Hvor skal man placere en vandfontæne ifølge Feng Shui?

Tilstedeværelsen af en vandfontæne er afgørende for harmoniseringen af hjemmet i henhold til principperne i Feng Shui. Lær, hvor du skal placere en i henhold til denne kinesiske filosofi.
Hvor skal man placere en vandfontæne ifølge Feng Shui?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Feng shui er et gammelt filosofisk system af kinesisk oprindelse, der baserer en del af sine doktriner på harmonien i de rum, vi bor i. Formålet er, at vores rum skal have en positiv energisk effekt på de mennesker, der bor i dem. For at gøre dette spiller genstande som f.eks. en vandfontæne en central rolle.

Ifølge feng shui-filosofien er livskvaliteten bedre, jo større vandmængde der er. Faktisk betyder selve navnet “feng shui” “vind og vand”. Det er dog ikke alle områder i hjemmet, der er egnede til at installere en fontæne. Der er også vigtige tips, som man skal huske på for forskellige områder, f.eks. haver eller interiører.

Vil du vide mere om dem? Lad os tage et kig på det!

Hvor skal man placere en vandfontæne i henhold til feng shui?

Placering af en vandfontæne inde i hjemmet har en stor dekorativ effekt. Når det kommer til vandfontæner, er der mange meget æstetiske muligheder, der er lavet i forskellige former, farver og materialer. Det er også muligt at dekorere dem med forskellige typer sten, alt efter din personlige smag. For eksempel bruges ofte kvarts, granit eller glimmer.

Men ud over dette dekorative element antyder feng shui-filosofien, at vand har potentiale til at reducere negative energier. Det harmoniserer således ikke kun miljøer, men forbedrer også humøret hos de mennesker, der bor der.

En vandfontæne skal dog placeres på det perfekte sted, for at dette kan ske. Hvad skal du være opmærksom på? Lad os tage et kig på nogle anbefalinger.

En vandfontæne

Ifølge feng shui bidrager en vandfontæne i hjemmet til at opretholde en positiv energistrøm.

Følg bagua-kortet

Et af de vigtigste redskaber i feng shui er bagua-kortet. Dette kort analyserer rummene i et hus eller et miljø for at opdage manglende elementer med henblik på at forbedre placeringen og fordelingen af genstande.

I tilfælde af en vandfontæne foreslår det normalt områder som f.eks. stuen. I øvrigt kan et Bagua-kort også bruges til at bestemme, hvor det ikke er en god idé at placere et springvand.

Dette kort bør udformes personligt for hvert enkelt hjem. På den måde kan man få det bedste referencepunkt til at bestemme pladsen til fontænen.

Indendørs vandfontæne

Hvis hjemmet ikke har en have, terrasse eller balkon, er det en god idé at have en form for indendørs fontæne, enten et dekorativt springvand eller et akvarium. I disse tilfælde er det tilrådeligt at installere det i rum som f.eks. den største stue, entréen, hallen, spisestuen, kontoret eller legerummet.

Et sydøstvendt vandfontæne

Med Bagua-kortet som reference er det sydøstlige område det bedste område at placere et vandfontæne i. Dette kardinalpunkt er forbundet med overflod og velstand. Derfor er det tilrådeligt at bruge et kompas til at fastslå retningen af hvert punkt i hjemmet.

En nordvendt vandfontæne

Nord er også et godt alternativ til at placere vandfontænen. Det er forbundet med pengestrømmen og aktivering af den professionelle karriere.

Et østvendt springvand

Øst er forbundet med sundhed og familieliv. Derfor bør de personer, der ønsker at prioritere disse aspekter af deres liv, placere vandfontænen på dette punkt i deres hjem.

Vandfontænenes placering

En anden vigtig detalje er objektets placering. Feng shui-anbefalingerne angiver, at det bør installeres med fronten rettet indad. At placere det i et vindue, der vender udad, har ikke den samme energimæssige effekt. Desuden gør det det svært for dig at se det og nyde det!

Vi tror, du måske gerne vil læse: 7 idéer til at indrette med planter på badeværelset

Steder, hvor du bør undgå at placere en vandfontæne

Ligesom der er ideelle rum til placeringen, markerer feng shui-filosofien også de områder, hvor det ikke er en god idé at installere en zen-fontæne. Disse er ofte baseret på komfort, lyd og effekten af kardinalpunkterne.

Køkkenet og badeværelset

Bagua-kortet anbefaler ikke at placere springvand i disse områder af huset. Derfor er det en god idé at undgå dem.

Soveværelset

Ud over filosofiske overbevisninger er en af grundene til, at det ikke anbefales at installere et springvand i soveværelset, lyden af vand. Rummet til hvile bør være indrettet til dette formål, og lyden af vand eller en fontænes motor kan forstyrre den optimale hvile.

Meget høje møbler eller i nærheden af elektroniske apparater

Det er meget sandsynligt, at et springvand kan sprøjte mindst et par dråber, mens det er i drift. Derfor er det bedst at holde det væk fra elektroniske apparater og høje møbler.

En sydvendt vandfontæne

Hvis vi vender tilbage til Bagua-kortet, foreslår det kardinalpunkter, hvor det ikke er tilrådeligt at placere vandstrømmen. For eksempel er syd relateret til ild, så det er bestemt ikke et godt sted at placere et vandelement.

Du bør også undgå at placere det i sydvest og nordøst, da disse retninger er forbundet med jordelementet.

Udvendige springvand

Hvis du har en terrasse eller en have, bør Bagua-kortet tegnes på samme måde som for et indendørs kort. På den måde kan du bestemme de bedste punkter og dem, der ikke er rigtige til placering af en vandfontæne.

Fordelene ved en vandfontæne

Ifølge feng shui er tilstedeværelsen af vand i hjemmet afgørende. Ud over det dekorative formål, størrelsen, farven og designet af et springvand er det vigtigste, at det passer til din personlige smag.

For at opnå den ønskede effekt er det ligeledes en god idé, at vandet cirkulerer og ikke forbliver stillestående.

Nogle funktioner, der giver fordele, er følgende:

  • En forbindelsesfontæne: Dette er et objekt, der kan forbindes med forskellige figurer, f.eks. buddhaer eller drager. Disse figurer forstærker dens harmoniserende effekt.
  • Positiv energistrøm: Vandets bevægelse stimulerer den positive energi i hjemmet.
  • Et vandfald: Zen-vandfaldsfontæner genererer negative ioner med bevægelse, hvilket forbedrer luften og den generelle stemning i et rum.
  • Lyd: Mange mennesker nyder lyden af faldende vand. Lydstyrken kan justeres, så den bliver højere eller mere stille. Det er en god idé at tjekke, at motoren ikke larmer meget, før du køber et springvand, så det ikke reducerer den beroligende effekt.
  • Æteriske olier: Nogle springvand er lavet til tilsætning af forskellige typer olier, hvilket bidrager til en mere behagelig effekt.
En fontæne med sten

Du vil måske finde dette interessant: Indretning af små værelser: 7 fejl, du måske begår

Typen af vandfontæne

Afslutningsvis er et sidste aspekt, der bør tages i betragtning, valget af sten. Af æstetiske årsager anbefales det, at de er af naturlig oprindelse. Desuden er det vigtigt at kontrollere vandets niveau og renhed, da for meget fordampning kan skade motoren.

Hvad angår størrelsen, er det bedst at tage udgangspunkt i rummets størrelse. En cirka beregning viser, at der skal være en liter vand til hver kvadratmeter. Zen-fontæner bør have mindst tre liter væske.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.