Hvad sker der, hvis jeg stopper med at tage p-piller?

P-piller markerede en milepæl i kvinders følelse af frihed til at vælge deres fertilitet og seksualitet. Men det er ikke den ideelle metode for alle, og nogle foretrækker at holde op med at bruge disse piller.
Hvad sker der, hvis jeg stopper med at tage p-piller?
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 27 juni, 2023

Siden p-pillerne kom frem, har kvinder kunnet vælge det ideelle tidspunkt at stifte familie på uden at give afkald på deres seksualitet. Men selv om hormonel prævention har udviklet sig siden starten, er bivirkninger stadig en almindelig årsag til at fravælge metoden. Derfor er det logisk, at du måske har undret dig over, hvad der sker, hvis man stopper med at tage p-piller.

Målet med at starte på en præventionsmetode er at bruge den med kontinuitet. Af denne grund giver tilstrækkelig rådgivning nøjagtige oplysninger om de forskellige muligheder, der findes, og afklarer enhver tvivl.

Denne rådgivning hjælper med valget af metode. En sundhedsprofessionel bør tage hensyn til personens behov og ønsker og dermed reducere sandsynligheden for senere at fravælge metoden. Lægen bør også svare på spørgsmål som “hvad sker der, hvis jeg stopper med at tage p-piller?”

Årsager til, at man stopper med at tage p-piller

Selvom der er forskellige grunde til, at en kvinde stopper med at tage p-piller, er det vigtigt ikke at stoppe med at tage dem på grund af bivirkninger ved pillerne.

Derfor er det nødvendigt at få realistisk rådgivning. Nuværende farmakologiske sammensætninger har en tendens til at have bedre sikkerhedsvurderinger. Mange af de bivirkninger, der var almindelige ved tidligere piller, er blevet mindre.

Det er også vigtigt at vejlede om, hvad man kan gøre, når der opstår et problem. Dette er for at sikre, at kvinden kan føle sig tryg ved brugen af p-piller helt fra begyndelsen.

Rådgivningen bør også understrege, at de mest almindelige bivirkninger normalt er midlertidige, så de kan blive bedre med tiden. Disse omfatter følgende:

 • Hovedpine.
 • Ændring af seksuel funktion.
 • Ændringer i blødningsmønster.
 • Ændringer i hudens pigmentering (melasma).
 • Øget brystspænding i løbet af de første par måneder.
 • Ændringer i kropsvægt, selvom det ikke er klart, om dette afhænger af selve præventionsmidlet.
Kvinde har ømme bryster
Ømme bryster er en relativt almindelig bivirkning, som forsvinder ved fortsat brug af p-piller.

Risiko for graviditet

Den største effekt, når man stopper med at tage p-piller, er muligheden for at blive gravid igen. Når man holder op med at tage p-piller, kommer ægløsningen igen, så fertiliteten genoprettes.

Faktisk kan chancen for graviditet i det første år efter ophør med p-piller være så høj som 96%.

Men den variation, der har været blandt kvinder, der har brugt p-piller, i forhold til fertilitet, har gjort det svært at fastsætte en sikker periode. Dette afhænger lige så meget af metodens hormonelle koncentration som af kontinuiteten og tidspunktet for brugen.

Det er accepteret, at nogle faktorer, der er specifikke for hver kvinde, også spiller en vigtig rolle. Det er derfor tilrådeligt at bruge en barrieremetode for at undgå uønskede graviditeter, hvis brugen af oral prævention afbrydes.

Ændringer i menstruationscyklussen: En hyppig effekt

Ægløsningshæmning betragtes som pillernes vigtigste præventionsmekanisme. Men andre virkninger, såsom nedsat endometrieproliferation, forhindrer livmoderen i at forberede sig på mulig implantation, hvilket fremmer præventionen. Denne mekanisme har den yderligere fordel, at den giver færre og mere regelmæssige menstruationer.

Pludselig ophør af brugen af p-piller fører til hormonelle ændringer, der er tilstrækkelige til at udløse uregelmæssige blødninger. På samme måde forsvinder p-pillernes beskyttende virkning på intensiteten af de smerter, der opstår hos nogle personer under menstruationen, hvilket udløser forskellige grader af dysmenoré.

P-piller og hudproblemer

En anden ekstra fordel ved kombineret hormonel prævention er den antiandrogene virkning, den har. Det er meget nyttigt for kvinder, der har problemer med akne eller hirsutisme.

Ophørt brug af p-piller hænger sammen med, at symptomerne dukker op igen, og hvordan de påvirker kvinden.

Selvom p-piller har været brugt som en præventionsmetode, bruges de ikke udelukkende til det. Hvis de er ordineret til andet end prævention, er det derfor vigtigt at søge råd, før man ophører med at bruge dem.

Kvinde med akne og forstørrelsesglas
Nogle personer får ordineret p-piller til behandling af akne. Ved ophørt brug dukker symptomerne op igen.

Ændringer i humør og libido

Det antages, at den anti-androgene virkning forårsager et fald i det frie testosteronniveau i kroppen. Derfor vil et fald i seksuel lyst forekomme ved brug af orale præventionsmidler.

Dette bevis er ikke klart.

Seksualitet involverer komplekse processer lige fra hormonelle, biokemiske og psykosociale aspekter. Alene det faktum, at en kvinde bruger p-piller, er en klar indikation af hendes ønske om at opretholde et aktivt seksualliv.

På grund af denne kompleksitet er det svært at fastslå den reelle sammenhæng mellem p-piller og seksuel funktion. Men beslutningen om at stoppe kan fremhæve en følelsesmæssig komponent, som ellers ville gå ubemærket hen.

Hvad sker der med min adfærd, hvis jeg stopper med at tage p-piller?

Afslutningsvis kan den samme indvirkning på den seksuelle og følelsesmæssige sfære ekstrapoleres til kvinders adfærd. Generelt er p-piller en god mulighed for folk, der har et samvittighedsfuldt og ansvarligt sexliv, dvs. en kvinde, der har en fast partner.

P-piller repræsenterer kun en del af de risici, der er forbundet med menneskelig seksualitet.

Seksuelt overførte sygdomme er stadig en mulighed. Forebyggelse af kønssygdomme kræver brug af barrieremetoder, såsom kondomer, hvilket er en af de muligheder, der er til rådighed for kvinder, der stopper med at tage p-piller.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barrera, L.; Olvera, V.; Castelo, C.; Cancelo, M.; Causas de Desapego a los Métodos Anticonceptivos; Ginecología y Obstetricia de México; Suplemento 1: S128 – S135; 2019.
 • Vásquez, D.; Ospino, A.; Anticonceptivos Orales Combinados; Revista de Ginecología y Obstetricia de México; 88 (Suplemento 1): S13 -S31; 2020.
 • Niño, C.; Vargas, L.; González, N.; Abandono, Cambio o Falla de los Anticonceptivos Hormonales en Población Universitaria; Revista de Ginecología y Obstetricia de México; 87 (8): 499 – 505; 2019.
 • Bucheli, R.; Noboa, E.; Anticoncepción Hormonal; Segunda Edición; Capítulo 28: Anticoncepción Hormonal y Sexualidad; 455 – 464; 2021.
 • Febres, F.; Febres, C.; Efectos beneficiosos no Anticonceptivo a Corto y Largo Plazo de los Anticonceptivos Orales; Celsam;
 • Figueroa, J.; Aparicio, R.; El Abandono de la Anticoncepción; Revistas UNAM; Anticoncepción: 13 – 14.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.