Hvad er vandopløselige vitaminer?

Vandopløselige vitaminer opløses i vand og er ikke opbevaret i kroppen. Det er derfor vigtigt, at man får dem gennem fødevarer. Lær mere i denne artikel!
Hvad er vandopløselige vitaminer?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vitaminer er nødvendige næringsstoffer for, at kroppen kan fungere ordentligt. Overordnet set, er der både fedtopløselige og vandopløselige vitaminer, afhængig af, hvor de opløses, som deres navn antyder. Ulig nogle mineraler, handler de i meget små mængder.

Derudover, er kroppen ude af stand til at producere dem. Det er derfor, man skal inkludere dem i sin kost. Overordnet set, er de primære funktioner af vitaminer at aktivere iltning af fødevarer, reaktioner i stofskiftet og anvendelsen og frigivelsen af energien, der kommer fra fødevarer. 

Vigtigheden af disse naturlige næringsstoffer for cellernes vitalitet er, derfor, nem at se. Du bør altså helt sikkert inkludere dem i din kost gennem de fødevarer, som du spiser.

Vitaminer

Vandopløselige vitaminer illustreres som fødevarer

Hver celle har funktionen med at omdanne aminosyrer, mineraler og andre stoffer til proteiner, hormoner og enzymer. Nogle vitaminer er en del af disse stoffer, der kommer som resultat af det. De er uundværlige for, at kroppen fungerer ordentligt.

Overordnet, kan vi skelne mellem to grupper, baseret på de 13 forskellige vitaminer vi kender på nuværende tidspunkt:

  • Vandopløselige vitaminer. Disse opløses i vand. Kroppen kan dermed ikke opbevare dem. Af den grund, er det nødvendigt at indtage dem hver dageftersom overskydende mængder udskilles gennem sved og urin.
  • Fedtopløselige vitaminer opløses i fedt. De er, derfor, opbevaret i kroppens fedtvæv og i leveren. Overdrevet indtag af disse vitaminer kan, dog, skade ens helbred. Det er derfor, man bør være forsigtig med kosttilskud af vitaminer og altid tale med sin læge eller apoteker.

Lad os, herefter, se mere detaljeret på vitaminerne i den første gruppe.

Vandopløselige vitaminer

For det første, inkluderer denne gruppe vitaminer de typer, som opløses i vand og ikke bliver opbevaret i kroppen. Her er nogle af dem:

B1-vitamin eller thiamin

Du kan finde denne vitamin i nødder, fuldkorn, bælgfrugter, ølgær og hvedekim. Overordnet, er den primære funktion ved denne vitamin at frigive energien, som kulhydrater indeholder.

Derfor, kan mangel på B1-vitamin forårsage:

  • Et betydeligt fald i blodsukkerniveauer eller hypoglykæmi.
  • Udmattethed og irritabilitet.
  • Svækkelse af muskler.
  • Mangel på koncentration.

B2-vitamin eller riboflavin er vandopløselige vitaminer

Denne vitamin katalyserer iltningen af fedt, proteiner og kulhydrater. Overordnet, er nogle gode kilder til denne vitamin mælk, lever, bønner, linser, ost og nødder.

Hvis man ikke får nok at denne vandopløselige vitmain, kan det føre til problemer med synet og betændelse i munden og halsen.

B3-vitamin, niacin eller nicotinsyre

Du kan for det meste finde den i bælgfrugter, nødder, kornsorter og ølgær. Med hensyn til dets funktion, hjælper det med at omdanne fødevarer til energi.

Sygdommen, der er forårsaget af mangel på B3-vitamin, pellagra, er værd at nævne. Dette er en tilstand, der er kendetegnet ved forekomsten af pletter på huden og problemer med fordøjelsen.

B5-vitamin eller pantothensyre

Dette er en del af immunsystemet, eftersom den hjælper med at forsvare kroppen mod infektioner. Derudover, spiller den også en rolle i omdannelsen af fedt, proteiner og kulhydrater. Du kan finde det i alle animalske og vegetabilske væv, samt i ælgær.

Mangel på denne vandopløselige vitamin kan føre til svækkelse af immunsystemet, hvilket fremmer udviklingen af infektioner.

Denne artikel vil måske interessere dig: Vitaminmangler: De 10 almindeligste vitaminmangler

B6-vitamin eller pyridoxin

Kilder til B6-vitaminer

Denne vitamin spiller en rolle i omdannelsen af aminosyrer og syntesen af hæmoglobin. Mangel på B6-vitamin manifesterer sig som diætproblemer.

Bananer, avocadoer, fuldkorn og grøntsager er de rigeste kilder på B6-vitamin.

B8-vitamin eller biotin

Det findes i mange vegetabilske og animalske fødevarer, hvilket er grunden til, at folk ikke har tendens til at lide af mangel på B8-vitamin. Det binder til bestemte enzymer, som spiller en rolle i dannelsen og anvendelsen af kuldioxid. Det er grunden til, at det udøver en coenzymfunktion.

B9-vitamin eller folsyre er vandopløselige vitaminer

Det er essentielt for syntesen af DNA i cellerne af nye væv, såsom ved fostre. Det spiller også en rolle i syntesen af røde blodlegemer. Mangel på det kan føre til anæmi.

Linser, bønner, grøntsager og lever er de rigeste kilder til B9-vitaminer.

B12-vitamin eller cyanocobalamin

Den primære kilde til B12-vitaminer er lever. Dette vitamin er essentielt for syntesen af røde blodlegemer. Det er den eneste vitamin, som indeholder et mineral, kobolt.

Derudover, producerer ingen planter eller dyr det, kun nogle mikroorganismer. Mangel på denne vitamin forårsager også anæmi.

C-vitamin eller ascorbinsyre

C-vitamin

Som det sidste, spiller C-vitamin en rolle i dannelsen af proteiner i bindevæv og gendannelsen af knoglebrusk. Dermed, kan mangel på det forårsage åbning af bindevævene, subkutan blødning og problemer med at hele, blandt andre strukturelle problemer.

Heldigvis, er C-vitamin meget nemt at få: Det findes i et utal af frugter og grøntsager. De mest bemærkelsesværdige er citrusfrugter og grønne bladgrøntsager.

Konklusion om vandopløselige vitaminer

Som du har set, er vitaminer livsnødvendige stoffer for et godt helbred. Eftersom vi kun har nævnt egenskaberne ved vandopløselige vitaminer, er det vigtigt at have i baghovedet, at fedtopløselige vitaminer er lige så vigtige – men lad det være emnet for en anden artikel!

Glem ikke at have sunde kostvaner for at møde de anbedalede næringsmæssige behov.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lemoine P., Bablon JC., Da Silva C., A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild to moderate insomnia: a prospective pilot study. Complement Ther Med, 2019. 45: 104-108.
  • Qiu Hua Chan C., Low LL., Hock Lee K., Oral vitamina B12 replacement for the treatment of pernicious anemia. Front Med, 2016.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.