Fysisk afstraffelse som opdragelsesmetode: Det virker ikke

Fysisk afstraffelse påvirker barnets psyke. Det forårsager en række mentale og følelsesmæssige helbredsproblemer i en ung alder.
Fysisk afstraffelse som opdragelsesmetode: Det virker ikke

Sidste ændring: 28 april, 2019

Mange bruger fysisk afstraffelse som opdragelsesmetode. Det har historisk været en accepteret praksis. Men vi ved nu, at denne metode ikke er effektiv. Tværtimod kan fysisk afstraffelse gøre skade på børnene, både fysisk og psykisk.

På trods af dette mener mange forældre stadig, at fysisk afstraffelse er en god måde at uddanne eller rette op på dårlig adfærd hos deres børn. Det omfatter typisk smæk, at blive nibet, hårtrækning eller endog tungere slag. Hvad der er mere foruroligende er, at tilfældende af fysisk afstrafning virker til at stige og ikke dale.

Fysisk straf eller skjult misbrug?

mand truer med slag

Mange mener at fysisk afstraffelse er sammenligneligt med misbrug . Begge er præget af voldelig adfærd mod et barn eller en teenager i et forsøg på at genvinde kontrol over dem.

Den første kan defineres som et ønske om at skabe en smertefuld hukommelse eller erfaring for barnet uden at forårsage skade, så de ikke gentager den dårlige adfærd, de havde før. Den anden bringer typisk fysiske skader, ofte tilsigtet. Fysisk misbrug kan være et resultat af overdreven fysisk straf.

Fysisk afstraffelse påvirker barnets psyke. Det forårsager en række mentale og følelsesmæssige helbredsproblemer i en ung alder.

Konsekvenserne af at fysisk straffe børn

skaeldud

På trods af flere kampagner målrettet mod at afslutte fysisk afstrafning er det stadig den mest almindeligt og endda socialt accepterede form for vold mod børn. Dem, der forsvarer det, vil hævde, at det får barnet til at straks opføre sig, men det er ikke en effektiv strategi at bruge som til at lave langsigtede regler eller rette på adfærdsmønstre.

Nedenfor vil vi nævne nogle af de mest klare og negative konsekvenser af denne type straf på børn:

 • Det skader deres selvværd. Det gør dem tilbøjelige til usikkerhed, frygt og social tilbagetrækning.
 • Fysisk straf begrænser et barns autonomi. I stedet lærer de, at de blindt er underdanige.
 • Det påvirker deres følelsesmæssige udvikling , hvilket fører dem til følelser af smerte, tristhed og angst
 • Fysisk straf skaber en hindring for kommunikation mellem forældre og børn, der kan vare gennem voksenalderen.
 • Det kan udløse følelser af opgivelse, ensomhed og mangel på kærlighed.
 • Det hindrer den korrekte udvikling af væsentlige sociale færdigheder til konfliktløsning.
 • Fysisk afstrafning kan føre til aggressiv eller voldelig opførsel mod barnets venner og klassekammerater
 • Det forstyrrer et barns læringevne.  Fysisk afstrafning af børn sænker deres kreativitet og udviklingen af ​​følelser og følelsesmæssig intelligens.
 • Fysisk straf  forværrer barnets mentale sundhed og kognitive kapacitet.
 • Det lærer dem at se vold som en passende metode til løsning af konflikter. Således bliver mange børn, hvis forældre har straffet dem på denne måde, selv voldelige.  Hertil kommer, at det typisk fører dem til at tro som voksne, at fysisk afstrafning er en god ting, og at de bør bruge denne metode med deres egne børn
 • Det forårsager adfærdsproblemer i samfundet som helhed (ødelæggelse af ejendom, tyveri, civil ulydighed, hærværk).

Andre konsekvenser af fysisk afstrafning

fysisk afstraffelse som opdragelsesmetode virker ikke

De mentale bivirkninger er typisk forholdsmæssige til den type straf, som forældrene bruger. Undersøgelser viser imidlertid, at ofrene for denne type vold ofte bliver misbrugere selv.

Dette manifesterer sig ikke direkte som en tendens til at forårsage smerter på andre. Det er snarere fordi de ikke kender nogen anden måde at disciplinere på. Når de vokser op, vil de blive konfronteret med konflikter, som de ofte løser ved at bruge det eneste værktøj, de kender: vold.

Tilsvarende viser undersøgelser, at fysisk afstrafning er den ledende årsag til, at nogle børn begynder at misbruge stoffer, såsom stoffer og alkohol.

Andre konsekvenser påvirker deres personlighed, humør og søvnkvalitet.Dette kan skyldes øgede niveauer af kortisol (stresshormonet), som kan føre til neuro-biologiske ubalancer.

Du kan være interesseret i at læse: Hvad stiller man op med ulydige børn?

Afsluttende overvejelser

Til sidst er det vigtigt at forstå, at fysisk afstrafning af børn hindrer deres følelsesmæssige og psykologiske udvikling. På grund af dette bør du opsøge andre metoder at forbedre dit forhold med dine bærn på.

Positive teknikker omfatter forstærkning af god adfærd, ignorering af visse typer af negativ adfærd eller at bringe barnets opmærksomhed på deres dårlige holdning. Lær dem ved hjælp af kærlighed og tålmodighed, ikke vold og frygt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barcelata, B., & Álvarez, A. (2005). Patrones De Interacción Familiar De Madres Y Padres Generadores De Violencia Y Maltrato Infantil. Acta Colombiana de Psicología.

 • Carreño, C. I., & Rey, A. (2010). Reflexiones en torno a la comprensión del maltrato infantil * Towards Understanding Child Abuse. Universitas Psychologica.

 • Benavides Delgado, J., & Miranda, S. (2007). Actitud crítica hacia el castigo físico en niños víctimas de maltrato infantil. Universitas Psychologica.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.