Dag- og natcremer: Hvad er forskellene mellem dem?

Hudpleje ændrer sig noget mellem dag og nat. Derfor er dagcremer og natcremer forskellige. Lær alt om dette emne her!
Dag- og natcremer: Hvad er forskellene mellem dem?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 21 oktober, 2022

Din huds sundhed har meget at gøre med, hvad du spiser, med dine vaner og med de dag- og natcremer, der indgår i din hudpleje. Hvad angår det sidste punkt, er der en udbredt misforståelse om, at begge produkter er det samme.

Hvis produkterne kræver anvisninger om at blive brugt om dagen eller om natten, er det, fordi du kun ved at følge disse anvisninger vil opnå de ønskede virkninger. I det særlige tilfælde af cremer, uanset om de er til dag eller nat, har de en lignende fugtgivende funktion.

Som University of Tennessee Medical Center forklarer i en artikel, har vores hud brug for daglig hydrering og regelmæssig pleje. På denne måde forbliver den ungdommelig, uden urenheder og sund. Det opnår du, hvis du vælger kosmetik, der opfylder kravene til netop din hudtype, og hvis du anvender den på det rigtige tidspunkt.

Hvad er dagcreme?

Dagcremer er produkter, der indeholder nogle få aktive ingredienser. Som navnet antyder, er de udviklet til brug om dagen og intens fugtning og ernæring i denne periode.

Desuden udgør deres egenskaber et vigtigt bidrag af vitaminer og antioxidanter. De forebygger rynker og udglatter og fremmer elasticiteten.

Konsistensen af dagcremer er mere flydende. Dette er for at fremskynde absorptionen: De er meget gode under makeup.

Dagcremer er kosmetik, der beskytter mod miljøforurening og stråling. Selv om det er cremer, der indeholder en solbeskyttelsesfaktor (SPF), betyder det ikke, at de kan erstatte solcreme.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Mandelsyre: Hvad er det, og hvad er dets fordele for huden?

Hvad er natcreme?

Natcremer er kosmetik, som du anvender med det formål at undgå interaktion med sollys, så cellefornyelsen kan foregå uden gener. Disse præparater indeholder normalt syreholdige ingredienser.

Stofferne udfører et genoprettende og forskønnende arbejde, mens du hviler. Hvis du påfører disse cremer om dagen, kan det derimod medføre hyperpigmentering efter soleksponering.

Natcremer indeholder ikke SPF og er længere tid om at trænge ind. De er ideelle til behandling af tør hud med pletter, der er påvirket af udtrykslinjer.

Kvinde påfører creme på sin hånd

Natcremer indeholder ikke solbeskyttelse. De beskytter derfor ikke mod UV-stråling.

De vigtigste forskelle mellem dag- og natcremer

Ud over tidspunktet for påføring af de to produkter er der følgende andre variationer mellem dag- og natcremer.

Sammensætningen i dag- og natcremer

Grundsammensætningen af dagcremer omfatter uden tvivl SPF. Skin Cancer Foundation påpeger, at soleksponering er ansvarligt for 90 % af de synlige forandringer i dermis og er et direkte resultat af solskader, der er akkumuleret gennem hele livet.

Det er denne konsekvens, som dagcremer forsøger at forebygge. Til dette formål er de ofte fremstillet med hyaluronsyre, urea, kollagen eller E-vitamin. På den anden side er de vigtigste ingredienser i natcremer normalt aktive ingredienser som C-vitamin og retinol.

I tidsskriftet Actas Dermo-Sifilográficas hævdes det, at dermatologisk brug af C-vitamin påvirker produktionen af metalloproteinaser efter flere eksponeringer for UV-stråling. Dette mikronæringsstof bidrager til huden og forhindrer tidlig fremkomst af tegn på ældning, pigmentforstyrrelser og tab af pigment.

Hvad angår retinol, påpeger Clínica Alemana, at det er en anti-aging ingrediens, der giver følgende fordele:

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fordele og bivirkninger ved at bruge isotretinoin mod akne

Målet

Om natten udnytter huden hvile til at regenerere. Om dagen er det, den virkelig har brug for, solbeskyttelse.

Det betyder, at mens du sover, er målene at nære og reparere. Om dagen er formålet med cremer at danne en barriere, så vand ikke fordamper fra huden og dermed neutralisere miljøgifte.

Konsistensen

Natcremer er tungere, mens dagcremer har færre komponenter og ikke er så tykke. Det betyder ikke, at den ene er mere potent end den anden, men snarere at teksturerne skyldes koncentrationen af ingredienserne.

Deres absorption er forskellig

Om dagen absorberes cremer hurtigere af huden, da de er lette stoffer. Om aftenen bremser tykkelsen derimod processen.

Uanset hvor lang tid det tager for cremerne at trænge ind, er begge typer cremer til gavn for huden, hvis de anvendes på det rigtige tidspunkt.

Dag- og natcremer anvendes forskelligt

Dagcremer anvendes i små mængder og masseres forsigtigt ind i huden. Om natten fordeler man dem ved at bevæge fingerspidserne i cirkler på huden og følge en opadgående rytme.

Kvinde kommer creme på sin skulder

At bruge fingerspidserne i cirkulære bevægelser er den rigtige måde at fordele natcremer på.Denne brede fordeling giver mulighed for absorption i løbet af natten.

Hvad sker der med din hud, hvis du bytter om på brugen af dag- og natcremer?

Det har konsekvenser at skifte tidsplan for cremer. Det, der sker, er, at huden ikke får de fordele, den har brug for på bestemte tidspunkter, og det bliver en hård kamp mod aldringstegnene.

Husk, at disse produkter hver især har en særlig sammensætning, og hvis du vender rækkefølgen om, vil de ikke være effektive. En hudplejerutine er gavnlig, hvis du udnytter målene ved at adskille dag- og natkosmetik.

Det økonomiske aspekt er et af argumenterne for at bruge den samme type creme morgen og aften. Det betyder trods alt kun én udgift. I disse scenarier bør du rådføre dig med din hudlæge om et produkt til dobbelt anvendelse.

Det kan interessere dig ...
Fire hjemmelavede natcremer, der giver dig smuk hud
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire hjemmelavede natcremer, der giver dig smuk hud

De bedste natcremer er dem, der virker for lige præcist din hud. I denne artikel får du fire hjemmelavede natcremer, der giver dig smuk hud.