Sutterefleksen hos nyfødte: Hvad du behøver at vide

Hvis du har en baby, kender du sikkert til sutterefleksen. Vi forklarer dig alt, hvad du behøver at vide om denne primitive sans, som alle mennesker har.
Sutterefleksen hos nyfødte: Hvad du behøver at vide
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Sutterefleksen hos nyfødte er en af de vigtigste færdigheder i begyndelsen af livet, da den gør det muligt for barnet at spise fra moderens bryst eller flaske. Den er en del af de medfødte reflekser, som er fysiologiske reaktioner for barnets psykomotoriske udvikling.

Op til seks måneders alderen bør spædbørn kun få modermælk eller modermælkserstatning. Det skyldes, at spædbørn under seks måneder ikke kan holde hovedet selv eller sidde i en høj stol, hvilket ville medføre risiko for kvælning.

Før seks måneders alderen har spædbørn desuden stadig en aktiv sutterefleks, som udstøder ikke-flydende mad med tungen.

Nyfødte har brug for denne sutterefleks for at sikre korrekt ernæring med væske og for at få fordelene af modermælk. Vi fortæller dig nu alt, hvad du behøver at vide om denne refleks hos babyer.

Hvad er sutterefleksen hos nyfødte?

Baby ammer

Det er en instinktiv refleks, der opstår få sekunder efter fødslen for at sikre overlevelsen. Sutning kræver en integration af sensoriske og motoriske aktiviteter for at sikre et tilstrækkeligt fødeindtag med korrekt optagelse af næringsstoffer.

Faktisk forsikrer Inostroza, at denne refleks begynder, mens barnet stadig er i livmoderen. Den begynder i 17. graviditetsuge og modnes i løbet af udviklingen indtil uge 37, hvor den er fuldt udviklet.

Suttecyklussen

Suttecyklussen består af at udvinde mælk med barnets struttende læber. Disse danner sammen med kinderne en forsegling, der forhindrer, at væsken siver ud.

Derefter kommer synkningen. Ved hvert sug er der en synkehandling, hvilket er et grundlæggende trin, som skal koordineres. Åndedrættet under hele denne proces er kontinuerligt, selv om det afbrydes i et halvt sekund for at hjælpe væsken ned i svælget.

Typer af sutten hos nyfødte

Inostroza siger, at der findes tre typer af sutten afhængigt af modenhedsgrader. Umoden sutten er 3 til 5 sut, hvorefter barnet trækker vejret, fordi han eller hun ikke er i stand til at sutte og trække vejret på samme tid. Der er ingen koordinering.

Middel er fra 6 til 10 sut efterfulgt af en pause i vejrtrækningen, hvor der ikke er nogen fuldstændig koordinering af suttecyklussen. Moden sutten varierer fra 10 til 30 sut med små hvileintervaller, men der er en god koordination mellem sutten, synkning og vejrtrækning.

Der er også ernærende og ikke-nærende sutten. Den nærende aktiveres, når munden kommer i kontakt med brystet eller flasken, og er til at få mad. Ikke-nærende sutten er, når den aktiveres ved at komme i kontakt med noget andet.

Sådan stimulerer du sutterefleksen

Du kan stimulere sutterefleksen ved at placere moderens bryst i barnets mund, selv om orofaciale øvelser også kan anvendes. Sidstnævnte er ofte for børn med orale dysfunktioner, der ikke tillader dem at udøve den korrekte sutteteknik.

Disse øvelser består i at massere barnets gane over tungen ved at bevæge fingeren frem og tilbage. Det skal være en ren finger, og du skal undgå at nå ned til bunden af tungen for at undgå bræk-refleksen.

Vi anbefaler: 10 gode fødevarer, når du vil fryse babymad

Hvad sker der, hvis sutterefleksen hos nyfødte ikke er der?

Sutterefleksen hos nyfødte bruges under amning

Når spædbørn ikke har denne refleks, betyder det, at de har en udviklingsforstyrrelse. Oftest er det en neurologisk forandring på rygmarvsniveau. I disse tilfælde bør moderen søge professionel hjælp. Hvis barnet ikke får mad, som det skal, kan der opstå udviklingsforstyrrelser.

For tidligt fødte børn eller børn med fysiske abnormiteter lider ofte af mangel på denne refleks. De fleste af forstyrrelserne er dog normalt relateret til kæbe eller tunge.

Tilfælde med kort tungebånd kan minimere denne refleks. Derudover gør andre problemer som ganespalte, at tungen er for stor til at hvile i munden, og at underkæben er forskudt, at det er svært at sutte.

Hvordan hænger sutterefleksen sammen med mælkeproduktionen?

Sutterefleksen sender et signal til moderens hjerne om at producere hormonet prolaktin og dermed modermælk. Det er dette, der fortsætter med at producere mælk efter første gang, en mor ammer sit barn. Det er dog også vigtigt, at barnet tømmer brystet. Kroppen vil derefter forsøge at fylde det og fortsætte produktionen.

Mælk produceres i mælkekirtlerne i hvert bryst. Disse kirtler har hulrum, der fyldes med mælk, og væggene i disse hulrum indeholder laktocytter, som er celler, der er i stand til at producere og syntetisere mælk.

Som reaktion på barnets sutten stimulerer nerverne laktocytterne til at producere mælk. Ved at sutte presses hulrummene med modermælken sammen, som passerer ind i kirtlerne og strømmer ind i brystvorten for at give næring til barnet.

Barnet sutter ikke kun af sult, men også for at føle sig beskyttet og beroliget. Derfor holder de op med at græde, når de tilbydes en sut, en finger eller et bryst. Du kan også se nyfødte, der sutter, mens de sover.

Sutterefleksen hos nyfødte, en naturlig refleks

Denne refleks er en vigtig naturlig handling i begyndelsen af babyers liv. Den vil få dem til at føle sig næret og rolige. Hvis du opdager, at dit barn har svært ved at sutte, skal du opsøge en ammevejleder.

Umoden sutten behøver ikke at betyde enden på amningen. Med tid, indsats og professionel hjælp vil du kunne amme dit barn.

Det kan interessere dig ...
Skal du bøvse en baby af efter amning?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skal du bøvse en baby af efter amning?

Ernæring er en bekymring for alle nye forældre. Så hvad forårsager luft i maven hos babyer? Hjælper det virkelig at bøvse en baby af?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.