Bionedbrydelige solcremer: Hvad er de, og hvorfor anbefales de?

Vidste du, at de produkter, du bruger til at beskytte dig mod solen, når du er på stranden, kan skade miljøet? Læs videre, så fortæller vi dig hvordan og hvorfor.
Bionedbrydelige solcremer: Hvad er de, og hvorfor anbefales de?

Sidste ændring: 16 september, 2022

Anvendelse af bionedbrydelige solcremer anbefales i øjeblikket på grund af deres mindre indvirkning på miljøet og deres virkning på huden. Nogle af bestanddelene i traditionelle solcremer er ikke sikre for havets flora og fauna. Derfor er de forbudt på visse strande i forskellige dele af verden.

Der opstår imidlertid spørgsmålet om, hvad disse bionedbrydelige solcremer indeholder. Kan de desuden opfylde deres funktion, nemlig at beskytte os mod virkningerne af solstråling? Vi besvarer disse spørgsmål nedenstående.

Typer af solcreme

Der findes flere typer solcreme, bl.a. afhængig af beskyttelsesfaktor og hudtype. Derudover skal der skelnes mellem fysiske og kemiske filtre:

 • Fysiske filtre (også kaldet mineralfiltre) sender lyset tilbage, som om de var et spejl. De består normalt af mineralske oxider som f.eks. titan og zink.
 • Kemiske eller organiske filtre derimod absorberer lyset for at forhindre det i at trænge ind i huden og spreder det i form af varmebølger. På denne måde gør de det modsatte af mineralfiltre, men med samme formål.

Ud over disse kriterier kan man skelne klart mellem solcremer, der ikke påvirker eller skader miljøet, og solcremer, der indeholder kemiske stoffer, som tværtimod kan være skadelige.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: 7 fødevarer, du bør spise for at beskytte huden mod solen

Bionedbrydelige solcremer

Bionedbrydelig solcreme anses for at være ethvert stof, der kan nedbrydes af naturlige elementer og vende tilbage til sin oprindelige tilstand uden at skade jordbunden, vandkilderne, floraen eller faunaen.

I denne henseende anvendes bionedbrydelige solcremer til at beskytte mod strålingens virkninger på sundheden, men har den særlige egenskab, at de er fremstillet af ingredienser, der ikke påvirker miljøet på nogen måde.

Det er vigtigt at bemærke, at i traditionelle produkter er resten, ud over det fysiske filter, vand og andre fyldstofingredienser. I tilfælde af biologisk nedbrydelige solcremer interagerer disse ingredienser imidlertid med planter eller havdyr uden at skade dem.

Kvinde påfører bionedbrydelige solcremer

Solcremer har den primære funktion at blokere UV-strålernes skadelige virkninger på huden.

Hvordan genkender man bionedbrydelige solcremer?

Bionedbrydelige solcremer findes i forskellige præsentationer, ligesom konventionelle solcremer. Det, der adskiller dem, er dog deres sammensætning med mere naturlige ingredienser.

For at blive betragtet som miljøvenligt skal et produkt indeholde ikke-skadelige ingredienser. I den forbindelse bør følgende nævnes som negative, dvs. skadelige, repræsentanter:

 • Benzophenon eller oxybenzon.
 • Butylmethoxydibenzoylmethan.
 • Butylcarbamat.
 • Hexyldecanol.
 • Methyl- og ethylparaben.
 • Propylparaben.
 • Butylparaben.
 • Benzylparaben.
 • Dimethylapramid.
 • Dimethyl dimethicone.
 • Octinoxat.
 • Octocrylen.
 • Triclosan.
 • Polyethylen.
 • Para-aminobenzoesyre.
 • 4-methylbenzylidenkamfer.

Det er de vigtigste komponenter, som du bør tage hensyn til, når du vælger en bionedbrydelig solcreme. Med andre ord bør produkter, der indeholder disse stoffer, undgås. På den måde kan du være sikker på, at det, du køber, ikke skader miljøet.

Derefter er det op til dig at tjekke etiketten og ingredienserne. Det er en lang liste, men navnene på disse kemikalier er også ganske særlige.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan undgår du solskoldning og solskader

Fordelene ved bionedbrydelige solcremer

Med hensyn til hudens fordele, hvad angår beskyttelse mod solens stråler, er disse bionedbrydelige produkter lige så effektive som konventionelle solcremer.

Deres største fordel er dog, at de er miljøvenlige, fordi de ikke indeholder kemikalier, der kan ændre økosystemerne.

Af de ingredienser, der er nævnt ovenstående, er de mest kendte parabener. Deres tilstedeværelse er blevet påvist i marine levesteder. Blandt de skadelige virkninger, de har på forskellige organismer, nævner forskningen hormonforstyrrelser, forsinket udvikling og fertilitet. Selv koraller påvirkes af tilstedeværelsen af parabener i miljøet.

En anden almindelig ingrediens i konventionelle solcremer, som anses for at være ret skadelig, er oxybenzon. Undersøgelser viser, at dette stof kan forårsage allergiske reaktioner hos mennesker.

Oxybenzon er også blevet påvist i mange marine økosystemer og anses ikke for at være let at fjerne. Ifølge en undersøgelse fra 2020 er det blevet observeret in vitro, at det har virkninger på koraller, hvilket kan ændre deres økologiske balance.

Disse indvirkninger på miljøet kan ikke ses med det blotte øje, når vi går ud for at nyde havet og solen. Der er dog en kumulativ effekt. Tænk blot på, at der i Rio de Janeiro, på Hawaii, på Mallorca, i Punta Cana eller på Maya Rivieraen er strande, som hvert år besøges af millioner af mennesker.

Affald i havet

Forureningen af havene og den virkning, som vi forårsager med vores produkter på fisk, kræver øjeblikkelig handling.

Nogle ulemper ved bionedbrydelige solcremer

Bionedbrydelige solcremer har også deres ulemper. De er bl.a. dyrere, og på den anden side anses varigheden af deres virkning på huden for at være kortere.

Dette opvejes af de fordele, de giver for hudens sundhed og for miljøet ved at minimere risikoen for allergiske reaktioner og ved at reducere vores miljøaftryk på jorden. Så de er stadig det hele værd.

Bionedbrydelige produkter, bæredygtige strande

Planeten har lidt nok under konsekvenserne af menneskelige aktiviteter. Og når vi spørger os selv, hvad vi kan gøre for at vende dette, tror vi måske, at vi er nødt til at tage store skridt. Men små ændringer tæller også.

Et af dem kan være noget meget simpelt, som vi måske ikke har tænkt på: At bruge bionedbrydelig solcreme. Dette bidrager til at passe på havene, deres økosystemer samt havets flora og fauna.

Det er nu, det er tid til det. Lad os tjekke produkternes etiketter og afstå fra at købe produkter, der indeholder kemikalier, som har en negativ indvirkning. På den måde vil vi og fremtidige generationer kunne nyde mange dage på stranden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cuerva Fernández I. Análisis, presencia y efectos de los parabenos en organismos marinos. Las Palmas: Universidad de Gran Canaria, 2020.
 • Rius Salvador M. Evaluación del riesgo ecotoxicológico de cinco parabenos mediante batería de bioensayos. Valencia (España): Universidad Politécnica. 2020. http://hdl.handle.net/10251/149890
 • Robert L, Madridejos R, Diego L. El sol, las radiaciones y los fotoprotectores solares. BIT. 2020; 31(6): 35-41.
 • Russo J, Ipiña A, Palazzolo J, et al. Dermatitis por contacto fotoalérgica a protectores solares con oxibenzona en La Plata, Argentina. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2018; 109(6): 521-528.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.