Hvad er upcycled kosmetik?

Upcycled kosmetik er en del af initiativer til at reducere miljøforurening. Grundlaget er at genvurdere kasserede materialer.
Hvad er upcycled kosmetik?

Sidste ændring: 12 december, 2023

Skønhedsindustrien søger konstant efter alternativer til at begrænse sine aktiviteters indvirkning på forureningen af planeten. En del af initiativerne i den henseende er upcycled kosmetik.

Tendensen er orienteret mod bæredygtighed og er baseret på fremstilling af produkter, der anvender naturlige ingredienser eller biprodukter, der er fremstillet på en ansvarlig måde, som råvarer.

Økologien er således ved at vinde indpas i personlig pleje, og forskellige mærker tilslutter sig “kreativ genbrug” og opfordrer brugerne til at holde sig til disse alternativer.

Formålet med upcycled kosmetik

Upcycled kosmetik er lige så effektive som konventionelle kosmetikprodukter. Forskellen ligger i fremstillingsmetoden. Denne innovative mekanik består i at genvinde affald og materialer for at give dem et nyt liv.

Den vigtigste kilde til ingredienser er fødevareindustrien. Formålet er at genvinde de kosmetiske aktive ingredienser, der opstår i sådanne processer, og som tidligere blev spildt, fordi de blev anset for ubrugelige.

Med denne teknik er det muligt at tilbyde nye produkter, hvis merværdi er at beskytte miljøet. Upcycled-modaliteten er godt accepteret, da fødevareaffald indeholder utallige ingredienser, der er gode til hudpleje.

Upcycled kosmetik omfatter følgende varianter:

  • Sæber.
  • Eksfolierende midler.
  • Ansigtsserum.
  • Fugtgivende cremer.
  • Kropscremer.

Mærker som Natana ®, Symrise ® og Keracol Limited ® benytter sig af kreativ genbrug.

Kasse med papir til genbrug

Nyttige ingredienser i upcycled kosmetik

Det er almindeligt, at de, der endnu ikke har prøvet upcycled kosmetik, tvivler på produkternes kapacitet, men de aktive ingredienser, der anvendes, respekterer de samme kvalitetsstandarder som konventionelle mærker.

Blandt de anvendte ingredienser skiller risstivelse sig ud, som er ideel til fremstilling af pulver. Olien og proteinerne fra laks, der ikke sælges, tjener til at revitalisere hudcellerne. Nogle økologiske farvestoffer fremstilles med solbærmasse.

Kaffegrums fungerer som en eksfoliant eller blandes i fremstillingen af øjencremer. De er antioxidanter og beskyttende stoffer mod ultraviolette (UV) stråler. Andre fordele findes i derivater og koncentrater af forskellige fødevarer.

Olivenolie

Polyfenoler fra olivenolieaffald beskytter huden mod oxidative skader og fremmer kollagenproduktionen.

Rambutan

Frugten fra dette træ er forbundet med kollagensyntese og udglatning af rynker. Den tilskrives også evnen til at styrke hudens evne til at holde på vandet, derfor indgår den i upcycled kosmetik.

Avocado-biprodukter

Cremer, der hjælper dig med at udviske mørke rande og minimere udseendet af poser under øjnene, kan indeholde polyfenoler fra avocado.

Vetiverrødder

Disse stammer bruges generelt til fremstilling af duftstoffer til parfumer. Efter dette arbejde er det muligt at genbruge dem og udvinde fugtgivende og anti-aging aktive ingredienser.

Restprodukter fra vinproduktion

Ved afslutningen af vinproduktionen er der druemasse, frugtskaller og kerner tilbage. Alt bliver omdannet til post-biotika, der beskytter dermis mod oxidativ stress.

Abrikoskerner

Abrikoskerner er fordelagtige i sammensætningen af eksfolianter og faste ansigtsrensemidler. Proceduren består i at knuse dem til granulat og kombinere dem med resten af komponenterne.

Appelsin- og citronsaft og -skaller

Saften og skrællen fra disse frugter endte tidligere i skraldespanden. Nu udvinder nogle mennesker deres antimikrobielle egenskaber for at skabe naturlige konserveringsmidler. Desuden er disse skaller potente kilder til flavonoider og E-vitamin.

Indvirkning af upcycled kosmetik på skønhedsindustrien

De Forenede Nationers (FN’s) miljøprogram sigter mod at opnå et globalt forbud mod mikroperler i personlige plejeprodukter og kosmetik inden 2022. Disse små stykker plastik i f.eks. eksfolianter og tandpastaer ender med at forurene havene og skade havets liv.

FN fremhæver, at disse mikroplastikstykker ofte indeholder toksiner, hvilket udgør en risiko for fødevaresikkerheden og menneskers sundhed. Ved hjælp af upcycling skabes der en erhvervsmæssig og social bevidsthed, som er baseret på naturlig og økologisk kosmetik.

En analyse fra konsulentfirmaet Grand View Research viser, at det globale marked for økologiske produkter til personlig pleje i 2030 forventes at nå op på 42,19 mia. dollars. Virksomheden påpeger, at denne type kosmetik vinder frem blandt et stigende antal forbrugere, der er tilknyttet en bevaringsmoral.

Kvinde med tøj og symaskine

Hvorfor foretrække upcycled kosmetik?

Den innovative måde, hvorpå skønhedsindustrien genvinder en del madspild til sin fordel, indebærer hårdt arbejde for at sikre kosmetik af højeste kvalitet. Producenterne benytter specialiseret udstyr og teknologi til udvælgelse og beskyttelse af friske, bakteriefri råvarer, hvilket reducerer risikoen for bivirkninger.

Som det fremgår af nyhedsbrevet fra Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, er den vigtigste grund til at vælge økologisk kosmetik sundhedsmæssige årsager. Denne type produkter er ikke skadelige for dem, der lider af følsomhed i huden.

Under alle omstændigheder er det altid tilrådeligt at tjekke med en hudlæge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.