Sunde vaner for at drikke kaffe

For at få sunde vaner for at drikke kaffe, bliver du nødt til at kende dets fordele og bivirkninger. Her er nogle tips, der kan hjælpe.
Sunde vaner for at drikke kaffe
Sergio Alonso Castrillejo

Bedømt og godkendt af Farmaceut Sergio Alonso Castrillejo.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Kender du effekterne af at indtage kaffe? Lad os se på nogle sunde vaner for at drikke kaffe. Kaffe er en drikkevare, som bliver indtaget vidt rundt om i hele verden. Det er også en glimrende kilde til antioxidanter og essentielle mineraler. 

På grund af de stimulerende effekter af koffein, og dets effekter på vores fysiske og psykologiske tilstande, bør det blive indtaget i moderate mængder.

Sunde vaner for at drikke kaffe: Effekter af at drikke kaffe

Kaffe er en drikkevare med mange sundhedsmæssige egenskaber. De mest bemærkelsesværdige er:

Reducerer risikoen for type-2 diabetes

Mand med kaffekop og sunde vaner for at drikke kaffe

Personer, der regelmæssigt drikker kaffe, kan have 25 til 40% mindre sandsynlighed for at få diabetes. Indtag af kaffe øger niveauerne af bestemte plasmaproteiner, som er ansvarlige for at regulere niveauerne af testosteron og østrogen. Det hjælper med at forhindre forekomsten af type-2 diabetes.

Reducerer risikoen for leversygdomme

At drikke kaffe har været forbundet med forebyggelsen af leversvigt. Denne sygdom er relateret til stort indtag af alkohol og hepatitis B. Der er derudover studier, som antyder, at indtaget af det reducerer risikoen for leverkræft med 40%.

Indeholder antioxidanter

Kaffe har mange essentielle næringsstoffer for vores kroppe. B-vitaminerne (niacin, riboflavin, pantotensyre), der er nødvendige for vores neuromuskulære system, er særligt vigtige. Det indeholder også mineraler (kalium, mangan og magnesium), som er livsnødvendige for biokemiske processer, der finder sted i vores kroppe.

Stimulerer det centrale nervesystem

Kvinde læser i bog ved skrivebord

Koffein er det stimulerende substans, som indtages mest i hele verden.  At drikke kaffe øger niveauerne af dopamin og noradrenalin, hvilket fremmer aktivitet i hjernen. Dette resulterer i øgede energiniveauer, reaktionstid og den overordnede kognitive funktion. Det er derfor, studerende og arbejdsfolk drikker det så ofte.

Kaffe har dog også adskillige negative bivirkninger såsom halsbrand, dannelsen af mavesår, øgede niveauer af angst og højt blodtryk. Det kan også forårsage søvnløshed. Af den grund bør personer i bestemte tilfælde ikke drikke det, såsom de nedenstående.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Forholdet mellem kaffe og slagtilfælde

Sunde vaner for at drikke kaffe

For at kunne drikke kaffe på en ansvarsfuld måde er det vigtigt at have de følgende vejledninger i baghovedet:

Risikogrupper

Søvnløs kvinde i seng

Der er bestemte grupper af personer, som ikke burde drikke for meget kaffe eller bør eliminere det fuldstændig fra deres kost. Det kan være, fordi de lider af en type af fysisk eller psykologisk lidelse.

Hvis du er i en af de grupper, som vi vil nævne nedenstående, bør du tale med sundhedsfagfolk for at afgøre, om du bør eliminere kaffe fra din kost.

  • Gravid og amning: Mødre kan overføre koffein til deres babyer. Dette påvirker babyens udvikling negativt, og det kan også forårsage stress og angst.
  • Anæmi: Hvis du lider af jernmangel, og du tager kosttilskud for det, bør du holde øje med dit indtag af koffein. Koffein gør det svært for kroppen at optage dette mineral ordentligt.
  • Farmakologisk behandling: I nogle tilfælde kan koffein øge bivirkningerne af lægemidler. Man bør derfor tale med en læge eller apoteker om at drikke kaffe, hvis man tager noget medicin.
  • Søvnløshed og angst: Indtaget af koffein opfordres ikke til personer, som lider af søvnforstyrrelser eller angstanfald.
  • Knogleskørhed: Præcis ligesom med tilskud af jern hæmmer koffein også ordentlig optagelse af calcium i kroppen.
  • Forhøjet blodtryk i arterierne: Kaffe kan øge blodtrykket. Det er derfor vigtigt at tale med en specialist, så de kan fortælle dig, hvor meget kaffe det er sikkert at indtage.
  • Mavekatar: Koffein kan irritere slimhinden i maven. Det kan forårsage ubehag hos dem, der lider af en type lidelse eller patologi relateret til fordøjelsessystemet.

Tilføj kaffe til en sund og balanceret kost med sunde vaner for at drikke kaffe

Vi laver ofte fejlen med at drikke kaffe sammen med sukker, kondenseret mælk eller endda fløde. Vi drikker det også til kager, småkager og færdigpakkede lækkerier. Selvom kaffe ikke er skadeligt i disse tilfælde, kan de kalorier og forarbejdede fedtstoffer, der ledsager det, være det.

Vi anbefaler at drikke kaffe med produkter baseret på grøntsager såsom mandler eller sojamælk. Man kan derudover prøve det med usødet mælk og sammen med frugter eller fuldkorn. Ved at gøre det vil man få fordelene fra kaffe, mens man også fremmer sunde kostvaner.

Det kan interessere dig ...
Sådan stopper du med at drikke for meget kaffe
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan stopper du med at drikke for meget kaffe

Vil du gerne stoppe med at drikke for meget kaffe? Så skal du følge vores fem gode råd, som kan hjælpe dig godt på rette vej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.