Hvad er septumplastik og hvad indebærer det?

Septumplastik er en kirurgisk procedure, der udføres for at korrigere placeringen af næseskillevæggen. Det er en nødvendig operation, da denne abnormitet kan forårsage forskellige helbredsproblemer.
Hvad er septumplastik og hvad indebærer det?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Septumplastik er en kirurgisk procedure til at reparere næsepassagerne og lette vejrtrækningen. Det er en operation, der normalt udføres på patienter med et afvigende næseskillevæg, tilbagevendende rhinitis eller bihuleproblemer.

Septumplastik er også kendt som septal rekonstruktion. Det er vigtigt at præcisere, at dette ikke er en æstetisk procedure. Selvom det skaber en ændring i næsens form, er formålet med indgrebet ikke at forbedre udseendet, men at undgå sundhedsmæssige vanskeligheder.

Hvad er septumplastik?

Septumplastik er en korrigerende kirurgisk procedure for at rette afvigende næseskillevæg. Næseskillevæggen skal være i midten af ​​næsen. Hvis det ikke er korrekt justeret, risikerer et af ​​næseborene at blive smallere. Dette vil forhindre normal luftstrøm og forårsage åndedrætsbesvær.

Tilstedeværelsen af ​​en afvigende næseskillevæg er kendt som septal dysmorfi. Det er en ændring, hvis oprindelse kan være medfødt eller erhvervet. I det første tilfælde er det resultatet af tryk under graviditeten, fødselstraumer eller ændringer i kraniofacial udvikling. I det andet skyldes det traume eller ændring i afbalanceret vækst.

Læs også: Forstørrede næsemuslinger: Årsager og symptomer

Næseafvigelse kan forårsage obstruktion, overvejende oral vejrtrækning, tilbøjelighed til søvnapnø og tør mund. Det er et problem, der ofte er resultatet af allergier eller smalle næsepassager.

Kuglepen peger på næsebor i kranie

Hvad indebærer dette indgreb?

I de fleste tilfælde indebærer septumplastik generel anæstesi. Det er en ambulant operation, hvilket vil sige, det ikke kræver indlæggelse.

Patienten, der skal gennemgå dette indgreb, ligger på ryggen på en båre. Patientens hoved skal være hævet over torsoen med ca. 30 grader.

Proceduren begynder med vasokonstriktiv og bedøvelsesinfiltration i septumslimhinden. Dette muliggør den korrekte dissektion mellem brusk og knogle. Derefter løfter kirurger slimhinden, som er den indvendige foring af næsen. På denne måde blotlægger de det væv, der kræver omlægning.

Nogle gange er det nødvendigt at fjerne små stykker knogle og brusk. Det næste trin er at sætte slimhinden tilbage på plads og lukke den med suturer. Kirurgen efterlader normalt en næseprop på plads i 48 timer, så der ikke opstår blå mærker eller blødninger.

Forskelle på septumplastik og rhinoplastik

Generelt refererer rhinoplastik til enhver næseoperation. Imidlertid er septymplastik og rhinoplastik ikke det samme. På den ene side sigter septumplastik mod at korrigere en misdannet næseskillevæg. På den anden side søger rhinoplastik at ændre næsens form.

En næsekorrektion er en operation, der ændrer den ydre næsestruktur og forbedrer dens æstetiske udseende. Selv om det i nogle tilfælde kan hjælpe den rigtige funktion af næsen, er dette ikke det specifikke formål med operationen. Afslutningsvis er den største forskel, at hvor septumplastik har en medicinsk oprindelse, er rhinoplastik af æstetisk oprindelse.

Før og efter operationen: Hvad skal man overveje?

For at få en septumplastik operation skal du tale med din læge om, hvordan du forbereder dig selv, og hvilke risici det kan medføre. Du bør have din sygehistorie tilgængelig for at besvare eventuelle spørgsmål, som lægen måtte have om din sygehistorie.

Din læge vil udføre en fysisk undersøgelse, hvor de scanner huden på indersiden og ydersiden af ​​din næse. Lægen kan tage fotografier, der fungerer som en reference for dig under den kommende operation.

Læs også: Risiciene ved blødning efter en operation

Før denne operation er det bedst ikke at tage nogen medicin som ibuprofen eller aspirin. Det er, fordi de kan øge blødningen. Hvis du ryger, vil din læge bede dig om at stoppe med at ryge dage før operationen. Dagen før må du ikke spise for meget eller drikke alkoholholdige drikkevarer.

Efter operationen skal du overveje følgende:

 • Hvil med hovedet let hævet.
 • Undgå at pudse næse i et par uger.
 • Brug tøj, der åbnes og lukkes foran eller bagpå for at undgå at trække tøjet over hovedet.
 • Udfør ikke anstrengende aktiviteter såsom aerobic.
 • Undgå fødevarer, der er meget varme, og undgå alkohol.
 • Ryg ikke i de første måneder.
Mand har fået foretaget en septumplastik operation

Heling efter septumplastik

Det er normalt at føle let hævelse i ansigtet, hovedpine og nasal obstruktion den første dag efter septumplastikken. Ubehaget er normalt mildt under helingsperioden og kan let kontrolleres med oral smertestillende. Blokering har tendens til at forsvinde efter en uge.

Generelt vil din læge bede dig om at hvile dig hele dagen efter operationen. For at hjælpe med at lindre hævelsen kan du placere kolde omslag på dit ansigt uden at fugte næsen. I løbet af de første 24 timer bør du ikke tage karbad eller brusebad. For at rengøre området skal du følge de instruktioner, som din læge giver dig, når du bliver sendt hjem.

Hvis du har problemer med at trække vejret eller kraftigt næseblod, der ikke stopper, skal du ringe til din læge eller tage på skadestuen. Det samme gælder, hvis du oplever smerter, der ikke forsvinder med smertestillende medicin, høj feber og kulderystelser, desorientering eller en stiv nakke.

Det kan interessere dig ...
De forskellige næseformer: Hvad er din?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De forskellige næseformer: Hvad er din?

Der er forskellige næseformer. Hver af dem har særlige karaktertræk og charme. I stor grad afhænger de af geografisk og kulturel herkomst.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Contreras, V., Carrasco-Labra, A., Andrews, N., Brignardello-Petersen, R., & Pantoja, R. (2012). Estudio transversal de la desviación del tabique nasal en las fisuras unilaterales operadas. Cir Pediatr, 25(2), 75-7.
 • Awuapara Flores, S. (2018). Evaluación tomográfica del septum nasal y profundidad del arco palatino posterior en los diferentes patrones faciales verticales de pacientes del Servicio de Ortodoncia de la Clínica Docente UPCH en el periodo 2009 al 2016.
 • Arias-Gallo, J., González-Otero, T., Pingarrón-Martín, L., & Palacios-Weiss, E. (2018). Septoplastia extracorpórea para la correción nasal en casos complejos. Resultados en 16 pacientes. Revista Española de Cirugía Oral y Maxilofacial, 40(1), 7-14.
 • Gómez, Justino Rodríguez-Alarcón, et al. “La patología neonatal asociada al proceso del parto.” Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría (2002): 161.
 • Soria, J. H., et al. “Tratamiento de la desviación nasal inaparente.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 36.3 (2010): 223-230.
 • Canto Vidal, Bernardo. “Rinoplastia primaria y secundaria.” MediSur 10.5 (2012): 375-379.
 • Arias, Jessica Karina Borja, et al. “Tratamiento antiplaquetario prequirúrgico y postquirúrgico.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 906-918.
 • Tellez-Galicia, Dania Miriam, and Jaime Vera-Domínguez. “Septoplastia y rinoseptoplastia con anestesia local tumescente vs. anestesia general.” Revista de Sanidad Militar 66.1 (2012): 29-33.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.