Hvad skal du gøre, når du er afhængig af en person?

Når man bliver afhængig af en person, lider man og mister sin integritet og frihed. Find ud af, hvad man kan gøre ved det her.
Hvad skal du gøre, når du er afhængig af en person?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 08 maj, 2023

Vi bliver ikke bare afhængige af stoffer, shopping, motion eller internettet. Vores bånd og relationer er også modtagelige for afhængighed, og de kan kaste os ud i en situation med afhængighed og manglende kontrol. Når man bliver afhængig af en person, opgiver man sin værdighed, bringer sin følelse af integritet i fare og lider. Hvorfor sker dette, og hvad kan man gøre ved det?

Sandheden er, at dette er en udbredt realitet. Faktisk har f.eks. i Spanien omkring halvdelen af befolkningen erklæret sig selv følelsesmæssigt afhængig, og mere end 8 % identificerer sig med den alvorligste grad af denne tilstand.

Når vi taler om kærlighedsafhængighed, handler det ikke så meget om modparten (den person, vi har foran os i det øjeblik), men om en dysfunktionel måde at knytte bånd på, som vi har lært. Dette indebærer, at dette mønster af afhængighed, af ubalancerede relationer, af underkastelse og desperation kan gentage sig i forskellige relationer og med forskellige partnere.

Derfor vil målet ikke blot være at forlade forholdet, men at forstå hvorfor vi fungerer på denne måde. Og naturligvis hvordan vi kan forbedre os.

Hvordan handler man, når man bliver afhængig af en person?

Et af de mest slående kendetegn ved afhængighed er den manglende bevidsthed, som personen har om sit problem. Det er almindeligt, at han/hun undlader at identificere eller indrømme, at han/hun har en afhængighed, og at han/hun ikke opfatter eller minimerer, hvordan den påvirker hans/hendes liv.

Derfor er et grundlæggende første skridt at erkende, at man er blevet afhængig af en person.

Når dette sker, er følgende karakteristika normalt til stede:

 • Den anden person bliver centrum for din opmærksomhed og for dit liv. Du bruger meget tid på at tænke på ham/hende, på at tage dig af ham/hende og på at være der for ham/hende. Når I er adskilt, kan du desuden lide af angst og et behov for at genoptage kontakten med det samme.
 • Du etablerer et ubalanceret forhold, hvor du indtager en underdanig position. Du har en tendens til at behage den anden person i alting, idet du lader dig tilsidesætte og finder dig i uacceptable situationer af frygt for, at han/hun forlader dig eller trækker sin hengivenhed tilbage.
 • Ligeledes opgiver du dine meninger, hobbyer og sociale relationer for at tilpasse dig til det, som den anden person ønsker af dig.
 • Du kræver konstant opmærksomhed, hengivenhed og tryghed. Du har brug for at få bekræftet, at den anden person elsker dig og vil blive ved din side. Ikke kun det, men du har også brug for at knytte dig overdrevent meget og skabe en meget tæt følelsesmæssig intimitet. Du ønsker at være centrum i hans/hendes liv.
 • Du idealiserer den anden person, mens du samtidig nedvurderer dig selv og betragter dig selv som mindreværdig på mange måder.
 • Selv om du lider i dette forhold, virker selve tanken om, at det kan slutte, katastrofal for dig. Dette er din største frygt, og du visualiserer ikke dig selv som værende i stand til at komme videre efter et brud.
Mand med telefon og en frustreret kvinde ved sin side

Hvad skal man gøre, når man bliver afhængig af en person?

Når vi bliver afhængige af en person, opererer mekanismerne på forskellige niveauer. På den ene side oversvømmer forelskelse på et biologisk plan vores hjerne med dopamin. Det skaber meget behagelige fornemmelser og tilskynder til konstant kontakt. I mangel heraf lider vi af craving (et presserende behov for at søge den).

På den anden side har vi på det psykosociale plan et mønster af utilfredsstillede følelsesmæssige behov, som vi forsøger at afhjælpe ved at knytte os til hinanden på denne måde. Dette kan have sin oprindelse i en ængstelig tilknytningsstil, der opstår i de tidligste relationer. Hvis vi ønsker at komme ud af denne dynamik, må vi under alle omstændigheder tage fat på flere ting.

Gør noget indre arbejde

Din afhængighed af kærlighed har i virkeligheden ikke noget at gøre med netop den person, der nu er din partner. Oprindelsen til problemet ligger i dig selv, og det samme gælder løsningen. Arbejd derfor med dine egne følelsesmæssige mangler, analysér, hvad der førte til, at du fik dem, og hvordan du kan helbrede dem på passende vis.

Ved at forstå, at din tilknytning til den pågældende person ikke er en stor kærlighed, men en stærk frygt, der stammer fra dit indre ubehag, kan du begynde at se din virkelighed med andre øjne. Det kan dog være, at du har brug for professionel støtte for at erkende dette.

Ændr din måde at knytte bånd på

Hvis du ønsker at genvinde din følelsesmæssige uafhængighed, skal du starte med at ændre nogle af dine adfærdsmønstre i relationer. Hold f.eks. op med at lede efter konstant bekræftelse med uophørlige spørgsmål. Prøv ikke at gøre krav og forsøg ikke at kontrollere.

Lær at have forhold på en sund måde. Identificér alle de adfærdsmønstre, som du udfører ud fra mangel og behov. Det er på tide at opbygge din egen sikkerhed og ikke basere din trivsel på andres ord eller handlinger.

Hold øje med din indre dialog

Hvis du udforsker dine tanker, vil det være meget let at blive opmærksom på din afhængighed, da du vil finde tilbagevendende sætninger som f.eks:

 • “Jeg kan ikke leve uden denne person.”
 • “Jeg har brug for ham/hende.”
 • “Han/hun er alt, hvad jeg har.”
 • “Jeg ved ikke, hvad jeg ville gøre, hvis han/hun forlod mig, jeg ville ikke kunne bære det.”

Denne type overbevisninger, som du gentager for dig selv, forstærker kun den dysfunktionelle situation. Begynd derfor at erstatte dem med mere hensigtsmæssige tanker, der styrker dit selvværd og styrker dig.

Lær at prioritere dig selv og sætte grænser

Frygten for at blive forladt kan få dig til at indtage meget selvtilfredse og underdanige holdninger. Men det er ikke sundt. En person skal elske dig for den, du er, ikke for det, du gør for dem. Så begynd at forbinde dig med dine egne meninger, ønsker og behov og hævde dem.

Person tager hånd frem for at sige stop

Genoptag dine bånd og hobbyer

Det er meget almindeligt, at følelsesmæssig afhængighed får folk til at fokusere så meget på deres partner, at de ender med at forsømme alle andre aspekter af deres liv. Det er imidlertid meget sundt at bevare en del uafhængighed, at have sine egne interesser og andre plejende tilknytninger, som man kan nyde.

Så tag dig af dine hobbyer, plej dine sociale bånd og dyrk dit velvære uden for forholdet.

Når man bliver afhængig af en person, må man analysere det ønskværdige i båndet

I sidste ende kan det at være romantisk afhængig af en person skabe stor lidelse og ødelægge selvværdet. Selv om det ikke handler om den anden person, men om dig selv, er det derfor ofte nødvendigt at gennemgå hensigtsmæssigheden af forbindelsen.

Måske har du accepteret og opretholder et forhold, hvor du ikke bliver respekteret, tilsidesat eller er fuld af smerte og konflikter. I dette tilfælde er det bedste at gøre at analysere, hvad der sker, og handle på det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. En I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
 • Gómez, M. N., & López-Rodríguez, J. A. (2017). La dependencia emocional: la adicción comportamental en los márgenes de la patología dual. Revista de Patología Dual4(2), 2.
 • Instituto Andaluz de Sexología y Psicología. (2021, 18 febrero). Dependencia emocional: la nueva esclavitud del siglo XXI. Recuperado de https://www.iasexologia.com/dependencia-emocional-la-nueva-esclavitud-del-siglo-xxi/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.