Hvad er "renlighed", og hvordan kan du anvende det i dit hjem?

Det er godt for dit fysiske og følelsesmæssige helbred at få ryddet op i dit hjem. Udforsk indflydelsen af husarbejde som en antistressbehandling.
Hvad er "renlighed", og hvordan kan du anvende det i dit hjem?

Sidste ændring: 30 november, 2022

Det er langt fra en byrde at gøre rent i dit hus, men det er faktisk nyttigt at gøre dit sind rent. Det er det, som renlighed foreslår, tendensen, der omdanner huslige pligter til en slags behandling mod stress.

Idéen er at etablere faste rutiner i stedet for at fokusere på blot et par dages dybdegående rengøring, som nogle gange skaber angst og træthed bare ved at se på det ophobede rod, som man skal stå over for. På samme måde bidrager det også til dit velbefindende at holde dit rum organiseret og rent.

Denne filosofi er tæt forbundet med meditation, da den går ud fra, at koncentrationen på opgaven skaber forbindelse til det ubevidste og fører til en tilstand af dyb ro. Vi viser dig, hvordan du kan praktisere den, og hvilke fordele den medfører.

Hvad handler ægte “renlighed” om?

Renlighed foreslår orden og renlighed som en form for behandling med det formål at tage en pause fra den daglige travlhed. Videnskaben fokuserer på tre aspekter: Fuld opmærksomhed på den aktivitet, man laver, for virkelig at opleve den, at forbinde sig med virkeligheden og at slappe af i processen.

En af de teorier, som den tilslutter sig, er, at uorden i hjemmet afspejler en persons indre tilstand og påvirker personens handlinger. Hvis der derimod er orden, er det nemmere for os at nå vores mål end midt i kaos.

Ifølge en undersøgelse fra Journal of Environmental Psychology skaber en overflod af ejendele i hjemmet kaotiske opholdsrum, hvilket påvirker vores subjektive velbefindende negativt.

På baggrund af dette lægger metoden vægt på den følelse af ro, som organiserede miljøer formidler. Ved at holde hjemmet ryddeligt opfatter man desuden følelsesmæssig, fysisk og mental harmoni.

I lighed med mindfulness-bevægelsen stræber renlighedsbevægelsen efter fred gennem renlighed i hjemmet.

Fordelene ved at praktisere renlighed

Familie gør rent for at opnå renlighed i hjemmet

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 7 nemme tips til at rengøre en hvid væg

Som foreslået af organisationskonsulenten Marie Kondo ®, fører manglende orden i et hus til et liv i samme tilstand. Praksis af renlighed giver fordele, der handler om mere end ordentlighed og fører til helhed. Lad os tage et kig på fordelene nedenstående.

  • Integration: Hele familien kan deltage i opgaven og blive involveret i metoden, hvilket vil reducere den tid, der bruges på hver enkelt opgave.
  • Fokus: Når man koncentrerer sig om en opgave, glemmer man det ydre pres. Renlighed handler om at lægge al din opmærksomhed på den pågældende opgave og samtidig udelade andre tanker.
  • Motivation: Hvis hver opgave udføres med en hensigt, vil resultatet blive bedre. Hvis man f.eks. pudser vinduerne, vil lyset komme bedre ind. Samtidig er det at skifte sengetøj og give en duft til rummet to handlinger, der bidrager til en bedre søvnkvalitet.

Flere fordele

  • Livskvalitet: Det er meget sundt at have et pænt og ryddeligt rum. Det giver os også mere tid til at tage mere hånd om os selv, passe på vores udseende og endda spise bedre. Faktisk har forskning offentliggjort af Environment and Behavior fastslået, at kaotiske køkkener påvirker ukontrollerbare mentaliteter, hvilket får folk til at vælge usund mad.
  • Ro: I organiserede omgivelser kan man slappe af og opnå glæde, klarhed og fred. Buddhistiske munke støtter denne vurdering, idet de forbinder deres enkle, vanemæssige opgaver med ro. Som det nævnes i den buddhistiske munks rengøringsmanual, gør man ikke rent, fordi der er beskidt eller uorden, men for at befri sin ånd fra forstyrrende skygger.
  • Selvdisciplin: At praktisere denne filosofi tilskynder til planlægning og disciplin, fordi det er vanskeligt at opnå total orden og renlighed i huset på en enkelt dag. Universidad Panamericana påpeger, at en disciplineret person arbejder fokuseret på en bestemt opgave, indtil den er udført. Med dette mål for øje anbefaler de, at man prioriterer, forhindrer afbrydelser og fokuserer på sine mål.

Sådan anvender du meditativ renlighed i dit hjem

Simple handlinger som at åbne vinduer for at lukke sollys og frisk luft ind er en måde at implementere meditativ renlighed på. Nogle vaner, der understøtter tendensen, er nævnt nedenstående.

Vær opmærksom, når du gør rent og rydder op

Under rengøringen skal du holde alle 5 sanser opmærksomme. I en artikel fra universitetet i Murcia står der, at opmærksomhed øger modtageligheden for begivenheder i omgivelserne, fokuserer sindet og giver dig mulighed for at udføre flere aktiviteter effektivt.

Det er det, som mindful rengøring handler om: At være opmærksom på det, du gør, for at undgå stressende situationer. Selv om opvask, afstøvning eller oprydning i skabet kan virke som enkle opgaver, skal du sørge for at dedikere en masse opmærksomhed til dem.

Skab rutiner

Mand støvsuger og danser imens

Retningslinjer, der er tilpasset din livsrytme, er afgørende. Det er ikke afgørende, at du udfører alle opgaverne på én dag. Tværtimod er det næsten umuligt. Det bedste ville være at planlægge daglige eller ugentlige aktiviteter, hvor du både angiver opgaven og tidspunktet for, hvornår du vil udføre den.

Det er en meget god daglig rutine at holde dine møbler og ejendele ryddelige. At rede sengen, så snart du står op, er også en god rutine. En grundig rengøring er mere en ugentlig, halvårlig eller månedlig rutine, fordi den kræver mere arbejde og dermed mere tid.

Gør projekterne behagelige, især når hele familien er involveret. American Academy of Pediatrics hævder, at hvis rutiner er ubehagelige, fører de til ineffektivitet, ubalance og uorden.

Understøt din rutine med teknologi

Robotter, der hjælper med rengøringen ved at støvsuge, feje og vaske gulv, samarbejder med at opnå renlighed. Målet er at gøre processen lettere, indtil du finder den behagelig.

Avancerede apparater er ikke de eneste ting, der er nyttige i denne henseende; en simpel vaskemaskine eller opvaskemaskine blandt andre apparater kan alle gøre dit liv lettere og gøre rengøringen mere behagelig.

Uddelegér ansvar

Fordel arbejdsbyrden i forhold til alderen på medlemmerne af din familie. Tag også hensyn til alles interesse i at deltage. At samle vasketøjet op, rydde op i legetøjet og vande planterne er nogle anbefalinger til at beskæftige børnene. Tunge eller risikable opgaver overlades til voksne hænder.

Stil ikke for store krav til dig selv

Glem alt om ekstremisme: Det, du er ude efter, er at opbygge vaner, ikke at alting skal være perfekt. Vær tålmodig, nyd processen, og forstå, at orden og renlighed fremmer harmoni, hvilket bidrager til processen. Hvis du kræver for meget af dig selv, kan du kollapse, føle dig ængstelig og ikke få gode resultater.

Vælg det naturlige, når det er muligt

Til meditativ rengøring er det bedst ikke at bruge kemikalier. Brug helst produkter, der er fremstillet af naturlige ingredienser, fordi de eliminerer muligheden for at indånde skadelige stoffer og ikke forurener miljøet.

Aromaterapi, æteriske olier og opskrifter på hjemmelavede rengøringsmidler bringer positive energier til denne mission og har en afslappende virkning.

Giv belønninger

Forestil dig belønningen ved dagens afslutning. At spise en snack, se tv eller lytte til musik er belønninger, som du kan nyde i ro og mag i et rent og organiseret rum.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også vil nyde at læse: 12 almindelige dårlige rengøringsvaner i hjemmet

Pas på! Renlighed kræver ikke, at du er besat af rengøring

Meditativ rengøring handler ikke om at udvikle en besættelse af processen, men om at se pligter som en mulighed for at løsrive sig fra eksterne faktorer og sænke intensiteten i et overvældende liv.

Kort sagt kræver denne filosofi planlægning, tålmodighed og mindfulness. Du kan også påtage dig det som en aktivitet, der holder hjemmet organiseret og gavner den fysiske og følelsesmæssige sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.