Hvordan man laver hjemmelavet polsterrens

Klar eddike, opvaskemiddel og natron er nogle af elementerne til at lave hjemmelavet polsterrens. Lær hvordan her!
Hvordan man laver hjemmelavet polsterrens

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 24 marts, 2023

Møbler, vægge, gulve og glas bliver farvet. Dette er en uundgåelig kendsgerning i den daglige brug af hjemmet. Almindelig rengøring hjælper med at holde elementerne i god stand, men der er pletter, som kræver en særlig behandling. Især når det drejer sig om tekstiler. Det er muligt at lave hjemmelavet polsterrens med materialer, der ofte haves derhjemme.

Selv om der findes kommercielle løsninger, kan de kemiske formler indeholde elementer, der er uønskede for de forskellige tekstiler eller farlige for menneskelig kontakt. Desuden er det vigtigt at kende de enkelte typer fibre: Ikke alle kan tåle de samme desinficeringsmetoder.

Udforsk de nemmeste måder at lave hjemmelavet polsterrens på og fjerne pletter fra mad, blæk eller kæledyr.

Kend materialerne for at lave hjemmelavet polsterrens

Den bedste måde at rengøre polstring på er ved at vide, hvilke produkter der er egnede til at anvende på dens overflade, og hvilke man skal undgå. Disse oplysninger er udtrykkeligt angivet på selve stoffet. Generelt er der en bogstavmærkning på bunden af puderne eller det polstrede stykke.

I tilfælde, hvor den ikke findes, er det nødvendigt at søge på internettet i henhold til polstringsmodellen. På den anden side kan du lave en test på et ubemærket sted for at vurdere, hvordan det reagerer på vand eller andre opløsningsmidler.

Vælg en søm på en pude og spray med produktet. Lad det tørre, og hvis der ikke er nogen mærker, kan du fortsætte processen.

Angivelserne på polstringen er markeret med et eller to bogstaver:

 • W. Dette bogstav betyder, at det kan desinficeres med vandbaserede rengøringsmidler. Det er de letteste fibre at arbejde med, som alle formler er velegnede på.
 • S. Rengøring skal foretages med tørre opløsningsmidler. Det vil sige, ikke formuleret med vandbaserede opløsningsmidler. Fibrene reagerer ikke godt på denne væske.
 • WS eller SO. I disse tilfælde er det muligt at anvende både vandbaserede produkter og tørre rengøringsmidler.
 • X. Et sjældent, men afgørende mærke. Antyder, at produktet ikke kan vaskes, så der bør ikke anvendes nogen formel, og det anbefales at overlade rengøringen til en professionel.

Sådan laver du hjemmelavet polsterrens

Hjemmelavede rengøringsmidler giver dig mulighed for at skabe produkter, der er tilpasset hver enkelt fibertype eller plettens sværhedsgrad. Desuden undgår de brugen af industrielle produkter, hvor det kan være kompliceret at finde ud af deres bestanddele og fremstillingsmetode.

Ifølge en undersøgelse fra den spanske forening for toksikologi kan de være farlige, hvis de forveksles med drikkelige væsker. Derfor er det altid tilrådeligt at mærke hver enkelt beholder for at undgå forgiftninger.

Materialer, der er nødvendige for at lave hjemmelavet polsterrens

Der findes mange varianter til at udarbejde polsterrens derhjemme. Behandlingen af læder er ikke den samme som af mikrofiber.

Ligeledes rengøres pletter, der er genereret af kæledyr, ikke på samme måde som pletter, der er genereret af blæk eller mad. I alle tilfælde er det praktisk at have følgende materialer:

 • En børste.
 • En støvsuger.
 • Tørre håndklæder.
 • Olivenolie.
 • Castil sæbe.
 • Kulsyreholdigt vand.
 • Sæbespåner.
 • Isopropylalkohol.
 • Varmt eller lunkent vand.
 • Natriumbicarbonat.
 • Opvaskemiddel.
 • Sprøjte eller sprayflaske.
 • Destilleret klar eddike.
 • Æterisk citronolie.
 • Mikrofiberklud.

Lav almindeligt hjemmelavet polsterrens

En effektiv formel til alle tekstiler og pletter er baseret på sæbespåner. Hvis du ikke har tid til at vurdere en specifik opløsning, kan du blande fem spiseskefulde sæbespåner med en halv liter varmt vand. Lad det køle af og pisk derefter i det, indtil der dannes en masse skum.

Tag en børste og påfør skummet på polstringen. Det er vigtigt at tage boblerne og skummet, uden væske. Gnid over pletten, og fjern derefter det overskydende med en fugtig klud.

Sæbespåner til at lave hjemmelavet polsterrens

Mikrofiberpolstring

Til mikrofiber- eller kunstlæderpolstring anbefales det også at anvende en skummende opløsning, der bruger mindre væske. Det første skridt er at desinficere området ved at støvsuge for at fjerne så meget støv og snavs som muligt. Dette gælder også for alle polstrede overflader.

Kom en halv liter varmt vand i en skål, og bland denne gang fem store spiseskefulde opvaskemiddel i. Ved at piske vil det give den samme skummende effekt, så gentag handlingen ved at gnide med en børste hen over polstringen.

Rens børsten med rent vand og kom skum på igen så mange gange som nødvendigt. Til sidst fjernes overskuddet med en fugtig mikrofiberklud, og lad det tørre.

Formel til læderpolstring

I dette tilfælde skal du bruge forskellige produkter, da der er tale om et særligt materiale. Generelt reagerer læderpolstring godt med destilleret klar eddike.

Bland derfor seks store spiseskefulde med 1 dl olivenolie. Lav blandingen i en sprayflaske.

På denne måde sprøjter du den på læderet i bestemte områder efter at have blandet den godt. Påfør produktet, og tør derefter af med en tør mikrofiberklud. Gentag behandlingen på hele polstringen.

Lav hjemmelavet polsterrens til biler

Folk tilbringer meget tid i bilen. Nogle transporterer endda kæledyr eller spiser i den.

Dette kan give lignende pletter som på hjemmets polstrede møbler. Der findes dog en særlig blanding til behandling af snavs på tæpper og tekstiler på taget, sæderne og hele køretøjet.

Bemærk, at den ikke gælder for læder. Til dette gælder den løsning, der er udarbejdet i det foregående punkt. I dette tilfælde skal du blande fem spiseskefulde eddike, to spiseskefulde opvaskemiddel og en halv dl kulsyreholdigt vand.

Tilføj eventuelt nogle dråber æterisk olie med din yndlingsduft for at forbedre bilens lugt. Bland og spray med en sprayflaske på alle polstringer.

Lad det virke i fem minutter, og spray derefter med vand. Afslut med en støvsugning for at absorbere snavs og fugt.

En bil rengøres

Polsterrens til stof og kunstlæder

Mange møbler er forsynet med tekstiler af kunstlæder, hør, bomuld, vinyl eller en blanding af fibre. I disse tilfælde er det bedst at anvende 1 dl destilleret klar eddike, flydende Castile sæbe og varmt vand.

Forrengør med en støvsuger, og efter at have blandet blandingen i sprayflasken, sprøjtes polstringen fra top til bund. Afslut med en let fugtig mikrofiberklud og lad den tørre.

Opløsning med propanol

Polstring, der har bogstavet “S” i rengøringskoden, kræver en særlig behandling. Til dem skal du bruge to dl isopropylalkohol hældt i en sprayflaske.

Vær forsigtig med ikke at have ild i nærheden, da du i dette tilfælde arbejder med et brændbart element.

Sprøjt lidt på hvert område af polstringen og gnid forsigtigt med en blød børste. Rengør det med vand, men fjern så meget som muligt, så overfladen ikke bliver så våd. Lad det tørre i et par minutter, og støvsug derefter.

Lav hjemmelavet polsterrens til genstridige pletter

Der er nogle pletter, som er meget skadelige for polstring. For eksempel urin fra kæledyr.

Hvis en sådan plet er opstået, er det vigtigt at fjerne den så hurtigt som muligt for at forhindre, at den trænger ind i stoffet. Det første, man skal gøre, er at tørre så meget som muligt, enten med tørre klude eller en støvsuger, uden at trykke eller sprede pletten.

Derefter fortyndes to spiseskefulde eddike i en dl vand, og området gøres vådt. Efter et par sekunder tørres det igen.

Du kan også bruge natron, da det neutraliserer syren. Til blækpletter anbefales det at sprøjte en blanding af propanol og klar eddike og derefter gnide med en svamp.

Hvis du har polstring med bogstavet “X” eller der er pletter, der er meget svære at fjerne, bør du også konsultere en professionel på området.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Almarza E, Martínez M, , Sánchezde la Torre C.  Análisis químicos realizados en casos de intoxicaciones por detergentes y limpiadores. Revista de Toxicología [Internet]. 2002;19(2):79-84. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=91919205
 • Cáceres Espitia JJ, Caycedo Lozano L, Trujillo Suárez DM. Efecto bactericida del ácido acético presente en el vinagre, una alternativa a desinfectantes sintéticos o químicos. Revisión sistemática. bol.redipe [Internet]. 13 de enero de 2022 [citado 20 de enero de 2023];11(1):440-51. Disponible en: https://revista.redipe.org/index.php/1/article/view/1653
 • Graziano MU, Graziano KU, Pinto FMG, Bruna CQM, Queiroz RQ. Lascala CA. Eficacia de la desinfección con alcohol al 70% (p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Rev. Latino-Am. Enfermagem [Internet]. mar.-abr. 2013. Disponible en: https://www.scielo.br/j/rlae/a/CfZMMxxqFn6mgd74MK8m8Sh/?lang=es&format=pdf
 • José Manuel Perdigones Hita. Limpieza del mobiliario interior. IC Editorial, 2021. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=KI40EAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT6&dq=limpieza+tapizados&ots=oEbg9VMK8z&sig=3zZ6dbQqq0jhObz6iNsbAOLQ8V0#v=onepage&q=limpieza%20tapizados&f=false
 • López-Naranjo F, Sosa-Martínez A. B, Altagracia- Martínez M, Ochoa-Chico J. M, , Córdova-Moreno R.  Modelo educativo para el estudio toxicológico de  productos de limpieza de uso comercial. Revista Mexicana de Ciencias Farmacéuticas [Internet]. 2015;46(1):33-40. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57946147004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.