
 • Campbell M, Jialal I. Physiology, Endocrine Hormones. [Updated 2019 Feb 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538498/
 • Chrousos GP. Organization and Integration of the Endocrine System. Sleep Med Clin. 2007;2(2):125–145. doi:10.1016/j.jsmc.2007.04.004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.