Hvor skadeligt er det at spise kalkunskind?

Nogle mennesker hævder, at det er dårligt for helbredet at spise kalkunskind på grund af indholdet af mættet fedt. Er det nu også sandt? Her beskriver vi det i detaljer.
Hvor skadeligt er det at spise kalkunskind?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 01 juli, 2024

I disse dage – og især omkring højtiderne – spekulerer mange på, om indtagelse af kalkunskind er skadeligt for helbredet. Denne type kød er normalt hovedpersonen i forberedelserne til Thanksgiving og juleaften ikke kun på grund af smagen, men også på grund af de mange måder at tilberede det på. Bagt, stegt, røget, med krydderier, i saucer… der er snesevis af opskrifter til at nyde det!

Det bedste af det hele er, at dette er en fødevare med en høj ernæringsmæssig kvalitet. Som det fremgår af en artikel fra American Heart Association, er kalkun faktisk en vigtig kilde til proteiner af høj biologisk værdi samt B-vitaminer og mineraler som fosfor, jern, calcium og zink. Men er det godt at spise skindet?

Kalkunskind: Mere godt fedt end dårligt

En af grundene til, at nogle mennesker undgår kalkunskind, er utvivlsomt dets fedtindhold. I årtier har det været en udbredt opfattelse, at det er en rigelig kilde til mættet fedt, som er skadeligt for vores helbred.

Men disse forestillinger er blevet modbevist af ernæringseksperter. På CNN Medical Units blog forklarer Lilian Cheung, redaktionschef for The Nutrition Source, fra Harvard School of Public Health, at det ikke er nødvendigt at undgå kalkunskindet.

Ifølge eksperten indeholder fjerkræskind mere enkeltumættet fedt end mættet fedt. Det er sandt, at det tilføjer lidt flere kalorier til retten. Men det er ikke et problem, når det indtages med måde og i rette tid.

Tværtimod har det nogle fordele at inkludere kilder til enkeltumættet fedt i kosten. Faktisk konkluderer en undersøgelse rapporteret i tidsskriftet Missouri Medicine, at denne type fedt hjælper med at reducere kropsvægten og kontrollere insulinresistens, når det indtages som en del af en kulhydratfattig kost.

I mellemtiden afslører en artikel i Food & Nutrition Research debatten om indtag af mættet fedt. I den forbindelse rapporterede et par randomiserede kontrollerede forsøg, at de ikke øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Alligevel anbefales det at holde indtaget under 10% af det samlede daglige energiindtag.

Det er sandt, at kalkunskind indeholder mættet fedt. Men det er usandsynligt, at indtaget af det vil øge kolesterol- eller triglyceridniveauet. Som med andre fødevarer er nøglen at vide, hvordan man modererer de portioner, man indtager.

Kalkun tilberedt i ovn
Kalkun er magert kød, der kan være et godt valg, når det indtages som en del af en sund, afbalanceret kost. Men det er også vigtigt at huske på de andre ting, du spiser det sammen med, når du skal planlægge et sundt måltid.

Tilberedningsmetoden for kalkunskind er vigtig

En detalje, som man ikke bør ignorere, når man tilbereder kalkunen til juleaften, er tilberedningsmetoden. Når det handler om at passe på dit helbred og din vægt, skal du undgå opskrifter, der involverer stegning eller tilsætning af transfedtsyrer.

Forskning, der er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, viser, at metoder som kogning og stegning er forbundet med en sundere kardiometabolisk profil. Specifikt bidrager de til lavere kropsmasseindeks, vægt og risiko for hjertesygdomme.

En anden god mulighed er tilberedning i air fryer. Det er et apparat, der er blevet populært. Det giver nemlig flere fordele ved tilberedning af mad. Som forklaret af diætist Ariana Cucuzza i en artikel fra Cleveland Clinic, reducerer air frying kalorieindholdet med 70-80% sammenlignet med normal stegning.

Disse elementer har en termisk proces med en innovativ teknologi. Den gør det muligt at opnå lignende egenskaber (tekstur og smag) som traditionel stegning, men uden at tilsætte olier eller bruge høje temperaturer. Lige nu betragtes air frying som en af de mest praktiske og sunde former for madlavning.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du beregne kalorierne i mad

Andre anbefalinger til at spise kalkun med skind på en sund måde

På grund af sin ernæringsmæssige sammensætning er kalkun en af de sundeste kødtyper, der kan indgå i en sund kost. Det står også klart, at det ikke er strengt nødvendigt at fjerne skindet, da det ikke er så skadeligt, som man tidligere troede.

Om man spiser kalkun med skind eller ej, er en smagssag.

Alligevel er det tilrådeligt at bruge andre tips i praksis for at sikre sundere og kaloriekontrollerede retter. Det gælder blandt andet følgende:

  • Vælg opskrifter, der indeholder masser af grøntsager og krydderier.
  • Hvis det er nødvendigt med olie, så vælg en sund variant som oliven-, kokos- eller rapsolie.
  • Mariner kalkunen med krydderier, citrussaft eller eddike. Disse ingredienser fremhæver smagen uden at påvirke næringsindholdet.
  • Undgå opskrifter, der indeholder tilsat sukker, industrielle saucer, mel og ultraforarbejdede fødevarer.
  • Server moderate portioner.
Familie nyder julemiddag
I julen er der normalt et overdrevent indtag af kalorier. Så det vil være gavnligt for hele familien at vælge de sundeste måder at tilberede kalkun på.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Smart spisning: Sådan udvikler du en afbalanceret ugentlig madplan

Kalkunkød: Det bedste valg til Thanksgiving eller julemiddagen

At tilberede kalkun til julemiddagen er ikke bare en tradition. Det er et af de bedste alternativer med hensyn til ernæring og sundhed, hvis man vil passe på sig selv i højtiden.

Denne fødevare indeholder proteiner af høj biologisk værdi – det vil sige med en god profil af essentielle aminosyrer. Det er også en kilde til B-vitaminer og mineraler (såsom jern, zink og kobber). De er vigtige for at fremme velvære.

Så længe det indtages i moderate mængder – og som en del af en sund kost – kan kalkun være en allieret til at tage sig af vægt og metabolisk sundhed uden at skulle give afkald på lækre opskrifter. Så hvordan kan du lide at tilberede det?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.