Hvad er symptomerne på agorafobi?

Agorafobi forårsager angstkriser i bestemte basale situationer i livet og kan forårsage både fysiske og psykologiske symptomer. I denne artikel vil vi forklare alt om det.
Hvad er symptomerne på agorafobi?

Sidste ændring: 18 november, 2020

Mange forskellige enheder har påtaget sig opgaven med at beskrive symptomerne på agorafobi. De har dog alle fundet ud af, at det er en temmelig kompleks sygdom, som hver person kan opleve på forskellige måder. Hvis vi skulle klassificere det, kunne vi klassificere det under angstlidelser.

Personerne, der lider af det, oplever angst eller overdreven frygt for steder eller situationer, hvor de føler sig hjælpeløse, fangede eller flove. Det kan for eksempel inkludere åbne områder, meget overfyldte steder og endda offentlig transport.

Problemet her er, at symptomerne på agorafobi varierer meget, og fobierne overlapper nogle gange hinanden. I denne artikel vil vi forklare de mest hyppige manifestationer.

Symptomerne på agorafobi ifølge DSM-V

DSM-V er det amerikanske diagnose- og klassifikationssystem for psykiske forstyrrelser, der blev opdateret i 2013. Det er værktøjet, som psykologer og psykiatere som regel bruger til at identificere forskellige sygdomme og lidelser. Ifølge denne manual er de mest hyppige symptomer på agorafobi de følgende:

  • At føle sig angst på steder, hvor det kan være svært eller flovt at prøve at gå derfra. Disse personer er som regel bange for at lide af et angstanfald og at lide af det et sted, hvor de ikke er i stand til at få noget hjælp, hvilket er endnu værre. Som et resultat forårsager overfyldte steder udenfor deres hjem dem mest uro. Det kan være offentlig transport eller supermarkeder.
  • Denne frygt betyder, at undvigende adfærdsmønstre ofte begynder at udvikle sig. Hvis en person oplever angst, når de kører i bus, så vil de for eksempel undgå busser fuldstændig. De vil ændre deres vaner i frygt for at få et angstanfald i bussen.
  • For at kunne være i stand til at stille en definitiv diagnose på agorafobi skal angstanfaldene være hyppige eller i det mindste skal et af dem have forårsaget intens bekymring eller frygt. Ved det mener vi, at personen er bange for at lide af endnu et anfald, og ændrer sin adfærd fra det øjeblik af som et resultat af det.

På dette tidspunkt bør vi understrege, at andre psykiske lidelser skal udelukkes for at kunne stille en korrekt diagnose. Grunden til det er, at bestemte specifikke fobier såsom socialfobi ofte har tendens til at blive forvekslet med agorafobi.

Mand puster i papirspose grundet angst

Vi anbefaler, at du læser: Fem mindfulness øvelser mod angst

Nogle eksempler på symptomer på agorafobi

Symptomerne på agorafobi, som vi allerede har nævnt, varierer fra person til person. Lidelsen forårsager ofte en frygt for at være på åbne områder, især når man er alene. Det kan dog også opstå på lukkede steder såsom i biografer eller i teateret.

Noget andet, som er ret karakteristisk for agorafobi, er frygten for at opleve en pinlig situation. Personerne er bange for, hvad der ville ske, hvis de faldt eller fik et angstanfald foran andre personer. Denne frygt har tendens til at være ret ekstrem og meget intens.

Problemet her er, at alt dette ender med at påvirke hver enkelt område af personens liv. Som vi allerede har nævnt, vil undvigende adfærd begynde at udvikle sig.

Hvis de for eksempel er bange for at tage offentlig transport på arbejdet eller udføre en fritidsaktivitet, så vil undvigende adfærd begynde at betinge, hvordan de handler og reagerer, og det vil afholde dem fra at tage del i alle mulige aktiviteter.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Tom rede syndrom: Når ensomhed invaderer ens hjem

Andre overvejelser om agorafobi

Ifølge en artikel udgivet i tidsskriftet Professional Pharmacy  dukker symptomer på agorafobi som regel op sent i ungdommen eller først i voksenalderen. De fleste af disse personer søger mere og mere tilflugt i deres hjem, hvor de kun går ud, når de ser det som nødvendigt.

Agorafobi har tendens til at dukke op oftere hos kvinder end hos mænd. Det er desværre også ledsaget af depressive symptomer, besættende tanker og socialfobi.

Hvis denne sygdom ikke bliver behandlet i tide, så ender den med at blive kronisk og nærer sig selv, så den bliver svær at styre. Vi skal have i baghovedet, at det trods alt er en paniklidelse, og på grund af det er den også ledsaget af fysiske symptomer.

En artikel i Journal of Psychopathology and Clinical Psychology forklarer, at når en krise dukker op, så øges pulsen, og personen kan opleve en følelse af at blive kvalt. Sved øges og der er ubehag og trykken i brystområdet.

I ekstreme tilfælde kan det føre til svimmelhed og besvimelse. Angsten, der opleves, får personen til at føle, at de har mistet kontrollen. Det kan også producere en frygt for at dø.

Panisk kvinde i menneskemængde af plaget af agorafobi

Hvad man bør huske om denne lidelse og dets symptomer

Det, vi skal have i baghovedet, er, at agorafobi er en kompleks lidelse, som kan manifestere sig selv på mange forskellige måder. Disse personer er bange for specifikke situationer såsom at bruge offentlig transport eller tage hen til steder, hvor de føler, at de ikke vil få hjælp, hvis der opstår en krise.

På grund af det er det grundlæggende, at de får den passende psykologiske støtte og behandling. Hvis ikke, så kan lidelsen blive kronisk og ende med at definere og kontrollere disse personers liv. Det afholder dem fra at udføre deres normale daglige rutiner.

Det kan interessere dig ...
Hvad er generaliseret angst?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er generaliseret angst?

Generaliseret angst opstår, når vores krybdyrshjerne aktiverer angstreaktioner på situationer i hverdagen, der ikke er farlige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.