Hvordan man forklarer børn, hvad velgørenhed er

Det er bedst at lære dine børn, hvad velgørenhed er, gennem dine handlinger. Det er en grundlæggende værdi for at leve et liv fuld af harmoni og fred.
Hvordan man forklarer børn, hvad velgørenhed er
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

På et tidspunkt vil dit barn måske spørge dig, hvad velgørenhed er. At være velgørende handler om langt mere end at give noget til nogen. Det skal være en bevidst og gavnlig handling for en anden person. Når vi beslutter os for at udføre velgørenhed, beslutter vi os for at give noget til en person i nød uden at modtage noget til gengæld.

Det er ikke svært at forklare børn, hvordan man er velgørende. Men efterhånden som de bliver ældre, kan visse værdier blive svækket. Derfor er det vigtigt, at du som forælder minder dem om og hjælper dem med at styrke hver enkelt værdi, du har lært dem.

Hvad er velgørenhed?

Velgørenhed kan forstås som den handling at hjælpe andre uselvisk uden at modtage noget til gengæld. I denne forstand kan velgørenhed anvendes i alle livets aspekter gennem solidariske handlinger, der yder støtte til dem, der har mest brug for det.

Ligeledes er velgørenhed tæt forbundet med de tre værdier i den kristne religion: Tro, håb og kærlighed. For en kristen er næstekærlighed det tætteste, man kan komme på godhed.

I den kristne religion er næstekærlighed baseret på kærlighed til Gud og til sin næste. Den indebærer også at være god og give gavmildt uden ønske om personlig vinding. Til gengæld giver det følelser af glæde, fred og barmhjertighed. Men velgørenhed er også en grundpille i andre religioner og i mange etiske principper i livet.

I denne forstand bruges begrebet velgørenhed også til at tale om hjælp til de trængende. Når alt kommer til alt, kan enhver uegennyttig handling til fordel for en anden person betragtes som velgørenhed.

Du vil måske være interesseret i at læse: 10 værdier du skal lære dine børn

Vigtigheden af velgørenhed

Som forælder bør du ikke kun lære dit barn værdier, men også forklare ham/hende, hvorfor det er så vigtigt at anvende dem i hverdagen. At være velgørende mennesker indebærer, at man er mindre egoistisk og sætter sig i den andens sted. Børn er velgørende af natur, fordi selve deres uskyld giver dem evnen til at dele.

Børn bliver f.eks. rørt, når de ser en anden person græde, og mange hjælper personen med at få det bedre. På grund af dette skal du ikke tro, at dit barn er for lille til at forstå, hvad velgørenhed er, og hvordan man anvender det. I virkeligheden forstår og praktiserer børn det ofte, selv når ingen har forklaret det for dem.

Men om dit barn vokser op og fortsætter med at være så gavmildt afhænger til dels af dig og den måde, du forstærker denne værdi på dag for dag. Husk, at der er flere faser, som barnet skal igennem for at blive voksent. Opdrag dit barn til at være velgørende, uanset hvor han eller hun kommer hen.

Velgørenhed i skolen

Du undrer dig måske over, hvad velgørenhed i skolen er. Det er ret vigtigt at tale med dit barn om, hvordan hun eller han skal opføre sig i skolen. Skolen er praktisk talt deres andet hjem, da de tilbringer halvdelen af deres tid der sammen med mennesker, der hjælper dem med at udvikle sig fagligt og personligt.

Det er almindeligt, at børn tager frokost med i skole og sidder i en rundkreds for at spise. Lær dit barn at dele og fortæl ham eller hende, at hvis en af hans eller hendes klassekammerater ikke har medbragt frokost, kan de dele den.

Få også dit barn til at hjælpe andre med deres lektier og endda anerkende godt arbejde. Til sidst skal du lære ham eller hende altid at være villig til at hjælpe uden at få noget til gengæld.

Velgørenhed i hjemmet

For at vide, hvad velgørenhed er, skal du sætte det i praksis. Du har sikkert hørt mere end én gang, at uddannelse starter i hjemmet. Det er uden tvivl helt rigtigt. For at dit barn kan lære at være gavmild, respektfuld og ansvarlig udenfor, skal han/hun begynde at være det hjemme.

Lær hvert af dine børn at dele med deres søskende og andre familiemedlemmer. Nogle gange glemmer børnene på grund af samlivet at være venlige over for de mennesker, der står dem nærmest.

På den anden side, når du ordner deres garderobe, og der er tøj, der ikke længere passer, så fortæl dem, at I sammen kan donere det til en fond. På den måde hjælper I andre i nød.

Når dit barn skal ud at lege med sine venner, så lad dem tage ekstra legetøj med, så alle kan lege. Mind dem også om, at det er ligegyldigt, hvilken hudfarve de har, hvor store de er, hvordan de taler, eller hvor de bor. Vi er alle mennesker, og han kan være venner med alle andre børn.

Velgørenhed overfor fremmede

Det er vigtigt at identificere, hvilke aktiviteter der vækker dit barns nysgerrighed, for at styrke barnets værdier. Hvis dit barn kan lide dyr, og du ønsker, at han eller hun skal lære at udføre velgørenhed, kan du tage barnet med til en af de organisationer, der beskytter dyr og deres rettigheder.

Hvis hun eller han derimod kan lide at give kram eller hjælpe naboer og dele tid med sine venner, kan du opfordre barnet til at deltage i organisationer som spejdere eller frivilligt arbejde. Disse grupper er ansvarlige for at hjælpe andre for den simple tilfredsstillelse af at ønske en bedre verden.

Sæt et eksempel som forældre

Den bedste måde at opdrage dit barn på er ved at gå foran med et godt eksempel, som det fremgår af denne undersøgelse, der er offentliggjort i Teaching and Research in Psychology.

Skab små øjeblikke af refleksion, hvor du værdsætter alle de ting, du har, og visualiserer, hvordan du kan hjælpe andre. Det er ligegyldigt, om det kun er nogle få mennesker, for små ændringer gør en stor forskel.

Der er mange steder, du kan gå hen for at hjælpe folk. At tage dit barn med til at donere mad er en måde for dem at være taknemmelige for alt det, de har. At lave mad til de hjemløse er en god måde at styrke velgørenhed på.

Ved at hjælpe de mennesker, der er i dit nabolag og ikke har noget hjem eller familie, er du en gavmild person, der ikke forventer andet end et smil til gengæld. Der er mange initiativer, som du kan tage, og hvor dit barn kan være med til at være gavmild og dele med andre.

Du er et forbillede

I sidste ende er du det største forbillede for dit barn. Hun eller han vil ikke kun gøre de ting, du lærer dem. Men også de ting, de ser, som gør dig glad.

At hjælpe andre som et team vil sikre, at dit barn i fremtiden, når han eller hun er voksen, vil gentage alle de værdier, du har lært barnet og styrket i løbet af det tidlige liv.

Ledsag barnet i alle processer, og støt ham eller hende, når det er nødvendigt. Hjælp barnet til at forstå, at det er ligegyldigt, hvor mange mennesker der får hjælp. Det vigtigste er, at barnet gør det fra hjertet. På denne måde lærer du dit barn, hvad velgørenhed er.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.