Hvilke risici er der ved ansigtsmasker med æg?

Ansigtsmasker med æg er populære, da de er forbundet med foryngende virkninger. Man bør dog være forsigtig med brugen af dem. Lær hvorfor her.
Hvilke risici er der ved ansigtsmasker med æg?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 10 oktober, 2022

I verden af ansigtspleje er der hundredvis af muligheder for at forbedre ansigtets udseende. Dette kan omfatte reducering af rynker og pletter, tilførsel af kollagen eller endda bare opfriskning af hudens udseende. Mens kommerciel kosmetik udvider sine produkter, får hjemmelavede behandlinger såsom ansigtsmasker med æg flere tilhængere hver dag.

Brugen af æggehvider som en anti-aging ingrediens skaber en vis kontrovers. Mange mennesker har talt om ægs fordele for huden i meget lang tid. Nogle mulige bivirkninger i specifikke scenarier fortjener dog mere opmærksomhed på brugen af dette middel frem for andre naturlige serum.

Ansigtsbehandlinger, der er tilberedt med denne fødevare, er ikke dårlige for dig. Det er dog en god idé at lære både fordelene og de potentielle farer, de repræsenterer for visse hudtyper.

Æggets egenskaber og dets anvendelse i skønhedspleje

Æg er en af de mest komplette fødevarer, der findes, som fremhævet af Institute of Egg Studies. Et æg indeholder vitaminer, lipider, mættede fedtsyrer og enkeltumættede fedtsyrer. Ligeledes indeholder det protein af høj biologisk værdi med afbalancerede mængder af aminosyrer ifølge Spaniens Forbruger- og Brugerorganisation.

Forbruget af æg er meget almindeligt i mange kulinariske traditioner, selv om æg også fremstår som en hovedbestanddel i mange skønhedsmidler til hjemmebrug. Brugen af æggehvider frem for æggeblommer skyldes, at produktets egenskaber angiveligt modvirker tegn på for tidlig aldring.

Ligeledes hævder tilhængere af ansigtsmasker med æg rensende, opstrammende, afsvulmende, astringerende og forfriskende egenskaber. Der er også dem, der forbinder disse præparaters egenskaber med en fremskyndelse af helingen. Der er dog nogle mulige risici ved dette almindelige middel, som er vigtige at holde sig for øje.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Fordelene ved kakao for sundhed og skønhed

Risici ved ansigtsmasker med æg

Anvendelse af æggehvider alene eller kombineret med andre ingredienser i ansigtet udgør potentielle risici for hud med visse tilstande. Det kan f.eks. udgøre en risiko for hud, der er tilbøjelig til at få akne eller har åbne sår eller forbrændinger.

Selv om nogle går ind for ansigtsmasker med æg til hudpleje, er der stadig ikke nok beviser til at understøtte påstandene. På trods af dette fortsætter mange med at sværge til dette naturlige middel. Det er blot vigtigt at være forsigtig for at undgå følgende konsekvenser.

Æg kommes op i skåle

Æg har været brugt i skønhedsmidler i hjemmet i årevis. De tilskrives interessante egenskaber for hud og hår.

Infektioner

Hvis du lige har fået et sår, en rift eller en skramme, skal du undgå at lade æggehvider komme i kontakt med din hud. Det er muligt, at dette kan føre til en sekundær infektion. I tilfælde af ansigtet kan alvoren være endnu større.

Allergiske reaktioner

Hvis du har en kendt allergi over for æg, må du ikke spise dem eller bruge dem topisk. Hvis du påfører en maske, vel vidende at din krop vil afvise den, vil det resultere i hududslæt, kløe og åndedrætsbesvær. Reaktionen afhænger af graden af din allergi.

Hvis du ikke kender til allergien, kan du først foretage en lille hudtest, som f.eks. den, der anvendes til børn og forklares af Nemours Kids Health:

  1. Smør først en dråbe æggeekstrakt på huden.
  2. Derefter prikker eller kradser du i området.
  3. Vent 15 minutter for at se, om der opstår en rød bule eller hævelse. Hvis det er tilfældet, har du sandsynligvis allergi.

Salmonella i snitsår og forbrændinger fra ansigtsmasker med æg

Nogle æg kan indeholde bakterier kaldet Salmonella. Disse er et patogen, der er i stand til at inficere en lang række værter, såsom dyr, planter og protozoer, og er en stor trussel mod folkesundheden. Dette fremgår af et kapitel i bogen I Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers.

Faktisk har USA’s Food and Drug Administration (FDA) regler for at reducere kontaminering af æg på gården for at bekæmpe salmonella. Den understreger dog også, at det er vigtigt, at forbrugerne hjælper med at opnå en sikker håndtering af produktet.

Æggehvidemasker er fremstillet med den rå ingrediens. Hvis de påføres på et sår eller en forbrænding, er der risiko for lokal og potentielt systemisk infektion med i værste fald sepsis.

Forurening af overflader

Hvis du går rundt i huset, mens du venter på, at masken virker, vil dråberne sandsynligvis falde ned på overflader som f.eks. håndvaske eller bordplader. Dette vil kontaminere overflader.

Prøv at påføre produktet på dit ansigt med handsker og bliv på ét sted, da dette vil forhindre spredning af proteinpartikler i rummene og forhindre, at et allergisk familiemedlem tager skade.

Æg til at lave ansigtsmasker med æg

Ægintolerance

Ægintolerance er noget andet end en allergisk reaktion. Ikke-tolerance medfører gastrointestinalt ubehag og betændelse efter indtagelse.

Hvordan kan dette ske med en ansigtsmaske?

Da det er en ansigtsmaske, kan noget af produktet komme ind i munden og dermed fremkalde intolerancesymptomer.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Prøv denne ansigtsmaske for et naturligt løft

Sådan forebygger du bivirkninger fra ansigtsmasker med æg

Alt i alt er det vigtigt at være forsigtig, før du påfører en maske lavet med æg på dit ansigt. Smør aldrig stoffet på læsioner, og prøv at gøre det på badeværelset eller ved vasken. Desinficér også altid området og dine hænder, før og efter du har brugt midlet.

Andre tips er at bruge økologiske æg eller pasteuriserede æg. Afslutningsvis bør du rådføre dig med en læge om brugen af æggehvide, især hvis du har følsom hud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.