Mit barn er bange for dyr: Hvad skal jeg gøre?

For mange børn er oplevelsen med at have et kæledyr enestående, mens andre går glip af det på grund af frygt. I denne artikel kan du opdage, hvad du skal gøre, hvis dit barn er bange for dyr, så de kan nyde naturens diversitet.
Mit barn er bange for dyr: Hvad skal jeg gøre?
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Ikke alle børn reagerer på samme måde, når de ser en hund eller et andet kæledyr. Nogle ønsker at kæle med dem og føler sig meget tiltrukket til dem. Andre foretrækker at holde sig væk, hvilket viser, at de er bange for dyr. 

Der er ingen specifik grund til, hvorfor dette sker. Nogle gange kan det være på grund af en tidligere dårlig oplevelse, eller at de har lært, at et ukendt dyr kan være farligt. Der er også børn, som blot føler sig skræmt ved dyrs besynderlige form.

“Der er mere aktive og eventyrlystne børn, mens andre er roligere og mindre åbne for nye oplevelser. De sidstnævnte føler sig mere stressede, når de står over for noget nyt og ukendt”, siger Dr. Tracy Dennis fra Psykologiafdelingen på Hunter College.

Selvom frygt er en forsvarsmekanisme, der holder børn sikre, er det bedst at lære dem at vise respekt og være forsigtige i stedet for at frygte dyr, hvilket afholder dem fra at opleve den berigende oplevelse med at udforske dem.

Sådan kan man hjælpe børn, der er bange for dyr

Her er nogle tips, som kan hjælpe forældre med at hjælpe deres børn tage skridtet mellem frygt og respekt:

Prøv at forstå frygten

Familie snakker sammen

Fyrgt er irrationeltDet vil derfor ikke hjælpe at tvinge børn til ikke at være bange for dyr.

Det er bedst at prøve at forstå, hvad der forårsager frygten, og søge en strategi til at hjælpe dem med at håndtere det. Hvis dit barn for eksempel er bange for en hund på grund af dens størrelse, så foreslå dem ikke at nærme sig en stor en.

Når du er sammen med en mindre og nemmere hund, så nærm dig den først og opmuntr derefter dit barn til at følge med, mens du beskytter det.

Lær dem at nærme sig dyr

Børn kan nærme sig dyret akavet eller med for mange følelser, og skræmme det, hvilket som regel forårsager en voldsom reaktion, der vil skræmme dyret endnu mere.

Det bedste er at vejlede dem i hvert skridt og forsigtigt vælge ordene, du bruger. Det er bedst at undgå ord, som gør dem vagtsomme, såsom “vær forsigtig, så den ikke bider dig” eller “gå ikke for tæt på, den kan være farlig”. Brug positiv forstærkning såsom “nærm dig dyret med kærlighed” eller “vær sød ved dyret”.

Begynd at lære dit barn, at du altid skal bede om lov fra dyrets ejer, før du nærmer dig dyret. Det er derfor bedre at lade dine børn lade dyret lugte til deres hånd, før de prøver at klappe det. Både hunde og katte føler sig mere tilpas efter at have lugtet til en ny person.

Prøv at distrahere dyret ved at ae dets ansigt. Invitér derefter dit barn til at røre ved dyret fra en side, helst ikke ved halen, for at undgå at skræmme dyret. Dyrets ansigt kan være skræmmende for barnet.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Find ud af, hvilket kæledyr passer bedst til dig

Undgå hvalpe, hvis dit barn er bange for dyr

Familie med hund

Unge dyr er mere uforudsigelige end voksne. For dem kan leg være at bide, kradse eller hoppe over folk. Det, der for et dyr kan være et tegn på tillid, glæde og kærlighed, kan synes som en fjendtlig handling for et barn.

Læring af dyrs sprog

Kæledyr har en unik måde at kommunikere med personer på. Det kan være meget nyttigt at lære det sprog og lære det videre til sine børn for at facilitere et møde.

For eksempel siger Linda Case, forfatter af bogen, Canine and Feline Behavior and Training: A Complete Guide to Understanding Our Two Best Friends, at “en åben mund med læberne tilbage, tungen ud og et afslappet ansigt er en invitation til at interagere”.

Lær dit barn at interagere med dyr

Baby med en hund på græsmark, da hun ikke er bange for dyr

Præcis ligesom hvalpe er børn uforudsigelige. Den frygt kan blive til begejstring, når det første møde med dyret er succesfuldt. Med den følelse kan deres handlinger skræmme eller genere dyret. Forklar dit barn, at de ikke må skubbe til dyret, gribe fat i deres pels eller hive dem i halen.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Frygt: Hvorfor er jeg bange for at køre

Tag ikke et kæledyr med hjem, hvis dit barn er bange for dyr

Mange forældre mener, at det er en god idé at tage et kæledyr med hjem. Måske vil dit barn og kæledyret over tid blive vant til hinanden, men det vil tage mange dage med unødvendigt stress.

Vent, indtil dit barn er klar. Nogle personer har kæledyret i stuen, indtil barnet begynder at stole på det, men det anbefales heller ikke. Kæledyret kan blive aggressivt, hvis du gør det, så de vil tro, at deres rolle ikke er til at socialisere.

Det kan interessere dig ...
Autofobi: Frygten for at være alene
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Autofobi: Frygten for at være alene

Det kan være sundt og berigende at være alene, men for nogle personer er det ubærligt. Det er tilfældet for personer, der lider af autofobi.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.