7 ting, som børn kan lære af julen

Julen er en god tid til at lære om værdier, følelser og kultur. Der er nogle gode ting, som børn kan lære af julen.
7 ting, som børn kan lære af julen
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Er der ting, som børn kan lære af julen? Ja, taknemmelighed er en af dem: Sundhed, familie, venner og gaver er også grunde til at være taknemmelige. I denne tid er det gunstigt at fremme børnenes læring.

Andre måder at undervise på i julen har at gøre med didaktiske aktiviteter. Fremstilling af håndværk, forståelse af betydningen af juleaften og lytning til traditionelle sange er nogle eksempler.

Udnyt det faktum, at følelserne er i højsædet, til at pleje viden, dele tid med familien og vise børnene, at julens essens rækker ud over det materielle.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Opskrift på julekage med kandiseret frugt

Hvad børn kan lære af julen

Efterhånden som børn bliver ældre, får de en større bevidsthed om, hvad julen repræsenterer. Det er almindeligt, at de forbinder festen med julemandens ankomst.

Når han kommer den 24. december, skal du bruge tiden til at udføre sjove og pædagogiske opgaver, ud over at dyrke værdier og dyder hos dem. Vi foreslår undervisning som f.eks. følgende.

1. Taknemmelighed

Vi har allerede talt om taknemmelighed, en værdi, der gælder til enhver tid. Men til jul er det godt at understrege, at det vigtigste at være taknemmelig for ikke er gaverne, men den indsats, hvormed gaverne blev givet, samt et godt helbred, samvær med familien og hyggelige stunder.

Foreslå en dynamik juleaften, hvor hvert barn og resten af de tilstedeværende fortæller om grundene til at være taknemmelige.

I forbindelse med taknemmelighed er flere undersøgelser enige om, at det er en holdning, der hjælper folk til at blive lykkeligere, forbedre deres relationer og være mere positive. Opmuntr denne egenskab fra barndommen.

Smilende pige med lukkede øjne

2. Mindfulness-øvelser

Årets sidste måned egner sig til at skabe et overblik over ballade, fremskridt i skolen og adfærd i hjemmet, vigtige handlinger til at sætte nytårsforsætter.

Forklar børnene, hvad en mindfulness-øvelse består af, med enkle eksempler. At mindes en dag, hvor de ikke opførte sig så pænt, eller hvor ansvarsbevidst de var, er aspekter, som de kan medtage i deres regnskab.

På baggrund af deres erfaringer foreslår de, hvad de bør ændre, forbedre eller styrke i den kommende periode. Dette værktøj er nyttigt for livet og er en af de mange ting, man kan lære af julen.

3. Ting, som børn kan lære af julen: At donere og dele

KITS-programmerne påpeger, at det at vise børn vigtigheden af at dele motiverer dem til at dele oftere. Overvej at bruge sætninger som f.eks. nedenstående:

  • “Det er sjovt at dele!”
  • “At dele får en til at føle sig godt tilpas”
  • “Når man deler, får man andre til at have det godt”
  • “At dele er en god måde at være en ven på”
  • “Når vi deler, er andre mere tilbøjelige til at dele med os”

Hvordan gør man det? Opmuntr børnene til at inkludere deres venner i breve til julemanden. Undersøg også sammen, om der er legetøj i god stand, som ikke længere er i brug, og donér det til dem, der har brug for det.

4. Spil til udvikling af tænkning

Tungebrækkere, vittigheder og gåder pifter juleferien op, især hvis du giver børnene mulighed for at fremlægge deres idéer. Gennem disse dynamikker beriger de deres ordforråd, anvender logik og udvikler deres tænkning.

I et spil med gåder eller julelege for børn giver deltagerne ledetråde og venter på, at modstanderen løser dem. Sørg for, at udfordringen indeholder ord eller figurer, der f.eks. hentyder til julen:

  • “Hvem mon det er, der kommer, helt klædt i rødt i sin slæde?”
  • “Den er guld eller sølv og stråler på toppen af træet”
  • “Hvem gemmer sig på loftet med sin julegrød?”

5. Ting, som børn kan lære af julen: Julehistorier

Historier, der omhandler julen, er underholdende og lærerige. Julehistorier er en god hjælp til at lære traditioner og festens betydning og ånd.

Adventskransens oprindelse, Jesusbarnets fødsel, legenden om de tre konger og hundredvis af andre nutidige børnehistorier passer til højtiden.

Educared bemærker, at læsning styrker fantasien, bidrager til indlæring, fremmer koncentrationen og er sjovt. Children’s Health Foundation siger på sin side, at det er tilrådeligt at tilskynde til daglig læsning, så det bliver en normal og vanemæssig aktivitet.

Lad ikke december være en undtagelse, men invitér børnene til at læse. Du kan købe bøger, låne dem på bibliotekerne eller søge online. Mulighederne er mange.

6. Traditionelle sange

Sange er karakteristiske for julen. Hvis børnene detaljeret beskriver disse sange, vil de forstå julehistorien, da alle teksterne henviser til begivenhederne.

Download afspilningslister med julesange kun for børn. Hvis de har lært at læse, vil det være underholdende at synge dem i karaoke.

Pige synger julesange, da det er en af de ting, børn kan lære af julen

7. Håndværk

Magasinet Para el Aula fremhæver håndværk som en stimulans for børns indlæringsevner, der er i stand til at bestemme fin- og grovmotoriske færdigheder, og som giver børnene mulighed for at foreslå nye situationer at skabe.

Blandt de ting, som børn kan lære i julen, er at lave pynt til at hænge på træet eller placere dem i et hvilket som helst rum i huset. Brug genbrugsmaterialer, og lad fantasien få frit løb.

Med ispinde, maling og glitter kan du designe smukke minitræer. Find tørre grene og lav kranse, fyld strømper og lav søde snemænd. Der er masser af idéer til at lave dekorationer sammen med børnene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 10 tips til de bedste julefotos

Julens betydning i barndommen

Det er en fejl at gå glip af den mulighed, som julen giver for at bidrage til børns uddannelse. Kunst, musik og historie er emner, som man gennem legende dynamik styrker decemberkulturen og -festen med.

Desuden styrker samværet i juleferien vores bånd, da det som regel er dage, hvor følelserne er på sit højeste. December er også fuld af nostalgi og glæde, følelser, der er afgørende for dannelsen af minder, som børn værdsætter hele livet.

Det kan interessere dig ...
11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen

I denne artikel giver vi dig nogle idéer, så du ikke bliver stresset af julen. Med disse tips kan du nyde ferien med din familie.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.