Hvordan man laver hjemmelavet øl

Gæring er afgørende for at få øl af den bedste kvalitet. Den første tager kun et par dage, og vi skal vente yderligere 30 dage, før processen er afsluttet.
Hvordan man laver hjemmelavet øl
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 24 januar, 2023

Øl er en af de mest populære drikkevarer ved alle slags fester, og derfor har tilberedningen af denne drik i mange kulturer vakt stor interesse. Kunne du tænke dig at tilberede hjemmelavet øl?

I denne artikel deler vi en opskrift, så du kan tilberede en velsmagende og sund hjemmelavet øl i dit eget hjem. Er du klar til det?

Sådan tilbereder du hjemmelavet øl

Hjemmelavet øl serveret i glas

Ingredienser til 10 liter

Fremgangsmåde

Fase 1: Mosning og kogning

 1. Mal den maltede byg med en blender eller en foodprocessor. Alle kornene skal være perfekt malet.
 2. Filtrér kornet på en sådan måde, at der ikke er nogen rester tilbage.
 3. Varm syv liter vand op, men overskrid ikke 67 grader C. Det anbefales at have et termometer ved hånden.
 4. Når vandet er kogt, hældes alt det malede korn i, og det står på varmen i halvanden time under konstant omrøring.
 5. Når blandingen er kogt, skal den passeres gennem et filter for at fjerne alle rester af kornene (dette skal gøres mindst to gange).
 6. Når væsken er helt ren, sættes den på blusset igen i endnu en time.
 7. Efter tredive minutters kogning tilsættes de tolv gram humle, og der røres godt rundt.
 8. Når timen er gået, tages den af varmen og får lov at afkøle straks. Det sker ved at placere gryden med præparatet i en anden gryde med koldt vand.

Fase 2: Gæring

Øl hældes på glas
 1. Når denne kogeproces er afsluttet, er øllet klar. Nu er det eneste, der er tilbage, at komme den i den beholder, der er valgt til gæring, og vente et par dage på, at blandingen gærer.
 2. Beholderen kan være en vanddispenser eller en glasflaske.
 3. Når du har blandingen i den valgte beholder, skal du tilsætte lidt mere vand for at gøre de ti liter færdige, på denne måde får du en meget mere blød øl. Hvis man derimod ønsker en stærkere øl, skal man bruge de ti liter direkte i kogningen i stedet for syv.
 4. Gæren skal kommes i den beholder, som øllet skal opbevares i.
 5. Derefter skal flasken lukkes med den gummiprop, der følger med luftslusen. Dette vil gøre det muligt at frigive den kuldioxid, der produceres under gæringsprocessen, uden at der kommer luft ind. Luftslusen har et indbygget rum, som skal fyldes med vand op til det angivne niveau.
 6. Når ovenstående trin er udført, vil du bemærke, at vandet i luftslusen begynder at boble, hvilket betyder, at gæringsprocessen er i gang. Efter ca. seks dage vil boblerne være forsvundet, og øllet er klar.

Fase 3: Aftapning

 1. Når processen er færdig, kan du begynde at aftappe øllet (der bør kun anvendes glasflasker). Der skal tilsættes en teskefuld sukker til hver flaske, før du begynder at tilsætte væsken.
 2. Når al væsken er tappet på flaske, skal den stå i seks til tredive dage for at få en anden gæring. Efter denne tid kan du nyde denne lækre hjemmelavede drik.

Hvad syntes du om vores opskrift på hjemmebrygget øl? Vi håber, at du vil nyde den sammen med venner og familie. Har du tænkt på et navn til din øl endnu?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.