Er det sundt at give gedemælk til en baby?

Den største risiko ved at give gedemælk til spædbørn er udviklingen af en allergi over for proteinerne i fødevaren.
Er det sundt at give gedemælk til en baby?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Gedemælk er en sund fødevare. Den indeholder proteiner af høj biologisk værdi og andre vigtige næringsstoffer, som kan hjælpe kroppen med at udvikle sine funktioner korrekt. Mange mennesker spekulerer imidlertid på, om det er korrekt at give gedemælk til en baby, eller om det kan udgøre en risiko for barnets sundhed.

Før vi begynder, skal vi påpege, at mejeriprodukter er en fødevaregruppe af høj værdi i kosten. Selv om de i øjeblikket er til diskussion, fører beviserne til den konklusion, at de faktisk kan bidrage til et godt helbred.

Fordele ved gedemælk

Lad os dykke direkte ned i emnet ved først at kommentere på de vigtigste fordele ved gedemælk og forklare den videnskabelige holdning til emnet.

Forbedrer muskeludviklingen

Gedemælk har proteiner af højeste kvalitet. Det er en fødevare af høj biologisk værdi, som indeholder alle de essentielle aminosyrer og har en god fordøjelighed.

Der er beviser for, at protein er afgørende for at sikre en god muskelfunktion og forebygge vævsdegeneration på mellemlang sigt. Hvis man ikke opfylder behovene, øges risikoen for at udvikle sarkopeni.

Forskellige typer mælk

Øget knogletæthed

Ud over sit proteinindhold skiller gedemælk sig ud for den mængde calcium, det indeholder. Dette næringsstof er vigtigt for at sikre en god knoglesundhed.

Indtagelse af dette næringsstof i ungdomsårene mindsker risikoen for knoglebrud i voksenalderen og risikoen for osteoporose. Det viser en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

Letfordøjeligt

Gedemælk har et lavere indhold af lipider end komælk. Derfor er det meget lettere at fordøje. Det betyder ikke, at fedtstoffer er skadelige for sundheden – langt fra.

Men disse næringsstoffer har ifølge de seneste undersøgelser en længere transittid i fordøjelseskanalen, så de kan give ubehag, hvis de indtages i for store mængder.

Mælk og yoghurt

Gedemælk til en baby: Fra hvilken alder og hvorfor?

Det er muligt at give gedemælk til en baby som erstatning for komælk, men man skal vente med at inkludere denne type fødevare i deres kost. Ellers kan der opstå allergier eller intolerancer.

Børnelæger anbefaler, at dette produkt ikke gives før efter 12 måneders alderen, selv om nogle eksperter hævder, at det er muligt at begynde at indføre det noget tidligere.

Du bør tage hensyn til, at gedemælk har en høj koncentration af mineraler. Derfor kan det være for aggressivt for nyrerne, hvis de stadig er i modningsfasen.

Gedemælk til en baby: Gedemælksbaseret modermælkserstatning

Der findes i øjeblikket nogle modermælkserstatninger baseret på gedemælk på markedet. Disse kan være et alternativ, der kan tages i betragtning, når modermælkserstatninger fremstillet af komælk giver barnet for meget luft i maven eller ubehag i tarmene. Da gedemælk er lettere at fordøje, kan disse symptomer afhjælpes.

Under alle omstændigheder er det godt at rådføre sig med børnelægen, før man beslutter sig for at give et produkt af denne type. Det er også nødvendigt at observere næringsværdien af den pågældende modermælkserstatning og dermed kontrollere, at den ikke indeholder en stor mængde simple sukkerarter.

Bivirkninger ved at give gedemælk til en baby

Den største risiko ved at give gedemælk til en baby er udviklingen af en allergi over for proteinerne i fødevaren. Man kan opleve krydsallergi mellem komælks- og gedemælksproteiner, og hvis det ene produkt ikke tolereres, kan det andet heller ikke tolereres.

Ud over dette er der ikke påvist andre bivirkninger, når fødevaren indgår korrekt i kosten, dvs. når man venter 12 måneder med at indføre den. Der kan kun forekomme mindre ændringer i tarmene, selv om de er generende, f.eks. forekomsten af luft i maven.

Et godt alternativ til små børn

Som nævnt ovenstående kan man overveje at inkludere gedemælk i kosten til børn over 12 måneder. Denne fødevare er let fordøjelig i forhold til komælk. Den har en høj næringstæthed, hvor proteiner og mineraler som f.eks. calcium er særligt vigtige.

Desuden anses gedemælks lipidprofil for at være sund, selv om det er rigtigt, at de fleste af de fedtsyrer, det indeholder, er mættede. Koncentrationen af disse er dog lavere end i komælk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, Picca A, Tosato M, Santoro L, Di Giorgio A, Nesci A, Sisto A, Santoliquido A, Landi F. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018
  • Giezenaar C, Lange K, Hausken T, Jones KL, Horowitz M, Chapman I, Soenen S. Acute Effects of Substitution, and Addition, of Carbohydrates and Fat to Protein on Gastric Emptying, Blood Glucose, Gut Hormones, Appetite, and Energy Intake. Nutrients. 2018

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.