Hvad er Q-feber for en sygdom?

For det meste er Q-feber en sygdom, der ikke har komplikationer. Nogle mennesker udvikler dog mere alvorlige symptomer, der endda kan blive til hepatitis, lungebetændelse, endokarditis eller meningitis.
Hvad er Q-feber for en sygdom?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Q-feber er navnet på en zoonose, dvs. en sygdom, som dyr overfører til mennesker. Læger bemærkede den først i 1935 og gav den navnet Q-feber, fordi de ikke kunne finde ud af, hvad det var. Bogstavet “Q” kommer fra forespørgsel eller spørgsmål (query eller question på engelsk).

Efter at have undersøgt det opdagede de, at den agent, der forårsager Q-feber, er Coviella burnetii-bakterien. Denne bakterie lever generelt i husdyr som køer, geder, får og andre pattedyr. Imidlertid forårsager den normalt ikke sundhedsmæssige problemer hos dyr.

Selvom Q-feber kan forekomme på ethvert tidspunkt af året, forekommer det hovedsageligt om foråret og begyndelsen af ​​sommeren. Faktisk finder de fleste tilfælde sted mellem april og maj.

Q-febers oprindelse

Kvinde i seng med termometer i hånden har Q-feber

Q-feber er normalt en mild sygdom, der minder meget om influenza. Der er dog også en dødbringende version af denne sygdom. Faktisk kan den forårsage skade på hjernen, hjertet, leveren og lungerne. Andre mennesker har ingen symptomer.

Bakterien Coxiella burnetii, der forårsager sygdommen, findes normalt i dyr fra fødslen. Med andre ord er den er i moderkagen og fostervandet. Derudover er den også i mælk, urin og fæces fra inficerede dyr.

Nogle mennesker bliver smittet selv uden direkte kontakt med dyr. Bare indånding af støv, der er forurenet med fæces, urin eller fødselsprodukter fra inficerede dyr, kan være smitsomt. Ligeledes findes bakterierne også i disse dyrs upasteuriserede mælk.

Læs også: Sådan kan du lindre influenzasymptomer

Egenskaber og symptomer

Ud af hver 10 personer, der får bakterierne, vil kun cirka fem opleve symptomer. Disse forekommer typisk cirka to til tre uger efter eksponering for bakterierne. Faktisk er de mest almindelige symptomer:

 • Feber med kulderystelser og sveden.
 • Hovedpine og muskelsmerter.
 • Kvalme, opkast og/eller diarré.
 • Træthed.
 • Brystsmerter og/eller mavesmerter.
 • Tør hoste.
 • Vægttab.

Alle disse symptomer kan være enten milde eller svære. Hvis infektionen er i lungerne eller leveren, kan den forårsage henholdsvis lungebetændelse eller hepatitis. Hvis gravide kvinder får den, er der desuden en risiko for spontan abort.

Knap fem mennesker ud af hver 100 udvikler kronisk Q-feber. Dette forekommer måneder eller endda år efter den første infektion. Det er et alvorligt problem, der kan være dødeligt, da en eller flere hjerteklapper normalt er inficeret.

Læs også: Hjertets dele og funktioner

Risikofaktorer ved Q-feber

Syg person med tæppe om sig

Det står klart, at bakterien findes i nogle husdyr. Den kan dog også være til stede i nogle vilde dyr og i flåter. Derfor er den vigtigste risikofaktor direkte eller indirekte kontakt med alle disse dyr.

Det er klart, at de med størst risiko for infektion er ansatte på gårde eller slagterier. Derudover er dyrlæger, forskere og fødevareprocessorer også i fare. Mænd er også mere tilbøjelige til at få denne sygdom end kvinder.

Langt de fleste tilfælde af Q-feber er mennesker mellem 30 og 70 år gamle. Faktisk er det meget sjældent, at børn bliver syge af denne sygdom. Når de gør det, får de symptomer på lungebetændelse.

Andre interessante fakta om Q-feber

Mennesker med de følgende sygdomme har en større risiko for at blive kronisk syge af denne sygdom:

 • Historik med hjerteventilproblemer.
 • Unormaliteter i blodkarrene.
 • Svækket immunsystem.
 • Gravide kvinder.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen vaccine mod Q-feber. Derfor er det vigtigt at forhindre det så godt, som du kan. Generelt er det vigtigt lade være med at drikke upasteuriseret mælk fra noget dyr.

For dem, der arbejder med dyr eller bor på gårde, skal man være opmærksom, hvis man bemærker denne sygdom. Gå også til lægen, hvis du har symptomer. Mennesker, der er i højrisikogruppen, bør ikke have kontakt med dyr.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Roca, B. (2007, November). Fiebre Q. In Anales de medicina interna (Vol. 24, No. 11, pp. 558-560). Arán Ediciones, SL.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.