Det er muligt at forebygge fedme hos børn: Find ud af hvordan

En god kost og aktivitet er nøglen til at forebygge fedme hos børn. Hvad bør man ellers tage hensyn til? Det fortæller vi dig her.
Det er muligt at forebygge fedme hos børn: Find ud af hvordan

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når det drejer sig om at forebygge fedme hos børn, er det vigtigt at tilskynde til at praktisere sunde vaner fra den tidlige barndom. Selv om der er flere faktorer, der påvirker udviklingen af denne lidelse, mindsker en passende ernæring og motion betydeligt barnets risiko for at blive ramt af fedme.

Et barn har fedme, når vægten er højere end normalt for barnets alder og højde. Denne tilstand er ret bekymrende for forældrene, da den kan føre til udvikling af farlige sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol, som det fremgår af denne undersøgelse offentliggjort i Anales del Sistema Sanitario de Navarra .

Desuden kan den være en udløsende faktor for depression og problemer med selvværd, især når barnet går i skole. Så hvordan kan man opdage fedme hos børn? Hvad kan du gøre for at hjælpe med at forebygge det?

I denne artikel tager vi et kig på disse spørgsmål og svarene.

Symptomerne på fedme hos børn

Dreng nægter at spise grøntsager, selvom det kan forebygge fedme hos børn

Det er meget vigtigt at tage hensyn til, at det ikke er alle børn, der har nogle “ekstra kilo”, der er overvægtige eller fede. Nogle har en større kropsbygning end gennemsnittet for deres alder. Ligeledes ændrer børns vægt sig på hvert udviklingsstadie.

Derfor er det nødvendigt med en professionel diagnose for at tale om fedme hos børn. Lægen kan vurdere barnets BMI for at afgøre, om der rent faktisk er tale om dette problem. Derudover kan barnet have symptomer som f.eks:

 • Højt blodtryk.
 • Hyperkolesterolæmi.
 • Lav tilpasning til fysisk træning.
 • Tendens til astmaanfald.
 • Social isolation og vanskeligheder med at få og beholde venner.
 • Svært ved at sove godt og snorken.
 • Depression og angst.
 • Problemer med led og knogler.
 • Hudlidelser.
 • Lavt selvværd.

Tips til at forebygge fedme hos børn

Genetiske og hormonelle faktorer påvirker børns vægt. De vigtigste faktorer, der er ansvarlige for overvægt, har dog at gøre med livsstil og kost. For at forebygge fedme hos børn er der derfor nogle anbefalinger, der kan hjælpe.

Amning kan hjælpe med at forebygge fedme hos børn

Baby, der bliver ammet

Det første skridt til at forebygge fedme hos børn er at amme dit barn i de første seks måneder af barnets liv. Faktisk er det en god idé at forlænge amningen til det første år, da det er et godt supplement til deres ernæring.

I den forbindelse er flere undersøgelser enige om, at det er forbundet med en lavere risiko for fedme hos børn at fuldamme. Denne risiko falder endnu mere, hvis amningen forlænges længere end seks måneder.

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse: Hvordan man kan lære børn at være vedholdende

Planlæg en god kost til barnet

Gode spisevaner er afgørende for, at børn kan få en sund vægt. Derfor kan det at lære dem at spise godt fra de første leveår være med til at forebygge overvægt og relaterede sygdomme. Hvad betyder god ernæring så?

Børns kost skal ændres på hvert trin i deres udvikling på grund af de ernæringsmæssige behov, de får. Generelt set er en god kost dog en kost, der indeholder sunde fødevarer af god kvalitet.

Forældre har ansvaret for at sammensætte sunde menuer til deres børn. Derfor bør de følge retningslinjerne i kostpyramiden uden at begrænse dem eller gå til yderligheder.

I det væsentlige kan børn indtage følgende fødevarer:

 • Masser af friske frugter og grøntsager.
 • Fedtfattige mejeriprodukter.
 • Fuldkorn og bælgfrugter.
 • Frø og nødder (undtagen for små børn på grund af kvælningsrisiko).
 • Naturlig saft og vand.
 • Magert kød og fisk.

Opmuntre til fysisk aktivitet for at forebygge fedme hos børn

Far og søn spiller fodbold som en del af at forebygge fedme hos børn

Det bedste supplement til god ernæring for at forebygge fedme hos børn er fysisk aktivitet, hvilket fremgår af denne undersøgelse, der er offentliggjort i Revista Médica Clínica Las Condes.

Selv om små børn ikke bør følge en streng træningsrutine, kan de dyrke sport, der giver dem mulighed for at være aktive og hjælper dem med at holde sig væk fra en stillesiddende livsstil.

Udendørs lege, sport og dans er nogle sjove måder at tilskynde til fysisk aktivitet og forebygge overvægt på. Den bedste løsning er dog at afsætte mindst 20 minutter til motion tre til fem gange om ugen.

Læs også denne artikel: Diabetes hos børn og unge

Sørg for at kontrollere deres forbrug af slik og snacks

Børn elsker slik og snacks. Faktisk smager disse fødevarer så lækkert, at mange børn gerne vil spise dem som erstatning for hovedmåltiderne!

Vær dog meget forsigtig. Selv om disse fødevarer er uskadelige i små mængder, har deres regelmæssige indtagelse indflydelse på overvægt og fedme.

Disse fødevarer kan endda forårsage stofskifteforstyrrelser, der fører til en overdreven ophobning af fedt. De kan også føre til forhøjet blodsukker, for højt kolesteroltal og ernæringsmæssige vanskeligheder.

De mest populære er:

 • Chips.
 • Chokolade og slik.
 • Industrielt bagværk.
 • Pølser og forarbejdet kød.
 • Snacks og junkfood.

Tilbered sunde madpakker for at forebygge fedme hos børn

To børn spiser sundt for at forebygge fedme hos børn

De fabriksfremstillede produkter, der sælges til børns madpakker, er ikke det bedste valg til forebyggelse af fedme hos børn. Selv om de ikke alle er skadelige, indeholder de fleste af dem sukker og kemiske tilsætningsstoffer, som kan påvirke deres sundhed.

Derfor er det bedste valg for at sikre en sund vægt og god koncentration at forberede sunde madpakker på forhånd. Der er mange ingredienser, der kan hjælpe dem med at stille deres sult i skolen eller mellem måltiderne.

Nogle muligheder er som følger:

 • Syltetøj med frugt.
 • Æbler og pærer.
 • Yoghurt naturel.
 • Grøntsagssandwich.
 • Vegetabilsk mælk.

I sidste ende bør forældrene være involveret i kampen for at forebygge fedme hos børn, især hvis der allerede er risikofaktorer i familien. At lære sunde vaner og opretholde regelmæssige lægeundersøgelser er nøglen til at forhindre, at dette problem udvikler sig.

Det kan interessere dig ...
Sjove former for motion til bekæmpelse af fedme hos børn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sjove former for motion til bekæmpelse af fedme hos børn

Bekæmpelse af fedme hos børn er afgørende for at reducere deres risiko for at lide af forskellige helbredsproblemer som voksne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.