Hvordan man dyrker hyben derhjemme

Hyben er en plante med enkel pasning, der er meget velegnet til pynt. Men den har også gavnlige egenskaber for huden og er velegnet i madlavning.
Hvordan man dyrker hyben derhjemme

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hyben er en plante, der er hjemmehørende i Europa, men er meget populær over hele verden. Dette skyldes dens nemme pleje og dekorative udseende. At dyrke hyben derhjemme er en simpel opgave, men det kræver opmærksomhed på nogle specifikke trin og et substrat med de rigtige næringsstoffer.

Desuden har denne plante flere fordele for det kosmetiske univers. Takket være dens egenskaber, der er gunstige for hudens elasticitet, er den almindeligt anvendt i udarbejdelsen af hudprodukter. Ved at dyrke hyben derhjemme på den rigtige måde og udføre god vedligeholdelse kan du nyde planten i flere år.

Hvad er hyben?

Det er en vild rose, hvis blomster er værdsat af millioner af mennesker på grund af deres farve og æstetik. Men hyben har også meget gavnlige egenskaber for huden og bruges ofte inden for gastronomi.

Det er en høj plante, da den kan blive op til to meter høj. Denne vækst ledsages af dannelsen af grene med torne og lange stængler.

Generelt blomstrer den i de varme måneder i løbet af foråret eller sommeren, mens den mister sine blade. Dens roser tilbyder ud over deres skønhed egenskaber, der gør dem populære i kosmetik.

Duften af dens blomster genkendes ved deres lighed med æbler. En anden fordel, den har, er, at det er en enkel opgave at dyrke hyben derhjemme, hvorfor mange mennesker vælger denne plante til deres haver eller terrasser.

5 trin til at passe og dyrke hyben derhjemme

Hyben er nemme planter at dyrke. Det kræver blot nogle få grundlæggende redskaber og det nødvendige substrat, for at den kan vokse.

Men på trods af dens nemme plantning er det vigtigt at være opmærksom på visse detaljer. F.eks. størrelsen på stiklingerne eller jordens næringsrige aspekt. Beskyttelse mod skadedyr og trusler er en anden detalje, som man skal tage hensyn til.

Te lavet af hyben

Hyben er meget værdsat i den kosmetiske verden. Mange kendte mærker fremstiller produkter med denne plante til huden.

1. Skaf stiklinger eller frø

Det første skridt til dyrkning af hyben, og af enhver plante, er at vælge, hvordan du vil dyrke planten. Selv om det er muligt at få frøene i enhver planteskole eller specialforretning, anbefales det i tilfælde af dyrkning af hyben derhjemme at bruge stiklinger.

2. Dyrk hyben derhjemme: Plant stænglen

Disse stiklinger skal være omkring 25 centimeter lange, så den ene del er begravet og den anden over jorden. Plant derfor op til ca. 15 centimeter af stænglen og lad ca. 10 centimeter være over jorden.

Hvad angår potten, er det vigtigt at bruge plastikpotter med en højde på mindst 20 centimeter. Ellers kan rodnettet blive påvirket.

3. Tilfør næringsstoffer til substratet

Nøglen til at dyrke hyben derhjemme er at få et substrat, der er rig på næringsstoffer med en god procentdel organisk materiale og en neutral pH-værdi. Hvad angår jordkomponenter, kan du inkludere kompost, vasket sand eller ormegødning.

4. Tjek jordkvaliteten

Dette er en plante, der tåler flere typer jord, så den kan plantes hvor som helst. Det er dog vigtigt, at den dyrkes i jord med ringe tendens til vandansamling eller vandmætning, selv om den skal bevare fugtighed og frugtbarhed.

På den anden side skal planten have god plads til at vokse på en sund måde. Ca. 3 eller 4 meters afstand til andre planter er nok til, at den kan vokse sig stærk.

5. Dyrk hyben derhjemme i løbet af foråret

Det er tilrådeligt at plante i løbet af de milde forårsdage og derefter omplante mellem en og to måneder senere. På det tidspunkt bør der foretages en indledende beskæring for at rette planten mod den måde, du ønsker, at den skal vokse på.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Pilevand til at styrke planternes rødder

Sådan passer du på hyben derhjemme

Efter at have sat stiklingerne i jorden og overvejet plantens første vækst, skal du omplante dem og foretage en første beskæring. Men pleje af hyben slutter ikke her, da det kræver hyppig vanding, rigeligt sollys og opmærksomhed på skadedyr.

Vanding

Hyben har god modstandsdygtighed over for tørke og ugunstige forhold. Det vigtigste er dog at vande hyppigt for at opretholde jordens fugtighed. Du skal også være opmærksom på at undgå vandmætning nær rødderne, hvilket kan være skadeligt.

Dyrk hyben derhjemme: Skadedyr

Mange planter kan være truet af skadedyr som f.eks. spindemider og bladlus. Hyben er ingen undtagelse, så det er vigtigt at anvende organisk gødning.

Ideelt set bør dette gøres i slutningen af vinteren. På den anden side bør du for at modvirke forskellige sygdomme ofte sprøjte dine planter med pesticider og fungicider eller naturlige ækvivalenter, ud over at anvende svampedræbende produkter.

Beskæring

Dette er et vigtigt aspekt, når man dyrker hyben derhjemme, for hvis det ikke gøres, kan planten formere sig, indtil den mister sin form. Da det er en plante med stor vækst, bør beskæring foretages efter blomstring. Det anbefales for at opnå en kontrolleret struktur.

Kvinde med stor havesaks

Beskæring af hyben skal ske efter hver blomstring, fordi dens hurtige vækst får den til at miste formen.

Anvendelse og fordele, hvis du dyrker hyben derhjemme

Dyrkning af hyben har flere fordele i forbindelse med hudpleje, madlavning og pynt.

  • Blomster: Dyrkning af hyben giver dig mulighed for at nyde plantens skønhed. Dette gælder især for dens blomster, som er berømte for deres skønhed og enkle pleje.
  • Madlavning: Blomster er ikke kun nyttige som pynt, men også i køkkenet. En undersøgelse fra det nationale universitet i Córdoba viser, at de giver vigtige næringsstoffer såsom C-vitamin. Takket være dette og deres søde smag indgår de ofte i urtete og syltetøj.
  • Kosmetik: Hyben har gavnlige komponenter til hudpleje. De indeholder f.eks. fedtsyrer og antioxidanter, som fremmer vævsfornyelsen. Det indgår almindeligvis i fugtighedscremer til huden med reparerende egenskaber.
  • Hybenolie: Et produkt med mange fordele er hybenolie. Blandt fordelene er forbedring af ar, pletter og strækmærker takket være tilstedeværelsen af linol- og linolensyre.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: At sove med planter i soveværelset: Stjæler de vores ilt?

En plante, der er enkel at passe og har flere fordele

At dyrke hyben derhjemme er ikke kun tilrådeligt for den skønhed, som denne plante kan bidrage med i din have eller terrasse. Det er også værdifuldt for dets muligheder i køkkenet og for de fordele, som planten kan give huden.

I dette sidste aspekt fungerer den som et supplement til traditionel makeup til daglig pleje. Hvad angår blomsterne, er det muligt at nyde godt af deres fordele ved at inkludere dem i te og endda i salater.

Det kan interessere dig ...
Fordele og forholdsregler ved hybente
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele og forholdsregler ved hybente

Hybente er en urtedrik, man kan lave af frugterne fra hybenrosen. Man kan bruge det til mange medicinske og kosmetiske formål. Ønsker du at vide me...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.