Hvad er de forskellige risikofaktorer for lupus?

Lupus er en autoimmun sygdom, og indtil videre er der ikke fundet nogen kur, der kan udrydde den. I dag vil vi afsløre nogle risikofaktorer, som kan få os til at lide af den.
Hvad er de forskellige risikofaktorer for lupus?

Sidste ændring: 09 august, 2022

Lupus er en autoimmun sygdom. Det betyder, at immunforsvaret ved en fejl angriber sunde celler og væv i vores krop. I dag skal vi se på de forskellige risikofaktorer for lupus, så vi ved, om vi risikerer at blive ramt af denne sygdom.

I øjeblikket er der stadig ingen kur, der kan udrydde denne sygdom helt. Desuden findes der forskellige typer af lupus med meget forskellige karakteristika. Lad os se, hvad de er:

 • Systemisk lupus erythematosus: Dette er den mest almindelige type og kan være svær eller mild. Immunsystemet angriber celler og væv i forskellige dele af kroppen.
 • Diskoid lupus: Denne type har et klart mål – huden. Den forårsager meget ubehagelige udslæt med kløe og svie.
 • Subakut kutan lupus: Ligesom den foregående type påvirker den også huden, men kun hvis den udsættes for solen. De blærer, den giver, er meget smertefulde.
 • Lægemiddelinduceret lupus: Visse lægemidler kan få vores immunsystem til at vende sig mod os. Så snart vi holder op med at tage dem, skulle problemet forsvinde.
 • Neonatal lupus: Dette er den mindst almindelige type og forekommer kun hos nyfødte. Dens forekomst kan være forbundet med visse antistoffer hos moderen.

Risikofaktorer for lupus

Nu hvor vi ved lidt mere om denne autoimmune sygdom, skal vi se, hvilke risikofaktorer der kan give os større risiko for at få den.

Kvinde med lupus

Køn

En af risikofaktorerne for lupus er at tilhøre det kvindelige køn. Kvinder er mere tilbøjelige til at udvikle denne sygdom, og årsagen ligger i kønshormonerne. Mængden af østrogen, som er meget højere hos kvinder end hos mænd, påvirker immunsystemet og forstærker dermed lupus.

Af denne grund bør kvinder, der udvikler sygdommen, ikke tage præventionsmidler. Disse metoder til at regulere cyklusser og forhindre fødsler har en stor mængde østrogener, som ville forværre sygdommen.

Alder

Alder er også en anden risikofaktor for lupus. Mellem 15 og 45 år er kvinder mest frugtbare. Årsagen er igen østrogen.

Østrogen spiller en rolle i en kvindes frugtbarhed, idet det beskytter kroppen og forbereder den på en eventuel graviditet. De første symptomer på lupus opdages før 18-årsalderen.

Race

Faktorer som race er involveret i lupus. Det er mere almindeligt, at afroamerikanere, latinamerikanere, asiater og indianere lider af sygdommen.

Når lupus udvikler sig hos personer af ovennævnte racer, viser det sig normalt i en tidlig alder, og sygdommen er mere alvorlig. Forskningen er i gang.

Familiehistorie: Risikofaktorer for lupus

Den sidste af risikofaktorerne for lupus er familiehistorie. Som med mange andre sygdomme øger det faktum, at nogen i familien har haft det, risikoen for at få det.

Hvis der f.eks. er en onkel eller oldefar i familien, som har haft lupus, er der større risiko for at få det. En spændende information om denne sygdom er, at den normalt ikke går i arv direkte fra mor til barn.

Sådan behandles lupus

Lupus

Da lupus ikke kan helbredes, skal behandlingen sigte mod at forebygge fremtidige udbrud, behandle symptomer og reducere de skader, som sygdommen kan forårsage. Afhængigt af hvilken type lupus vi lider af, kan vi lide af gigt, anæmi, nyreproblemer, depression, mavesår eller kolesterol.

For at forsøge at reducere disse symptomer og problemer anvendes specifikke lægemidler, der indeholder hydroxychloroquin og chloroquin. På denne måde kan man opnå følgende fordele:

 • Reduktion af inflammation og smerte.
 • Forebyggelse af fremtidige udbrud.
 • Støtte til immunsystemet.
 • Reduktion og forebyggelse af ledskader.
 • Balancering af hormoner.

Lupus medfører ofte en masse stress, angst og depression, fordi den vil være hos os for evigt. Dette forårsager håbløshed og frustration. Men hvis man får den rigtige behandling, kan den holdes under kontrol, og man kan få en bedre livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fessel WF. Epidemiology of systemic lupus erythematosus. Rheum Dis Clin North Am 1988;14:15-23.
 • Lawrence JS, Martins CL, Drake GL. A family survey of lupus erythematosus heritability. J Rheumatol 1987;14:913-921.
 • Alvaro-García JM, Humbría A, García-Vicuña R, Ariza A, García-Vadillo A, Laffón A. Systemic lupus erythematosus and tetrasomy-X. J Rheumatol 1989;16:1486-1488.
 • Deapen D, Escalante A, Weinrib L, Horwitz D, Bachman B, Roy-Burman P et al. A revised estimate of twin concordance in systemic lupus erythematosus. Arthritis Rheum 1992;35:311-318.
 • Crosslin KL, Wiginton KL. The impact of race and ethnicity on disease severity in systemic lupus erythematosus. Ethn Dis. 2009 Summer;19(3):301-7. PMID: 19769013.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.