Hvordan du kan bryde fri fra en besættelse

Det er ikke let at frigøre sig fra en besættelse. Hvis du har prøvet alt, men ikke har opnået gode resultater, vil vi gerne hjælpe dig med nogle idéer.
Hvordan du kan bryde fri fra en besættelse

Sidste ændring: 09 august, 2022

En besættelse er en humørforstyrrelse, der opstår på grund af en idé, der angriber sindet. Der findes mange typer af tvangstanker, f.eks. obsessiv-kompulsiv lidelse (OCD ) og obsessiv-kompulsiv personlighedsforstyrrelse (OCPD). Hvis du tror, at du er besat af noget, har vi i dag nogle tips til at bryde fri fra en besættelse.

Man tænker ofte på besættelse i kærlighedssituationer eller som en besættelse af renlighed. Men man kan blive besat af hvad som helst, ofte i en grad, hvor man er afhængig af disse besættende tanker alene. Ortoreksi, blankoreksi og tanoreksi er gode eksempler på dette.

Vores trin til at bryde fri fra en besættelse vil hjælpe dig med at overvinde disse impulser. Det er dog vigtigt at huske, at de ikke erstatter hjælp fra en uddannet professionel .

Syv trin til at bryde fri fra en besættelse

Ifølge eksperter kan tvangstanker inddeles i to kategorier: Autogene og reaktive. Autogene tvangstanker udvikler sig uden en identificerbar ekstern stimulus, mens reaktive afhængigheder kræver denne stimulus for at manifestere sig.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Lær at befri sindet fra negative tanker

Man tror ofte, at det er umuligt at bryde fri fra en besættelse. Dette er dog en fejlagtig tro, da undersøgelser og forskning viser, at effektiv behandling er mulig. Nogle psykologer har endda foreslået gruppesessioner for at overvinde en besættelse, selv om du bør vælge individuelle sessioner til at starte med.

Det er meget vigtigt at vide, at din besættelse kan behandles, og alle de symptomer, der følger med den (angst, depression, frygt osv.). Lad os se på syv trin for at hjælpe dig selv med at frigøre dig fra disse tanker.

1. Søg professionel hjælp

Kvinde i terapi

Ja, det smarteste, du kan gøre for at overvinde en tvangstanke, er at søge professionel hjælp. Generelt behandles de fleste tvangstanker med psykoterapi eller medicin. At opsøge en psykolog er det første skridt til at bryde fri af en tvangstanke.

Du er måske forsigtig med at søge denne form for hjælp. Måske på grund af den stigmatisering, der kan være forbundet med det. Hvis du ønsker at overvinde disse episoder, bliver du nødt til at fjerne denne idé fra dit hoved.

Ligesom du går til en kardiolog, når du føler vedvarende ubehag i hjertet, bør du gå til en psykolog for enhver form for tilstand, som denne fagperson kan behandle.

Prognosen er meget god for denne form for tilstand, selv om du nok bør prøve forskellige alternativer, før du finder en terapimodel, der passer bedst til dig. Husk også på, at mange tvangstanker skyldes barndoms- eller ungdomstraumer. At opdage, hvad der ligger bag dem, kan være meget nyttigt for at overvinde dem.

2. Distrahér dig selv for at bryde fri fra en besættelse

Den anden anbefaling til at bryde fri fra en besættelse er at distrahere dig selv fra tvangstanker. Husk de oplysninger, vi har givet om autogene tvangstanker, som opstår uden en ekstern stimulus. De er meget mere tilbøjelige til at opstå, når du er alene med et tomt sind, end når du er i selskab og underholdt.

Søg derfor at distrahere dig selv ved at dele med venner eller gøre ting, der forhindrer tvangstanker i at flette sig ind i dit hoved. Læs en bog, gå en tur, gå i biografen eller dyrk en sportsgren. Så snart du mærker, at tanken tager form i dit hoved, skal du forsøge at fokusere din opmærksomhed på andre aspekter.

3. Isolér dig ikke

I forlængelse af det foregående tip er det, du aldrig bør gøre, at isolere dig fra dine omgivelser. Det vil sige, at du ikke må afbryde al kommunikation med dine venner eller din familie og i stedet vælge at kæmpe denne krig alene.

Hvis du gør det, vil du sandsynligvis overgive dig selv fuldstændigt til din besættelse, uanset hvad det er. Du kan synke dybere og dybere ned i din afhængighed af den.

En hjælpende hånd er altid en stor hjælp, især når den kommer fra en person, der værdsætter dig. At isolere dig selv er aldrig løsningen og kan faktisk øge symptomer som angst eller depression. Det er selvfølgelig naturligt at være forsigtig med at dele din besættelse. Men husk eksemplet med kardiologen, som vi gav i første punkt.

4. Kom væk fra kilden til din besættelse

Ligesom du for at overvinde alkoholisme skal komme væk fra alkohol, skal du også komme væk fra din besættelse for at hjælpe dig med at overvinde den.

For at overvinde enhver episode af denne type skal du bryde den forbindelse, der forbinder dig med kilden til din besættelse. Ja, vi ved godt, at det ikke er let, men start med at gøre det gradvist.

Hvis du pludselig afbryder forbindelsen til din besættelse, vil du sandsynligvis få abstinenssymptomer. Ideelt set ville det være bedst, hvis du lærte at leve med genstanden for din besættelse, uden at den udløser tvangstanker. Indtil videre bør du holde dig væk fra det.

For at give et meget enkelt eksempel: Hvis du er besat af at gøre rent, så prøv at få en anden til at gøre rent for dig. Prøv også at forsøge kun at have den nødvendige mængde rengøringsartikler.

Ja, det kræver en masse viljestyrke og engagement. Men hvis du har taget hensyn til de tre foregående trin for at frigøre dig fra en besættelse, vil du kunne klare det meget bedre.

5. Inddrag nye vaner i dit liv for at bryde fri fra en besættelse

Det er meget vigtigt for dig at fokusere dine tanker på nye livsmål. Det kan være hvad som helst. Det vigtige er, at det ikke er i konflikt med det, vi allerede har diskuteret (dvs. at det ikke isolerer dig eller drejer sig om din besættelse).

Strikning, yoga, maling, skrivning, frivilligt arbejde for velgørende organisationer, madlavningskurser, sprogundervisning, fiskeri, havearbejde, fotografering og sang er blot nogle få idéer til hobbyer. Disse vil hjælpe dig med at se et nyt perspektiv på livet og sætte din besættelse på vågeblus.

6. Udøv meditation

Kvinde mediterer for at bryde fri fra en besættelse

Som eksperter og forskere angiver, er meditation et solidt redskab til at håndtere tvangstanker. Det er også et alternativ til at håndtere den angst, depression og spænding, der ofte ledsager tvangsepisoder. For ikke at nævne, at hvis du udøver det i en gruppe, er det en fremragende strategi til at undgå isolation.

Meditation er en undervurderet teknik til at håndtere disse typer af lidelser. Undervurdér ikke dens fordele. Du bør heller ikke opgive den, når du har indset, at den hjælper dig med at kontrollere dine impulser.

Hvis du ønsker det, kan du begynde at øve dig derhjemme og derefter overveje at deltage i gruppesessioner, når du føler dig tryg ved det.

7. Forstå, at besættelse ikke er en prioritet i dit liv

Afslutningsvis er en anden ting, du kan gøre for at bryde fri fra en besættelse, at forstå, at den ikke er en prioritet i dit liv.

Tænk på din besættelse lige nu. Uanset dens art er det sandsynligvis noget, der gør dig mere skade end gavn. Desuden er det sandsynligvis adfærd, der ikke påvirker din integritet eller dit helbred, hvis du reducerer eller eliminerer den helt.

Selvfølgelig vil forståelsen af dette alene ikke få din besættelse til at forsvinde, men det vil give dig mere opmuntring til at fortsætte med at arbejde på den. At vide, at dine tvangstanker skader dig, at de er usunde, og at deres materialisering ikke er nødvendig i livet, vil opmuntre dig til at ville vende dem.

Vi siger farvel med en sidste anbefaling og håber, at disse tips til at overvinde en tvangstanke er nyttige. Husk: Selv om der ikke er noget galt med at forsøge at reducere den på egen hånd, er hjælp fra en professionel uundværlig. Sørg for at konsultere en fagperson, hvis din besættelse kommer ud af kontrol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lee, H. J., & Kwon, S. M. Two different types of obsession: autogenous obsessions and reactive obsessions. Behaviour research and Therapy. 2003; 41(1): 11-29.
  • Krisanaprakornkit, T., Sriraj, W., Piyavhatkul, N., & Laopaiboon, M. Meditation therapy for anxiety disorders. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2006; (1).
  • O’Connor, K., Freeston, M. H., Gareau, D., Careau, Y., Dufour, M. J., Aardema, F., & Todorov, C. Group versus individual treatment in obsessions without compulsions. Clinical Psychology & Psychotherapy. 2005; 12(2): 87-96.
  • Shannahoff-Khalsa, D. S., Ray, L. E., Levine, S., Gallen, C. C., Schwartz, B. J., & Sidorowich, J. J. Randomized controlled trial of yogic meditation techniques for patients with obsessive-compulsive disorder. CNS spectrums. 1999; 4(12): 34-47.
  • Woody, S. R., Whittal, M. L., & McLean, P. D. Mechanisms of symptom reduction in treatment for obsessions. Journal of consulting and clinical psychology. 2011; 79(5): 653.
  • Whittal, M. L., Woody, S. R., McLean, P. D., Rachman, S. J., & Robichaud, M. Treatment of obsessions: A randomized controlled trial. Behaviour research and therapy. 2010; 48(4): 295-303.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.