Vagtelæg: Ernæringsværdi og fordele

Vagtelæg er fødevarer med mange næringsstoffer, som kan indtages regelmæssigt. Find ud af alt om dem her i artiklen.
Vagtelæg: Ernæringsværdi og fordele

Sidste ændring: 11 januar, 2023

Vagtelæg er meget sunde og kan indgå regelmæssigt i din kost. De er mindre end kyllingeæg, men har en meget lignende smag.

Med hensyn til næringsværdi har de et højere kalorieindhold og et højt indhold af visse vigtige mineraler. De kan være glimrende til at forebygge underskud.

Inden man går i gang, skal man være opmærksom på, at for at en kost er sund, skal der sikres variation og balance. Det er vigtigt at introducere forskellige fødevarer, samt at indtage den samme mængde kalorier, som man bruger dagligt.

Næringsoplysninger om vagtelæg

Ca. 5 vagtelæg giver ca. 90 kalorier med næsten 7 gram protein af god kvalitet. De indeholder også en tilsvarende mængde lipider, mens kulhydrater er de mindst betydningsfulde makronæringsstoffer.

Hvad angår mineraler, bør følgende fremhæves i 100 gram produkt:

De indeholder vitaminer som A, D, folinsyre og B12. Derfor kan deres næringstæthed anses for at være høj. Som det er tilfældet med kyllingeæg, er deres indtagelse ikke forbundet med en ændring af lipidprofilen eller med en øget risiko for at udvikle hjerteproblemer.

Illustration af åreforkalkning

Sundhedsmæssige fordele

Vagtelæg kan takket være deres proteinindhold bidrage til at forebygge ændringer i den magre masse. Deres proteiner med høj biologisk værdi, med alle de essentielle aminosyrer, scorer godt med hensyn til fordøjelighed.

Det er vigtigt at sikre et indtag på mindst 0,8 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag hos stillesiddende personer. Det siger en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Annals of Nutrition & Metabolism.

Desuden kan disse æg være med til at forebygge anæmi. Dette skyldes tilstedeværelsen af jern og B12-vitamin.

Lidelsen forårsager kronisk træthed. Imidlertid absorberes jern fra kosten ikke godt i tarmen. Derfor anbefales det altid at kombinere det med en dosis C-vitamin ifølge forskning offentliggjort i Annals of the New York Academy of Sciences.

Det skal også bemærkes, at vagtelæg vil hjælpe med at forebygge udviklingen af problemer i forbindelse med øjensygdomme. Dette skyldes deres koncentration af A-vitamin. Dette næringsstof har vist sig at være afgørende for at forebygge makuladegeneration, som er typisk for årene.

Dette element kan endda fungere som en antioxidant. Det neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i vævene.

Hvordan tilberedes vagtelæg?

Når man tilbereder vagtelæg, skal man følge en proces, der svarer til den, der anvendes til kyllingeæg. Du skal lægge dem forsigtigt, et efter et, i en gryde med vand og salt, og lade dem koge mellem 3 og 5 minutter. Derefter skal de lægges i koldt vand i et par minutter, inden de pilles.

Det er ganske enkelt at inkludere dem i kosten ofte. De passer godt til salater.

Et andet alternativ er at grille dem med lidt ekstra jomfru olivenolie. Du kan servere dem med grøntsager og en kulhydratkilde af høj kvalitet, f.eks. quinoa eller ris.

Vagtelæg og kyllingeæg

Du er måske også interesseret i: Myter og fakta om forbrug af æg

Vagtelæg er meget sunde!

Vagtelæg er meget sunde og kan indgå regelmæssigt i kosten for at sikre et optimalt næringsindtag. De giver ikke skadelige ændringer i lipidprofilen og er med til at dække det daglige behov for jern, selen og zink. Alle disse mineraler vil være vigtige for den indre homøostase og for at fremme hormonbalancen.

Afslutningsvis skal du huske på, at det er vigtigt at indtage tilstrækkeligt med protein på daglig basis. Inddragelsen af æg, både vagtel- og kyllingeæg, er meget gavnlig i denne sammenhæng. Dette vil forhindre tabet af magert masse, der opstår med årene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Lynch SR, Cook JD. Interaction of vitamin C and iron. Ann N Y Acad Sci. 1980;355:32-44. doi:10.1111/j.1749-6632.1980.tb21325.x
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.