Sådan kan man hjælpe et barn med at tilpasse sig til en ny skole

Det er ikke nemt for børn at skifte skole. De har brug for en periode med tilpasning for at føle sig tilpas i den nye virkelighed. Lær her, hvordan du kan hjælpe dem.
Sådan kan man hjælpe et barn med at tilpasse sig til en ny skole

Sidste ændring: 09 august, 2022

Den første dag på en ny skole er en tid, der forårsager meget angst og frygt hos de fleste børn. Det betyder ikke noget, hvor gamle de er. Det tager faktisk normalt nogle få måneder at tilpasse sig til en ny skole, indtil barnet føler sig virkelig tilpas med sin lærer og klassekammerater.

Som forældre er det vores pligt at hjælpe vores børn overvinde denne angst. Se på glasset som halvt fyldt, og opdag alle de gode aspekter af denne nye oplevelse. Gå ikke glip af anbefalingerne i denne artikel.

Hvor kommer frygten og angsten fra?

Dreng krammer voksen grundet problemer med at tilpasse sig til en ny skole

Det betyder ikke noget, hvor gammelt barnet er. Angst og forskellige typer frygt vil næsten helt sikkert opstå, når vi taler om en forandring af denne art. Det er ikke svært at forstå, hvad der sker for børn, vi skal blot have lidt empati.

En ny skole indebærer en ny begyndelse for de små (og ikke så små). Blandt de primære faktorer, som forårsager frygt og angst, har vi:

 • Det ukendte: Alt er nyt, og barnet ved ikke, hvordan tingene vil fungere, eller hvad de vil finde.
 • Ikke at have nogen venner: En ny skole betyder at komme ind i en klasse, hvor alle kender hinanden. Barnet kommer ind i en dannet gruppe, hvor de ikke har nogen venner overhovedet. Det er logisk, at denne situation kan forårsage frygt.
 • At miste venner: En anden gængs frygt er at tænke, at de vil miste deres venner fra deres gamle skole, at de vil glemme dem og aldrig se dem igen.

Husk, tilpasningsperioden varierer fra barn til barn afhængig af deres alder (små børn tilpasser sig som regel meget hurtigere end de ældre) og deres personlighed (generte børn har normalt brug for mere tid til at tilpasse sig til en ny skole). Vær tålmodig og hjælp dit barn gennem denne svære tid!

Måske denne artikel også vil interessere dig: Fire tips til at forebygge og håndtere raserianfald hos børn

Sådan kan man hjælpe sit barn med at tilpasse sig til en ny skole

Selvom det er sandsynligt, at det også vil forårsage dig noget angst at skifte skole, bør du holde det under kontrol. Glem ikke, at forældre er spejlet, hvor vores børn ser sig selv.  Vi er eksemplet, de skal følge.

Lad os se på nogle få gode tips til at hjælpe dit barn til at tilpasse sig til en ny skole.

Før man skifter skole

Mor krammer datter i processen med at tilpasse sig til en ny skole
 1. Nævn først forandringen, når det er sikkert: Det vil kun forårsage stress hos børnene, hvis man taler med dem om forskellige muligheder. Fortæl dem kun, at de skal begynde på en ny skole, når det er sikkert, at det vil ske.
 2. Forklar årsagerne: Den eneste måde at få børnene til at forstå, hvorfor det er nødvendigt at skifte skole, er ved at tale med dem om årsagerne. Selvom de er små, har de evnen til at forstå årsager. Vær tålmodig, når de stiller spørgsmål, og tal åbent!
 3. Giv vigtige informationer: Fortæl dem, hvornår de skal begynde på deres nye skole, hvordan dagene vil blive, hvordan skolen fungerer og alt andet, som du mener er vigtigt for at minimere børnenes angst.
 4. Vær empatisk: Det er en svær tid for dine børn. Sæt dig selv i deres sted og bevar roen. Dine børn har brug for din forståelse, kærlighed og støtte.
 5. Besøg skolen: Lær den nye skole at kende, før undervisningen begynder (eller den dag, I flytter). Det er vigtigt for dine børn at få en idé om skolen, før de begynder der. Spørg skolen, om det er muligt at besøge den.
 6. Drag nytte af de ekstra aktiviteter: Hvis skolen tilbyder aktiviteter efter timerne, kan det være en god idé at lade børnene deltage i dem. Vælg en aktivitet, som de godt kan lide, og lad dem langsomt vænne sig til den nye skole og deres nye klassekammerater. På den måde vil de ikke føle sig så meget som “det nye barn”, når I endelig flytter.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Konsekvenser af for meget skærmtid til børn

Hjælp dit barn med at tilpasse sig til en ny skole på den første dag i skole

Skolebarn græder grundet problemer med at tilpasse sig til en ny skole
 1. Væk dit barn på en kærlig måde: Drag nytte af morgenen, så du kan spise morgenmad med dem uden at skulle skynde sig, og prøv at berolig dem.
 2. Tag med dem hen på den nye skole: Det betyder ikke noget, hvor gamle de er. De vil få brug for din hjælp til at stå over for deres nye lærere og klassekammerater. Vær der til at støtte dem!
 3. Lyt til dem: Lad dem vide, at du forstår deres frygt og usikkerheder.
 4. Vær punktlig: Både når du afleverer dem, og når du henter dem. Det er vigtigt, at dit barn kommer til tiden om morgenen, og det er lige så vigtigt, at de ser dig vente på dem, når de får fri.
 5. Hvis dit barn græder: (I tilfælde af mindre børn) forsikr dem om, at det hele nok skal gå, men tag dem ikke med hjem!
 6. Vær opmærksom på tegnene: Nogle børn fortæller ikke alt, hvad der sker i skolen, eller de er ikke sikre på, hvordan de skal forklare deres følelser. Observér dem og prøv at bemærke, om de viser nogen ændringer i deres personlighed eller attitude, så du kan vide, hvordan de håndterer forandringen.

Under tilpasningsperioden

Børn i skole
 1. Glem ikke, at vi talte om en tilpasningsperiode: Det er umuligt at forudsige, hvor meget tid ens barn skal bruge for at føle sig tilpas på den nye skole. Træk vejret dybt og husk på, at alle personer har brug for forskellige mængder af tid for at tilpasse sig.
 2. Mist aldrig tålmodigheden, hvis dit barn siger, at de ikke gider i skole: Tilpasning kan være meget kompliceret. Lyt til dit barn og hjælp dem. Tilføj ikke mere stress til deres liv med råb eller skældud.
 3. Tag kontakt til andre forældre: Find ud af, hvilke børn dit barn kan lide, og tal med deres forældre. Måske kan du invitere dem hjem til Jer til en legeaftale eller aftensmad. På den måde vil du hjælpe dit barn med at få venner.
 4. Lyt mere, end du taler: Lad dit barn udtrykke sig selv, prøv at forstå dem, og brug ikke klichéer. Alle personer håndterer forandring på forskellige måder.

Processen med at tilpasse sig til en ny skole kan være lang og kompleks afhængig af hvert barns karaktertræk. Vær tålmodig og empatisk! Kun da vil du være i stand til at hjælpe dine børn.

Det kan interessere dig ...
Sådan vælger du den bedste skole til dit barn
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan vælger du den bedste skole til dit barn

Du skal tage flere faktorer med i betragtning, når du vælger den bedste skole til dit barn. Du skal vælge, hvilken verden du ønsker, dit barn skal ...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.