Hvordan fedme påvirker hjernen

Fedme er forbundet med øget tarmpermeabilitet og med en øget tilstrømning af giftige stoffer til hjernen.
Hvordan fedme påvirker hjernen
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 08 oktober, 2022

Fedme ændrer vores krops normale funktion. Ud over at øge risikoen for at udvikle sygdomme på mellemlang og lang sigt kan det også påvirke de kognitive præstationer. Derfor er det vigtigt at tabe sig, hvis man lider af fedme. Dette vil bidrage til at forbedre din livskvalitet betydeligt. Nedenstående vil vi vise dig, hvordan fedme påvirker hjernen.

Fedme påvirker hjernen

Fedme kan reducere hjernens ydeevne og fremskynde hjernens aldring. Dette sker som følge af oxidations- og inflammationsprocesser. Dette fremgår af en artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet The Proceedings of the Nutrition Society. Desuden kan denne tilstand af fedme øge risikoen for demens hos ældre personer.

På den anden side er overvægt forbundet med en forværring af metaboliske sundhedsmarkører. Denne situation kan øge følelsen af træthed og udmattelse, som ikke kun forekommer i musklerne, men også kan strække sig til kognitive funktioner.

Som følge heraf er fedme en tilstand, der kan påvirke flere af kroppens vigtigste systemer og processer. Lider man af denne sygdom, forhindrer man kroppen i at fungere korrekt.

Forbindelsen mellem Alzheimers og fedme

Fedme kan fremskynde kognitiv forringelse, og i årevis har det været forbundet med en stigning i demensprocesser. Men i en artikel offentliggjort i International Journal of Molecular Sciences er der desuden en sammenhæng mellem overvægt og fedme og en øget risiko for at udvikle Alzheimers sygdom.

Den foreslåede model er en øget permeabilitet af tarm- og blod-hjernebarrieren. Herfra sker der en stigning i de beta-amyloidforbindelser, der syntetiseres og kommer ind i centralnervesystemet. Dette hænger sammen med risikoen for at lide af denne type neurodegenerative sygdom.

For at reducere virkningen af denne situation, kan tilskud med probiotika være positivt. Disse bakterier koloniserer væggene i tarmtransitten og reducerer dannelsen af giftige affaldsprodukter og tarmvæggenes permeabilitet.

Illustration af nervesystemet

Kostvejledning til at tabe sig

For at forebygge fedme er det nødvendigt at udføre en række koststrategier. Målet er at forbedre fødevarekvaliteten og øge, hvor hurtigt du taber dig. Både intermitterende faste og kulhydratrestriktion er meget effektive strategier i klinisk sammenhæng.

Derudover findes der en række kosttilskud eller stoffer, der kan hjælpe med vægttabsprocessen. Hyppig indtagelse af te eller kaffe og tilføjelse af krydderier til måltiderne er strategier, der rapporterer en høj grad af effektivitet.

Selv om nogle former for fedme er knyttet til visse genetiske faktorer, er årsagerne i de fleste tilfælde miljømæssige. Personer, der lider af denne sygdom, har som regel usunde livsstilsvaner, hvilket fører til ophobning af fedt i fedtvævet.

Derfor giver ændringer i kosten og gennemførelse af en motionsrutine som regel tilfredsstillende resultater.

En kvinde måler sin talje

Fedme påvirker hjernen, da det er en risikofaktor for kognitiv svækkelse

Som sagt er fedme en sygdom, der kan påvirke flere organer i vores krop. Et af dem er hjernen. Overvægt kan medføre en nedsættelse af den kognitive ydeevne samt en højere forekomst af neurodegenerative sygdomme.

For at forebygge denne type situation er det vigtigt at reducere kropsvægten. Dette mål kan opnås ved at forbedre sine spisevaner og øge niveauet af fysisk aktivitet. Herfra kan en række strategier bidrage til at nå dette mål.

Fedme skal bekæmpes for at forhindre forekomsten af sygdomme, der er forbundet med aldring.

Indtagelse af fødevarer med antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber kan muligvis forsinke udviklingen af denne type sygdom. Tilskud af probiotika kan også være i stand til at reducere forekomsten af kognitive problemer.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man rense leveren og tabe sig
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man rense leveren og tabe sig

I denne artikel kan du lære nogle tips til at rense leveren og tabe sig. Det er sunde vaner, som kan gavne dit helbred på mange måder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dye L., Bernard Boyle N., Champ C., Lawton C., The relationship between obesity and cognitive heatlh and decline. Proc Nutr Soc, 2017. 76 (4): 443-454.
  • Jones NS., Rebeck GW., The synergistic effects of APOE genotype and obesity on alzheimer’s disease risk. Int J Mol Sci, 2018.
  • Martínez, I. V., Román, J. L., Gonzálvez, A. M., & García, J. V. (2005). Obesidad y síndrome metabólico en pacientes con esquizofrenia. Revista Psiquiatría Biológica [revista en internet]12(2), 39-45.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.