Næringsstoffer og øvelser til at bevare en sund og stærk lever

Vidste du, at regelmæssig motion også er meget gavnligt for din lever? Du behøver ikke at bruge hele dagen i fitnesscentret: En halv times gåtur er nok.
Næringsstoffer og øvelser til at bevare en sund og stærk lever
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Nogle gange sætter vi os selv det mål at opretholde en afbalanceret kost med lavt fedtindhold med det faste formål at tabe os og dermed opnå en mere slank figur. Men hvad nu hvis vi også tænkte på vigtigheden af at bevare en sund og stærk lever?

Realiteten er, at vi normalt kun husker på, at vi har dette organ, når vi lider af et leverproblem.

Ville det ikke være mere hensigtsmæssigt at træffe passende og ansvarlige beslutninger for at passe på dette vitale organ? Selvfølgelig! Derfor vil vi i denne artikel opfordre dig til at få at vide, hvilke daglige øvelser og næringsstoffer du bør inddrage i din kost for at få en sund og stærk lever.

En sund og stærk lever

Lad os gennemgå en kort oversigt over, hvad du kan gøre for at få en sund og stærk lever.

Næringsstoffer til at passe på leveren

En undersøgelse af Dr. Edward Group viser, at problemer forbundet med leveren bliver mere og mere almindelige i disse dage.

Årsagen er, at vores livsstilsvaner nogle gange er forkerte. Faktorer som f.eks. en stillesiddende livsstil, en dårlig kost, hvor vi også skal tage hensyn til den dårlige kvalitet af selve maden, og psykologiske problemer som stress og angst kan let forårsage leverproblemer.

Alt dette tvinger os ikke kun til at blive opmærksomme på betydningen af vores livsstilsvaner, men også til at acceptere behovet for at foretage ændringer og passe på vores kost. Hvad med at begynde at inkludere disse næringsstoffer i din kost?

1. Fuldkorn og korsblomstrede grøntsager

Boghvede

For at få en sundere lever er det vigtigt, at vi indtager fuldkornsprodukter. Undgå først og fremmest raffineret hvidt mel, som bruges til at lave mange af vores basisfødevarer som brød, kager, pizzaer m.m.

Raffineret hvidt mel fordøjes ikke godt og har mistet næringsstoffer i raffineringsprocessen. Fuldkorn indeholder derimod:

 • Klid: Indeholder fibre, B-vitaminer, jern, kobber, zink og antioxidanter samt fytokemikalier.
 • Kerner: Rig på E-vitamin og sunde fedtstoffer.
 • Endosperm: Indeholder kulhydrater, protein, mineraler og B-vitaminer.

Så længe du ikke er allergisk, kan du inkludere følgende fødevarer i din kost:

 • Quinoa.
 • Boghvede.
 • Hirse (ikke hirse til dyr, men den slags, du finder i helsekostbutikker).
 • Havre.

2. C-vitamin

Citrusfrugter som appelsiner, citroner, kiwier eller papaya er rige på C-vitamin. Dette vitamin hjælper os med at rense kroppen og forhindrer til gengæld, at folk med nyreproblemer lider af visse mangler, f.eks. forbundet med jern. Det fremgår af denne undersøgelse, der er foretaget af University of Massachusetts-Lowell (USA).

Hvis du ønsker at forbedre din levers sundhed, så glem ikke at starte dagen med et glas varmt vand med citron.

3. Nødder og avocadoer

Vidste du, at avocadoer kan hjælpe med at passe på vores lever? De er rige på sunde fedtstoffer, som er vigtige for at fremme leverens rensning og styrke den takket være de mange næringsstoffer.

Vi må heller ikke glemme, at avocadoer er en af de rigeste fødevarer med hensyn til glutathion, en type molekyle, der er dannet af 3 aminosyrer, som ifølge denne undersøgelse fra Necker Hospital (Frankrig) er meget nødvendig for, at leveren kan opfylde sine udrensningsfunktioner.

Valnødder indeholder ud over glutathion også arginin, som er et substans, der gør det muligt for leveren at afgifte ammoniak. Hvad med at inkludere tre nødder i vores morgenmad hver dag?

4. Klorofyl

Klorofyl vil først og fremmest hjælpe os med at helbrede skader i leveren. Det er vigtigt for at kontrollere jernindholdet i vores blod og ikke kun for at fremme vores levers sundhed, men også for at sikre, at vi har sunde, rene tarme uden giftstoffer.

Det siger denne undersøgelse fra Universitas Islam Sultan Agung (Indonesien).

I betragtning af klorofyls betydning for vores lever, bør du være opmærksom på de fødevarer, som ikke bør mangle i din kost:

 • Chlorella
 • Asparges
 • Peberfrugter
 • Broccoli
 • Rosenkål
 • Selleri
 • Grønne ærter
 • Porrer
 • Grønne oliven
 • Persille
 • Havgrøntsager
 • Spinat
 • Rødbede

Øvelser til at opretholde en sund og stærk lever

Personer dyrker zumba for at få en stærk lever

Den canadiske fond for leversundhed fortæller os, at regelmæssig motion er afgørende for at opnå en sund og stærk lever.

Takket være regelmæssig fysisk aktivitet kan vi undgå fedme og forbedre vores humør. Derfor anbefaler vi, at du hver dag bruger mellem en halv og en hel time på følgende aerobe øvelser:

Hvorfor ikke starte i dag med at omsætte disse tips til praksis? Du vil mærke fordelene!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.