Hvordan kan man dyrke brombær, og hvad er deres fordele?

Det er muligt at nyde godt af denne frugts ernæringsmæssige fordele med nogle enkle plejeteknikker. Ved dyrkning af brombær skal man være særlig opmærksom på vanding og beskæring.
Hvordan kan man dyrke brombær, og hvad er deres fordele?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 08 november, 2022

Brombær er mørke, søde bær med en vis syrlighed, der giver smag til mange opskrifter og smoothies. Derudover har de flere ernæringsmæssige fordele, hvor de fremhæver deres antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber. At lære at dyrke brombær er meget simpelt.

Det er nok at identificere nogle karakteristika, der påvirker deres vækst og grundlæggende plejeteknikker.

I princippet er dette en plante med mange varianter. De fleste af dem er resistente over for tempererede og fugtige klimaer.

Væksten er rigelig, så det er nødvendigt at være opmærksom på beskæring, vanding og jordens næringstilstand. Det er dog muligt at nyde godt af brombærets fordele på meget kortere tid sammenlignet med andre planter.

Hvad er brombær?

Brombæret kommer fra arten Rubus ulmifolius, en busklignende plante med en rigelig vækst fra rødderne til grenene. Den tilhører Rosaceae-familien og har en lang række varianter, herunder nogle med og uden torne. Den er hjemmehørende i store geografiske områder, herunder Nordafrika, Asien og Europa.

Når man lærer at dyrke brombær, skal man være opmærksom på, at Rubus-slægten består af flere varianter. De mest almindelige er kendt som Ashton Cross, Dewberry, Thornless, Evergreen, Himalaya og Bailey.

Alle disse varianter klarer sig bedst i tempererede klimaer og fugtige forhold. De er ikke så velegnede til tørre geografiske områder.

Det specielle Middelhavsbær

I modsætning til andre brombærarter er Rubus ulmifolius L. variant, en brombærart, der er bedre kendt som Middelhavsbrombær. Denne sort kan vokse i tørre klimaer. Dette er et vigtigt aspekt at tage hensyn til, hvis du bor i et område med et varmt klima.

Denne plante tåler bedre høje temperaturer og tørke.

Udendørs område i et tørt og varmt klima

Tips til at dyrke brombær

At dyrke brombær, vedligeholde dem og nyde deres fordele er en simpel opgave, som omfatter grundlæggende pleje sammen med nogle detaljer. Disse vedrører hyppigheden af vanding, beskæring og opmærksomhed i årets varme perioder.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Opskrift på jordbær Romanoff: En anderledes dessert med jordbær

Sådan kan du dyrke brombær

Plantning kræver ingen større komplikationer. Det er en plante, der begynder at vokse, så snart den er sat i jorden.

For at gøre dette skal du grave et relativt stort hul og sætte den i det. Det er tilrådeligt at tage hensyn til pladsen i din have, da brombær har en tendens til at vokse og brede sig meget.

Udbredelsen bør kontrolleres ved beskæring, så den ikke bliver invasiv i forhold til andre arter, der allerede er plantet. Alternativt er det muligt at anlægge terrasser eller bede for at afgrænse pladsen.

Jord

Selv om jordbundsforholdene afhænger af den variant, der plantes, tåler brombær generelt bedre jord med en neutral eller let sur pH-værdi. Det er muligt at forbedre deres udvikling ved at tilsætte gødning eller kompost til jorden.

Det optimale pH-niveau for brombær ligger mellem 5,5 og 6,5.

Fugt

Det er meget vigtigt for brombær at have arealer med et godt vandafløb. Desuden udvikler de sig bedre i fugtig jord, så det anbefales at holde dem under disse forhold, uden at planterne bliver vandmættede.

Temperatur

Brombær kræver varme og kolde perioder. De fleste af varianterne er dog ikke særlig modstandsdygtige over for et varmt og tørt klima.

Selv om de bør gå gennem sommermånederne for at fremme deres vækst, er det derfor vigtigt at opretholde jordens fugtighed, når temperaturen er høj.

Beskæring som en vigtig del af at dyrke brombær

En af de grundlæggende opgaver i vedligeholdelsen af denne plante er beskæring. Dette skyldes, at brombærrødder under naturlige forhold dannes fra stænglerne, hvilket medfører en vinranke af grene.

I løbet af sommermånederne, når frugterne er kommet ud, bør alle tørre grene klippes. Som supplement hertil er det også tilrådeligt at foretage en vinterbeskæring, da dette fremmer dannelsen af nye skud.

Sollys

Hvad angår sollys, er det at foretrække, at denne plante får direkte sollys, i det mindste i et par timer om dagen. Hvis klimaforholdene i området er varme, kan de dog bedre tåle skygge.

Hyppig vanding

Nøglen til effektiv fugtning af brombær er at vande dem hyppigt, men sparsomt. Dette skyldes, at absorptionen opretholdes på lavt niveau.

Derfor kan det være meget skadeligt for planten at nå til vandmætning. Processen bør intensiveres i blomstringsfasen. Den ideelle teknik er i dette tilfælde drypvanding.

Frugter og formering

Med den rette pleje og opmærksomhed er det muligt at nyde brombær i det andet år efter plantningen. Disse eksemplarer dukker dog kun op én gang om året i modsætning til andre lignende bær.

For at etablere differentieringen skal der tages hensyn til, at brombær er en type bær, der kan komme fra forskellige plantesorter.

Høsten sker i sommermånederne, og når modningen begynder. Det vil sige, at den kan finde sted på det tidspunkt, hvor de får en meget mørk farve.

De skal køles ned, så snart de er høstet. Hvis du derimod ønsker at formere planten, skal du blot klippe nogle stængler af og placere dem i en anden del af jorden. Med hyppig vanding og en passende jordtype vil væksten af et nyt eksemplar gå hurtigt.

Kvinde nyder fordelene ved at dyrke brombær

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan man dyrker hyben derhjemme

Nyd fordelene ved at dyrke brombær

For at nyde de ernæringsmæssige og gastronomiske fordele, som disse bær tilbyder, bør høsten udføres med de nævnte indikationer. Desuden bør der tages hensyn til, om eksemplaret har torne, og i så fald er det tilrådeligt at bære passende beskyttelsesudstyr, når bærrene plukkes.

En af de vigtigste bestanddele i frugten er antocyaniner. Dette er det pigment, der er ansvarlig for bærrenes lilla farve. Det findes i flere typer frugt og grøntsager. Flere undersøgelser viser dets antioxidant evne. Desuden er brombær en kilde til fibre og vitamin A, C og K.

Disse bær kan indgå i vores kost i forskellige former, fra sommersalater til juice og smoothies, og så er de gode i yoghurt, kager eller som en simpel snack.

Ud over de næringsstoffer, som brombær giver, må vi ikke glemme deres indhold af fruktose. Derfor er det ikke tilrådeligt at overdrive indtaget, da det kan fremme vægtøgning og insulinresistens.

Det kan interessere dig ...
7 fantastiske fordele ved at spise brombær
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 fantastiske fordele ved at spise brombær

Brombær er en lækker og saftig frugt. Det er derfor, de er også et godt alternativ til usunde drikkevarer for dem, der elsker at spise brombær.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de León Fierro Lidia Guillermina, Rodriguez-Villalobos Judith Margarita, Candia-Luján Ramón, Carrasco-Legleu Claudia Esther, Enriquez del Castillo Liliana Aracely. Efectividad de los suplementos antioxidantes en la mejoría del desempeño físico atlético. Artículo de revisión. Rev haban cienc méd  [Internet]. 2019  Abr [citado  2022  Oct  13] ;  18( 2 ): 194-216. Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2019000200194&lng=es
  • González-Martínez, Blanca Edelia , Rodríguez-Bies, Elisabet , Gutiérrez-Soto, Guadalupe , Estrada-Díaz, Sylvia Adriana , Rangel-Colmenero, Blanca Roció , García-Dávila, Myriam ,  Protección antioxidante de zarzamora para disminuir daño muscular en atletas de elite. Revista de Psicología del Deporte [Internet]. 2017;26(2):157-163. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=235152045022
  • Carvallo Pamela, Carvallo Eugenia, Barbosa-da-Silva Sandra, Mandarim-de-Lacerda Carlos Alberto, Hernández Alfonso, del-Sol Mariano. Efectos Metabólicos del Consumo Excesivo de Fructosa Añadida. Int. J. Morphol.  [Internet]. 2019  Sep [citado  2022  Oct  13] ;  37( 3 ): 1058-1066. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95022019000301058
  • Romo Figueroa, María Gabriela, Meza Moller, Amparo del Carmen, Navarro Aguilar, Ramón , Duarte Ochoa, Víctor René,  LA ZARZAMORA (RUBUS SP.), CULTIVO ALTERNATIVO PARA EL ESTADO DE SONORA. Revista Mexicana de Agronegocios [Internet]. 2013;33( ):600-607. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=14127709019

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.