Hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet?

Det er en lettelse at have en uges madpakker klar på én dag. Men hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet? Det fortæller vi dig.
Hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet?

Sidste ændring: 22 marts, 2023

Hvis du laver for meget mad, laver mad til næste uges måltider eller forbereder mad til en begivenhed, er det en god grund til at køle tilberedte madvarer ned. Formålet er at bevare fødevarerne i længere tid. Men hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet?

Selv om denne praksis er almindelig, kan det have visse konsekvenser at udføre den uden at vide, hvor længe maden holder sig. Alle fødevarer – tilberedte eller ej – har en udløbsdato, selv dem, som du kan fryse ned. Vi vil forklare det nærmere.

Hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet, og hvorfor er det overhovedet nødvendigt at opbevare tilberedt mad i køleskabet?

Folk laver ofte ekstra mad, som de kan opvarme og spise senere. Men hvis man spiser fordærvet mad, kan det resultere i madforgiftning, der kan være mild eller alvorlig.

Som Mayo Clinic påpeger, har fødevarebårne sygdomme rod i fødevareforurening, da man indtager smittefarlige organismer eller toksiner fra fordærvet mad.

Fødevareforgiftning viser sig med følgende symptomer:

 • Svaghed.
 • Hovedpine.
 • Kvalme og opkastninger.
 • Feber og kuldegysninger.
 • Mavekramper.
 • Diarré, undertiden med blod.

Som anbefalet af Centers for Disease Control and Prevention (CDC) bør rester ikke opbevares i mere end 2 timer efter tilberedning eller i en time, hvis de udsættes for en udetemperatur på over 32°C.

Kvinde kigger i køleskab

Hvis retterne er meget varme, skal du vente, til de er kølet lidt ned, før du sætter dem på køl.

Hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet?

Ikke alle fødevarer kræver særlig køling. F.eks. pickles, dehydrerede fødevarer, fødevarer med få næringsstoffer eller meget salt. De fødevarer, der kræver det, er følgende:

 • Æg.
 • Ost.
 • Mejeriprodukter.
 • Cremer og saucer.
 • Opskrifter, der kombinerer kogte og rå fødevarer.

Af sikkerhedshensyn er det dog nødvendigt at smide de fødevarer væk, der viser tegn på fordærv, eller som ser ud til at være fine, men som har ligget i køleskabet i flere uger.

Selv om kulde forsinker fordærv og dermed spredning af mikroorganismer, er det vigtigt at kende den gennemsnitlige holdbarhed for at minimere risikoen.

Lad os se på nogle specifikke oplysninger.

Fisk

Tilberedt fisk og skaldyr bør spises indenfor 2 dage ved opbevaring i køleskabet. Hvis der er tale om frossen fisk, bør den bruges inden for 3 måneder, en periode, der forlænges til 6 måneder, hvis den er rå.

Når fisk ikke opbevares tilstrækkeligt på køl, kan den ifølge Archives of Pediatrics of Uruguay (artikel på spansk) forårsage scombroidforgiftning.

Kød

I køleskabet kan kød i gryderetter, suppe eller saucer forbruges i op til 2 dage efter opbevaring. Når det er nedfrosset, kan det holde sig i op til 4 måneder. Ud over god køling og lufttæthed afhænger tiden af fedtindholdet. Jo større fedtindhold, jo hurtigere bliver det dårligt.

Fjerkræ

Tilberedt kylling og kalkun kan opbevares på køl i op til 4 dage. Ved nedfrysning holder det sig i god stand i op til et år.

Æg

Der er flere meninger om retter med æg. Nogle siger, at de kan holde sig en uge i køleskabet, men OCU siger, at det kan være op til 3 uger. Men hvis det er den rå æggeblomme eller -hvider, så er 2 til 4 dage det maksimale.

Supper

Supper på køl kan holde sig i op til 4 dage. Ne kan holde sig i 3 måneder, hvis du fryser dem ned.

Pasta og ris

Både pasta og kogte ris bevarer smagen i 4 dage i køleskabet. Hvis du fryser det ned, skal du spise det inden for en måned.

Tips til bedre opbevaring af tilberedt mad i køleskabet

CDC fremhæver køleskabe som nyttige redskaber til fødevaresikkerhed; CDC bemærker, at disse apparater skal være indstillet mellem 0°C og 4°C, mens frysere skal være indstillet til -17°C eller derunder.

De opfordrer os ligeledes til at opbevare varme fødevarer i forskellige lavvandede beholdere med låg for at fremskynde afkølingen.

Andre organisationer anbefaler, at man bruger den midterste og øverste hylde i køleskabet til opbevaring af tilberedte fødevarer, da det er det koldeste område i apparatet. Andre tips er som følger:

 • Opdel: Opbevar rå mad væk fra tilberedt mad for at undgå krydskontaminering.
 • Mærk: Identificér bøtter med madtypen og tilberedningsdatoen, da det hjælper med at beregne udløbsdatoen.
 • Handl hurtigt: Vent ikke for længe med at lægge tilberedt mad i køleskabet, men bare vent, til den ikke er for varm.
Retter i bøtter i køleskab får os til at spørge: Hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet?

God emballage er af stor betydning, når man spørger: “Hvor længe kan tilberedt mad holde sig i køleskabet?”

Brug af lufttætte beholdere er nøglen til, at tilberedt mad holder sig længere i køleskabet. Hvis du opbevarer maden i køleskabet i den samme gryde eller pande, som du har tilberedt den i, fremskyndes oxidation og beskadigelse.

Denne proces skyldes en blanding af fugt, lave temperaturer og aluminium. Hvis du ønsker at få fuldt udbytte af det, du har tilberedt, er det bedre at opbevare resterne i en glas- eller plastikbeholder, i begge tilfælde med låg.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.