Hvad er permareksi, og hvad er årsagen til det?

Ud over anoreksi og bulimi er der andre spiseforstyrrelser, som det er vigtigt at være opmærksom på. Et eksempel på dette er permareksi. Læs videre for at finde ud af mere om det.
Hvad er permareksi, og hvad er årsagen til det?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Permareksi er en spiseforstyrrelse, som specialister først for nylig har identificeret. Den anses for at være et skridt i retning af mere alvorlige tilstande som anoreksi eller bulimi. Personer med denne lidelse har et ukontrollerbart ønske om at være tynde og tror, at alt, hvad de spiser, vil få dem til at tage på i vægt.

Af denne grund følger personer med permareksi ofte forskellige “mirakelkure” med det formål at tabe sig. Faktisk er dette en af de kriterier, der anvendes til at diagnosticere sygdommen: At prøve mere end tre forskellige diæter på et år for at tabe sig.

Karakteristika ved permareksi

Da det er en nyligt identificeret tilstand, er der stadig ikke mange oplysninger om den. Der er dog en sammenhæng mellem personer, der udviser en vis tvangsadfærd, f.eks. kalorietælling, og personer med denne lidelse. På trods af, at gennemgang af ernæringsmæssige værdier kan være gavnligt, kan det at gøre dette tvangsmæssigt blive et problem.

Når det er sagt, er mange mennesker, der lider af permareksi, endnu ikke blevet diagnosticeret. Disse mennesker svinger i vægt og ændrer ofte deres kostvaner, men ser ikke udadtil ud til at have det dårligt. Af denne grund er det ikke sandsynligt, at de vil få en præcis medicinsk diagnose vedrørende denne lidelse.

De, der ofte ændrer deres spisevaner og altid håber på at tabe sig, er sandsynligvis permareksiske. Personer med denne tilstand er også særligt følsomme over for kommentarer om deres krop. De har en tendens til konstant at sammenligne sig selv med andre mennesker i deres liv.

Selv om der er beviser for sammenhængen mellem depression og anoreksi, har det endnu ikke været muligt at udvide denne sammenhæng til psykologiske problemer og permareksi.

Kvinde med permareksi ser på mad
Besættelse af diæter er en del af diagnosen for permareksi.

Sådan identificerer du, om en person lider af permareksi

Det er ikke let at diagnosticere denne sygdom. Der findes ingen screeningsredskaber, der gør det muligt at identificere problemet præcist. Den bedste måde at diagnosticere det på er ved at observere personens mønstre og foretage flere tests, der vil bestemme deres mental tilstand.

De personer, der udviser en vis tvangsmæssig adfærd i forhold til mad, men som ikke passer ind i de kliniske rammer for anoreksi eller bulimi, kan muligvis diagnosticeres med permareksi.

Det er vigtigt at fokusere på personens spisevaner og deres forhold til mad. Det er også værd at vide, hvor modtagelig en person er over for kritik udefra. Hvis andre menneskers meninger virkelig påvirker dem, øges deres risiko for at lide eller udvikle en spiseforstyrrelse.

Som tidligere nævnt, hvis personen i løbet af det sidste år har fulgt tre eller flere forskellige diæter med henblik på at tabe sig, så er det en grund til bekymring.

Hvis det er tilfældet, er det bedst at kontakte en professionel så hurtigt som muligt. Tidlig forebyggelse og behandling er de bedste løsninger på madrelaterede lidelser, og det mindsker også risikoen for komplikationer.

Du vil måske gerne læse: Sådan kan du undgå spiseforstyrrelser

Årsager til permareksi

Undersøgelser har vist at de faktorer, der er relateret til forekomsten af denne form for problem, er:

  • Psykologiske problemer hos de biologiske forældre.
  • Stress hos moderen under graviditeten.
  • Fedme i barndommen.
  • Socialt pres.

Desuden er der ifølge en undersøgelse offentliggjort i Child and Adolescent Psychiatric Clinics of North America Magazine ofte en overdreven mængde information tilgængelig om madrelaterede lidelser, som permareksi, på sociale medier.

En dårlig fortolkning af disse oplysninger kan på grund af manglende teknisk viden medføre, at der opstår disse skadelige vaner.

Person på vægt med målebånd bundet om fødderne
Årsagerne til permareksi varierer, da der i virkeligheden er mange faktorer, der kan føre til udviklingen af den.

En madrelateret lidelse, der er svær at diagnosticere

Som vi allerede har nævnt, er permareksi en sygdom, der først for nylig er blevet identificeret, og der er stadig ikke mange videnskabelige beviser om den. Vi ved, at den kan være det første skridt i udviklingen af større problemer, og hvis den diagnosticeres tidligt, hjælper det med at håndtere og behandle den.

Generelt er kriterierne for at identificere denne lidelse ikke klare, og derfor er det vigtigt at besøge en specialist og afprøve forskellige screeningstest.

Husk, at lidelser relateret til mad er komplekse og kræver en alsidig behandling. Det er vigtigt at tackle problemet fra forskellige vinkler for at finde en pålidelig løsning, der reducerer risikoen for konsekvenser på mellemlang sigt.

Vi kan ikke understrege nok, at den bedste fremgangsmåde er at besøge en specialist for at få flere oplysninger om permareksi. Fokus på detaljerne kan være nøglen, når problemet skal opdages tidligt og komplikationer forebygges.

Det kan interessere dig ...
Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser: Hvad er forskellen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser: Hvad er forskellen?

Forstyrret spisning og spiseforstyrrelser er to forskellige ting, men begge har farlige sundhedsmæssige konsekvenser. Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Saul JS., Rodgers RF., Adolescent eating disorder risk and the online world. Chil Adolesc Psychiatr Clin N Am, 2018. 27 (2): 221-228.
  • Keski Rhakonen A., Mustelin L., Epidemiology of eating disorders in Europe: prevalence, incidence, comorbidity, course, consequencies, and risk factors. Curr Opin Psychiatry, 2016. 29 (6): 340-5.
  • Thornton LM., Welch E., Munn Chernoff MA., Lichtenstein P., et al., Anorexia nervosa, major depression, and suicide attemps: shared genetic factors. Suicide Life Threat Behav, 2016. 46 (5): 525-534.
  • Jáuregui-Lobera, Ignacio. “¿ Medicina y enfermedades o moda y consumismo?.” Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR 2.2 (2017): 46-48.
  • Encalada, Sergio Constantino Ochoa, et al. “La publicidad en internet y la presencia de trastornos alimenticios en los adolescentes.” Memorias del tercer Congreso Internacional de Ciencias Pedagógicas: Por una educación inclusiva: con todos y para el bien de todos. Instituto Superior Tecnológico Bolivariano, 2017.
  • Giner Bartolomé, Cristina. “Emociones y trastornos de la conducta alimentaria: Correlatos clínicos y abordajes terapéuticos basados en nuevas tecnologías.” (2016).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.