Ved du, hvor gavnlig en fodmassage før sengetid er?

Fodmassage er afslappende og giver mange fordele for kroppen. Find ud af, hvorfor du bør give dig selv en fodmassage før sengetid her!
Ved du, hvor gavnlig en fodmassage før sengetid er?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vores fødder spiller en meget vigtig rolle i vores liv. De støtter hele vores krop, så vi kan udføre vores daglige aktiviteter. Derfor er en af måderne at passe på dem på og forebygge fremtidige lidelser en fodmassage før sengetid.

Denne type teknik hjælper dig med at slappe af, ikke kun i fødderne, men også hele kroppen. Desuden giver massage kroppen vigtige fordele.

Der er behov for mere forskning for at bekræfte fordelene ved massage. Nogle undersøgelser har dog vist, at massage også kan være nyttig i tilfælde af f.eks:

 • Angst
 • Fordøjelsesforstyrrelser
 • Fibromyalgi
 • Hovedpine
 • Stressrelateret søvnløshed
 • Myofascielt smertesyndrom
 • Forstrækninger eller skader i blødt væv
 • Sportsskader
 • Temporomandibulære ledsmerter.

Vi tager dog næsten aldrig særlig hensyn til vores fødder. De har en tendens til at gå ubemærket hen det meste af tiden. Det er først, når vi begynder at føle smerter, hård hud eller andre problemer, at vi søger efter en måde at lindre dem på.

For at gøre massage til en daglig vane, er her 8 vigtige grunde til at massere dine fødder hver dag, inden du går i seng.

En fodmassage kan hjælpe med at styrke immunsystemet

Fødder i græs

Massage har til formål at stimulere føddernes reflekser for at opnå afslapning og heling. Disse typer teknikker hjælper med at forebygge de skadelige virkninger af stress, der kan føre til alvorlige fysiske og følelsesmæssige sundhedsproblemer, som mange allerede ved.

Regelmæssig fodmassage kan hjælpe med at styrke immunsystemet. De hjælper også med at forebygge sundhedsproblemer i forbindelse med stress.

De hjælper med energi og foryngelse

Fodmassage før sengetid genopretter og giver energi. Fødderne samler massagens elementer til at give energi til hele kroppen.

Teorier om zoneterapi antyder, at fodmassage frigør blokeringer, der kan hindre energi, som burde flyde frit i hele kroppen.

Fodmassage før sengetid forbedrer blodcirkulationen

Kvindeben

God blodcirkulation er ansvarlig for, at ilt og næringsstoffer transporteres korrekt til cellerne. Gennem denne funktion bliver blodet også renset og kan fjerne toksiner og affaldsstoffer.

Da blodgennemstrømningen kan påvirkes af stress, kan en fodmassage forbedre dette problem ved at hjælpe med at løsne spændinger.

En fodmassage før sengetid hjælper med at fremme balance og harmoni

Når systemerne er påvirket af stress og træthed, kan det være meget vanskeligt at harmonisere krop og sind.

Denne balance kan dog opnås gennem en fodmassage før sengetid. Den fremmer homøostase, som er en proces, der får alle kroppens systemer til at arbejde i harmoni.

Fodmassage kan hjælpe med at fremme en sund hud

Kvinde påfører creme på kind

Ved at hjælpe med at forbedre blodcirkulationen hjælper den også med at forhindre sekretion af talg- og svedkirtler og fjerne overskydende olie, der påvirker huden.

Den virker også på frie radikaler, hvilket hjælper med at forhindre for tidlig aldring og forbedre hudens tone.

På samme måde nævner Instituto Superior de Estudios (ISED), at denne århundredgamle teknik gør det muligt at virke på de dybeste hudlag, som er direkte forbundet med blodkarrene, talgkirtlerne, centralnervesystemet og andre områder af kroppen.

Som følge af det indebærer fordelene ved massage langt mere end æstetiske eller afslappende aspekter. De har faktisk en positiv indvirkning på resten af kroppen, både direkte og indirekte.

På den anden side har massage mange og vigtige virkninger på huden, som både er æstetiske og fysiologiske. Disse fordele kan være umiddelbare og på mellemlang eller lang sigt.

Massage hjælper med at forebygge kramper

Afslapning af fødderne ved hjælp af massage kan bidrage til at styrke vævet og reducere mælkesyreniveauet, som har en tendens til at øge koncentrationen af laktater, og som generelt opstår, når vævets, især musklernes, energibehov overstiger ilttilgængeligheden i blodet.

I mange tilfælde er denne syre faktisk ansvarlig for kramper og muskelsmerter.

De fremmer ro og afslapning

Fødder klar til fodmassage før sengetid

Forbindelsen mellem fødderne og resten af kroppen gør, at massage kan lindre angst og hjælpe med at nå en tilstand af dyb afslapning.

Et vigtigt punkt, der findes i begge fødder, er solar plexus-refleksen. Dette punkt, hvor stress ophobes, kan bearbejdes med en akupressurteknik for at forny kroppen og fjerne negative energier.

Akupressur er at give et let tryk og massere ved hjælp af fingrene for at opnå forskellige sundhedsfordele.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Giv dig selv en dejlig ansigts massage med en ske

En fodmassage før sengetid kan hjælpe med at lindre mange lidelser

Traditionel kinesisk medicin opdagede, at akupressur virker på de “trykpunkter”, der er i fødderne, og kan hjælpe med at behandle forskellige helbredstilstande.

Ifølge denne asiatiske filosofi er der 18 essentielle punkter til behandling af lidelser og sygdomme, til at lindre smerter, til forebyggende formål, behandling af afhængighed, energibalance osv. F.eks. “repræsenterer” punkt 11 og 12 i fødderne henholdsvis blæren og leveren.

Det anbefales at udføre en massage, der varer 10-15 minutter, for at mindske lidelser og forebygge sygdomme. Du kan bruge en form for fugtighedscreme og massere i form af cirkler og lige linjer, der går frem og tilbage i samme retning.

Husk endelig, at det altid er vigtigt at søge en professionel mening, hvis du opdager, at der er en abnormitet, eller at dit stressniveau er meget højt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Embong, N. H., Soh, Y. C., Ming, L. C., & Wong, T. W. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008

 • American Organization for Bodywork Therapies of Asia. (2014). Acupressure: Long Definition. American Organization for Bodywork Therapies of Asia.

 • Mehta, P., Dhapte, V., Kadam, S., & Dhapte, V. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2016.06.004


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.