Hvad gør du, når din eks vil være venner?

Når et forhold slutter, kan alt det med "vi kan stadig være venner" godt give en del forvirring.
Hvad gør du, når din eks vil være venner?

Sidste ændring: 26 august, 2022

For at være venner med en eks, er det vigtigt at give sig selv tid til at være trist over bruddet. På den måde er begge parter bekendt med deres følelser for hinanden. Her er nogle af de ting, du bør tænke over, når din eks vil være venner.

Når et forhold slutter, kan alt det med “vi kan stadig være venner” godt give en del forvirring. Selvom du prøver at være voksen, ved du godt, at det ikke er den bedste idé at være venner. Hvad gør du, hvis din eks vil være venner?

Da dette er en meget almindelig situation, vil vi undersøge det nærmere fra flere perspektiver.

Uanset hvor dårligt forholdet var, vil den ene person altid være mere såret end den anden. Selvom der er blandede følelser, er der tit en, der gerne vil forblive venner eller prøve at genoprette den tabte kærlighed.

Selvom der er tilfælde, hvor begge parter kan være på god fod, er det som regel klogest at give det tid og tage lidt afstand. På den måde er der ikke nogen, der får falske forhåbninger, eller stadig lider.

Min eks vil være venner – hvorfor?

Mand og kvinde snakker frustrerede sammen

Når et par slår op, kan der ske to ting. Nogle gange skændes du med din eks, og I forstår ikke hinanden. Andre gange kan du være heldig nok at opbygge et sundt forhold, uden at den ene part bliver et offer.

Det sidste ville være ideelt, når I har være igennem meget sammen. Men generelt er det svært for begge parter at blive enige og ende som venner.

Det er svært at få det til at lykkes at ønske et venskab, hvor der tidligere har været et andet slags følelsesmæssigt og seksuelt bånd. Der er næsten altid en, der dybt inde gerne vil være tætte, og forsøge at vinde den anden tilbage.

Faktisk kan situationen være ret anspændt. Der er som regel følelser som usikkerhed og jalousi. Disse opstår, fordi man ikke ønsker at være sammen med den anden person i et intimt forhold længere.

Hvorfor vil min eks stadig være venner?

Nogle gange er der gode intentioner. Måske vil han eller hun bare få tingene på plads, fordi I ikke forstod hinanden som et par.

Men det er næsten altid en undskyldning for at være tæt på den anden. Det kan være af selviske grunde. Men det kan også være, fordi man måske ønsker at genopbygge det, der allerede er tabt.

Det hele afhænger af omstændighederne, Hvis du ikke føler det samme for partneren, er det bedre at komme videre. På den måde undgår du, at det såkaldte venskab giver falske forhåbninger.

Hvis du nærer stærke følelser, og det er dig, der vil genoprette forholdet, så tal åbent om dine intentioner. Du kan ende med at lide mere, end hvis du var gået efter bruddet, hvis din eks vil være venner.

Er det muligt at være venner med en eks?

Kvinde afviser mand med hånd

Af disse grunde, er det sundest at få afsluttet tingene. Selvom I begge er enige om bare at være venner, er det vigtigt at lade tiden hele de sår, der kommer efter jeres brud.

Hvis din eks vil være venner, vil han eller hun måske prøve at udnytte venskabet til at tænde gnisten igen. Men det er bedre at kende den andens virkelige hensigter, så man ikke begår flere fejltagelser.

Husk på, at nogle ekskærester bruger venskab til at fortsætte med at manipulere den anden. Nogle gange ønsker de stadig at have seksuel kontakt, selvom de ikke længere er forelskede.

Derfor er det bedre at bruge noget tid på at tænke over sin situation, før man beslutter sig. Da du jo ved, hvordan personen er, kan du nok fornemme, hvad han eller hun virkelig ønsker.

Husk: Det er dig, der bestemmer

Mand og kvinde på hver side af væg holder i hånd, hvilket illustrerer, at en eks vil være venner

Du behøver ikke at være venner med din eks, selvom hun eller han beder om at være det. Hvis du, efter at have tænkt over det, beslutter, at det er bedre at holde afstand, så fortæl ham/hende hvorfor.

Selvom det gør ondt, kan det være bedre at acceptere, at forholdet er forbi. Somme tider kan det gøre mere skade at være i nærheden, end at holde afstand. Tag dig tid, tænk på dine ønsker og giv dig selv chancen for at møde nye mennesker.

Hvert brud skal gennem en proces med sorg, så du kan finde et ståsted og opsøge nye muligheder. Hvis du lader din eks blive hængende gennem et venskab, kan det ende med at gøre ondt på jer begge.

Tiden får altid det sidste ord. Udfordringen er at komme over oplevelsen, hele sine sår og gøre sig fri fra vrede, skyld og frygt. I fremtiden kan I måske være venlige, også selvom I ikke ender med at være venner.

Det kan interessere dig ...
Bør man finde sammen med en ekskæreste?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bør man finde sammen med en ekskæreste?

Forhold opfanger forskelle, der kan ende med et uundgåeligt brud af forholdet. Men nogle gange overvejer du at prøveat finde sammen med cin ekskære...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Clark, E. M., Fernandez, P., Harris, A. L., Hasan, M., & Votaw, K. B. (2017). The aftermath: Friendship after romantic relationship termination. In The psychology of friendship BT – ItemValueImpl ( label = Título de publicación value = [The psychology of friendship] blockName = text mnemonic = pub mnemonicSearchType = ExactMatch template = null ).
  • Mogilski, J. K., & Welling, L. L. M. (2017). Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2016.04.016
  • Bullock, M., Hackathorn, J., Clark, E. M., & Mattingly, B. A. (2011). Can we be (and stay) friends? Remaining friends after dissolution of a romantic relationship. Journal of Social Psychology. https://doi.org/10.1080/00224545.2010.522624

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.