4 naturlige behandlinger til symptomer på gigt

Håndtering af sygdomme som gigt er kompleks og kræver professionel indgriben. Mange sundhedsspecialister accepterer imidlertid brugen af naturlige behandlinger
4 naturlige behandlinger til symptomer på gigt

Sidste ændring: 13 september, 2021

I de senere år er flere naturlige behandlinger mod symptomer på gigt blevet populære. Disse er muligheder, der kan integreres i behandlingen af denne tilstand for at lindre smerter, reducere stivhed og forbedre livskvaliteten. Er du interesseret i at lære mere?

For det første er det værd at huske på, at gigt er en gruppe af sygdomme, der forårsager smerter og betændelse i leddene. Ifølge oplysninger offentliggjort af den almennyttige organisation Arthritis Foundation er der omkring 100 typer gigt, og alene i USA lider omkring 50 millioner voksne og 300 børn af en af disse lidelser.

De mest kendte former for sygdommen er slidgigt og leddegigt. Slidgigt er en degenerativ sygdom kendetegnet ved slid på brusk, der beskytter enderne af knoglerne og dæmper dem. I mellemtiden er leddegigt relateret til immunsystemet, da immunsystemet fejlagtigt angriber leddene og genererer ukontrolleret betændelse.

I alle tilfælde er det vigtigt at gå til en professionel og få en korrekt diagnose, da beslutningen mellem den ene eller den anden behandling afhænger af diagnosen. På et generelt niveau kan vi dog prøve nogle komplementære behandlinger, der kan hjælpe med at forbedre symptomer og forhindre komplikationer.

Lad os se på det.

Naturlige behandlinger mod symptomer på gigt

Naturlige behandlinger mod symptomer på gigt er blevet accepteret i det medicinske samfund som et supplement til at reducere smerter og forbedre den mentale sundhed hos patienter, der er ramt af denne sygdom.

Desuden kan disse typer af terapeutiske muligheder kombineret med konventionel medicin øge patienternes livskvalitet ifølge en anmeldelse, der er offentliggjort i Pain Management Nursing.

Især er de nyttige til at styrke leddene, reducere stivhed, forbedre balancen og håndtere stress, angst og andre følelser forbundet med sygdommens påvirkning. Vi behøver ikke engang at vente med at udøve dem, til vi har udviklet sygdommen. Som den del af en sund livsstil kan de tjene som forebyggende foranstaltninger.

1. Naturlige behandlinger mod symptomer på gigt: Tai chi

En af de naturlige behandlinger, der er blevet populære for deres virkninger på gigt, er ingen ringere end tai chi. Denne disciplin af orientalsk oprindelse inkorporerer langsomme og blide bevægelser, der bidrager til at øge balance, fleksibilitet og muskelstyrke.

Ifølge en udgivelse i tidsskriftet Plos One viste det sig, at 12 ugers tai chi var fordelagtigt til at reducere smerter og stivhed hos patienter med slidgigt. Derudover hjalp det dem også med at forbedre deres fysiske funktion. Ideelt set bør du øve det med en lærer eller ekspert på området.

Et par dyrker tai chi udenfor

2. Yoga

Selvom yoga er blevet populær som en træningsform med åndelig balance, er sandheden, at det også har et interessant terapeutisk potentiale. Faktisk bliver det betragtet som en form for fysisk træning. En type yoga, kendt som Iyengar yoga, kan dog hjælpe med at forbedre behandlingen af gigt.

Mere konkret fokuserer denne stilling på korrekt anatomisk justering og anvender rekvisitter til at støtte kroppen. Efter flere træningstimer fremmer det lindring af stivhed og betændelse. En undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Clinical Journal of Pain beviser disse fakta.

Ifølge konklusionen af forskningen kan “en kortvarig udøvning af Iyengar yoga være en mulig og sikker supplerende behandling for unge med leddegigt.” Mere specifikt forbedrer det livskvaliteten, reducerer smerter og træthed og har fordele for humøret.

3. Naturlige behandlinger mod symptomer på gigt: Akupunktur

Akupunktur er en form for kinesisk medicin, der i Vesten er blevet brugt til at supplere behandlingen af forskellige lidelser, herunder gigt. Det indebærer at indsætte små, tynde nåle gennem huden på bestemte punkter på kroppen.

Som beskrevet i data samlet i International Journal of Integrative Medical Sciences, kan denne aktivitet hjælpe med at lindre kroniske smerter, herunder smerter forårsaget af slidgigt. Det er, fordi det hjælper med at aktivere kroppens naturlige smertestillende midler ved at stimulere nerver og forbedre blodgennemstrømningen.

En mand får akupunktur for at lindre symptomer på gigt

4. Terapeutisk massage

Anvendelsen af terapeutisk massage på muskler og led kan fremme blodcirkulation og afslapning. Af denne grund betragtes de ofte som et supplement til at reducere smerter forårsaget af gigt, men de skal udføres af en professionel.

I en undersøgelse, der blev offentliggjort i det medicinske tidsskrift Pain Medicine, rapporterede deltagere, der modtog svensk massage, en forbedring af symptomer på gigt i knæene og generel livskvalitet. Derudover har andre tidligere undersøgelser også rapporteret disse effekter, selvom specialister skal foretage mere forskning.

Ligesom andre terapier hjælper massage også med at kontrollere stress, spændinger og humør. Derudover kan du også bruge nogle æteriske olier, der forbedrer disse effekter.

Naturlige behandlinger mod symptomer på gigt er komplementære

Håndtering af sygdomme som gigt er kompleks og kræver professionel indgriben. Mange sundhedsspecialister accepterer imidlertid brugen af naturlige behandlinger. Derudover understøtter forskning deres virkninger i håndteringen af smerter og følelsesmæssige symptomer.

Det er dog vigtigt at bruge dem fra fagfolk, da forkert anvendelse af behandlinger kan være kontraproduktivt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wang C. Complementary and Alternative Medicine and Osteoarthritis. Int J Integr Med. 2013;1:13. doi:10.5772/56431
  • Shengelia R, Parker SJ, Ballin M, George T, Reid MC. Complementary therapies for osteoarthritis: are they effective?. Pain Manag Nurs. 2013;14(4):e274–e288. doi:10.1016/j.pmn.2012.01.001
  • Yan, J. H., Gu, W. J., Sun, J., Zhang, W. X., Li, B. W., & Pan, L. (2013). Efficacy of Tai Chi on Pain, Stiffness and Function in Patients with Osteoarthritis: A Meta-Analysis. PLoS ONE8(4). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0061672
  • Evans S, Moieni M, Lung K, et al. Impact of iyengar yoga on quality of life in young women with rheumatoid arthritis. Clin J Pain. 2013;29(11):988–997. doi:10.1097/AJP.0b013e31827da381
  • Ali A, Rosenberger L, Weiss TR, Milak C, Perlman AI. Massage Therapy and Quality of Life in Osteoarthritis of the Knee: A Qualitative Study. Pain Med. 2017;18(6):1168–1175. doi:10.1093/pm/pnw217
  • Perlman AI, Ali A, Njike VY, et al. Massage therapy for osteoarthritis of the knee: a randomized dose-finding trial. PLoS One. 2012;7(2):e30248. doi:10.1371/journal.pone.0030248

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.