Mandler, valnødder og hasselnødder: Hvilke er sundere?

Uanset om du spiser dem dagligt, eller om du gerne vil begynde at gøre det, er det interessant at kende fordelene ved nødder. I dag vil vi tale om mandler, valnødder og hasselnødder.
Mandler, valnødder og hasselnødder: Hvilke er sundere?
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Når det gælder valget af nødder, er der mange, der spekulerer på, hvilke nødder der er de sundeste. Gode eksempler er mandler, valnødder og hasselnødder. Har de væsentlige ernæringsmæssige forskelle? Hvilke er de bedste?

Generelt kan vi sige, at de har en lignende sammensætning og egenskaber. Men hver af dem skiller sig dog ud ved en specifik komponent eller aktivitet. Faktisk kan det i nogle tilfælde være bedst at vælge den ene frem for den anden.

I denne artikel forklarer vi fordelene ved mandler, valnødder og hasselnødder.

Mandler, valnødder og hasselnødder: Nøddernes egenskaber

Der er stigende interesse for den virkning, nødder har på menneskers sundhed og deres evne til at forebygge visse kroniske sygdomme. Desuden anbefaler flere eksperter, at man spiser dem dagligt. Derfor er de blevet inkluderet i kostanbefalingerne i nogle lande.

Nødder indeholder mineraler, fibre, sunde fedtstoffer, protein og andre plantenæringsstoffer. Takket være dette har eksperter undersøgt deres fordele for hjertekarsystemets sundhed i forebyggelsen af kroniske sygdomme og endda i reduktionen af den samlede dødelighed.

Desuden kan vi sige, at fordelene ved at inkludere dem i kosten opvejer de mulige risici. Som en generel regel ser det ud til, at folk, der spiser nødder hver dag, har en sundere livsstil.

Nødder og tørret frugt

Nødder har flere egenskaber, der gør dem til gode fødevarer at inkludere i sunde kostvaner.

De positive virkninger af mandler

Denne nød har en dokumenteret gunstig indvirkning på sundheden, uanset om den indtages i små mængder eller i større portioner. Selv om den har en betydelig kalorietæthed, viser ingen undersøgelser, at større portioner forårsager vægtøgning.

En af fordelene ved at spise mandler er for folk, der lider af type 2-diabetes eller er i risiko for at udvikle det. Det skyldes, at mandler reducerer glukoseoptagelsen efter at have spist og har en mættende effekt.

I dette tilfælde er mandlernes virkning stærkere, hvis du spiser dem som et mellemmåltid midt på formiddagen eller i løbet af eftermiddagen. Andre undersøgelser har også vist, at det reducerer sult og lysten til at spise, hvis man spiser dem som et mellemmåltid. Faktisk fører det ikke til et større samlet kalorieindtag.

På den anden side er det tilrådeligt for folk at indføre dem i deres kost i vækstfaser, i overgangsalderen eller hvis de lider af problemer med knogleudvikling. Dette omfatter f.eks. personer, der er i risiko for osteoporose.

Selv om eksperterne ikke helt forstår mekanismerne, har de observeret, at indtagelse af denne nød øger knoglemineraltætheden. Faktisk indeholder mandler mange af de nødvendige næringsstoffer til opbygning og vedligeholdelse af sunde knogler, herunder calcium, magnesium, zink, kobber og mangan.

Valnødders særlige kendetegn

Denne nød, hvis form minder om hjernen, er måske en af de mest brugte og mest kendte i verden. Dette skyldes til dels dens afbalancerede forsyning af omega-3 og omega-6 fedtsyrer og det faktum, at den er en af de vegetabilske kilder til alfa-linolensyre i vegansk kost.

En af de virkninger, der skiller sig mest ud, er dens beskyttende virkninger på hjertesundheden. Ifølge resultaterne af en videnskabelig artikel offentliggjort i The Journal of Nutrition sænker valnødder blodets kolesteroltal og blodtryk. Disse er to af risikofaktorerne for hjertesygdomme.

Valnødders fordele ved at beskytte dette organ slutter dog ikke her. Faktisk har de også antioxidant og antiinflammatoriske virkninger, som forbedrer arterievæggenes tilstand. Denne funktion er også til gavn for hjernen og den kognitive udvikling.

Undersøgelser tyder på, at inddragelse af valnødder i din kost kan forbedre kognitionen og forebygge eller bremse udviklingen af visse degenerative sygdomme. Dette omfatter bl.a. mild kognitiv svækkelse eller Alzheimers sygdom.

Læs også: Forskellen på demens og Alzheimers

Hasselnødders egenskaber

Hasselnødder på træske

Hasselnødder har antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber.

For at afslutte vores analyse af mandler, valnødder og hasselnødder, og hvilke der er sundere, er det tid til at tale om hasselnødder. Lande i Middelhavsområdet sætter stor pris på disse små nødder.

En af de vigtigste egenskaber ved hasselnødder er, at de indeholder antioxidanter. Dette er en af de første egenskaber, vi kan fremhæve. Disse forbindelser beskytter cellerne mod oxidative skader. På lang sigt kan de være årsag til problemer som for tidlig aldring, kræft eller hjerte-kar-skader.

Eksperter værdsætter også deres antiinflammatoriske kapacitet, som de har verificeret med kliniske forsøg, der også har bekræftet, at de ikke får folk til at tage på i vægt. Dette er et fordelagtigt aspekt ved hasselnødder og alle nødder generelt.

I modsætning til hvad mange mennesker tror, og på trods af deres kalorie- og fedtindhold har de ikke indflydelse på overvægt.

Mandler, valnødder og hasselnødder: Hvilke er sundere?

Nu hvor du har set egenskaberne ved disse tre typer nødder, kan vi sige, at ingen af dem er bedre eller dårligere end de andre. Som nævnt er det generelt en gavnlig og sund handling at inkludere nødder i din kost.

Uanset om det er mandler, valnødder, hasselnødder eller endda jordnødder, pistacienødder, paranødder eller pinjekerner, er det en god tilføjelse til din kost. Selv om de hver især skiller sig ud på grund af en specifik egenskab, bidrager de alle til at forbedre og forebygge sundhedsproblemer som f.eks. fedme, forhøjet blodtryk, diabetes og hjerte-kar-sygdomme.

Det kan interessere dig ...
Vidste du, at valnødder reducerer blodtrykket?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vidste du, at valnødder reducerer blodtrykket?

En af de sundeste vaner, du kan inkorporere i din kost, er at inkludere nødder. Vidste du, at valnødder faktisk reducerer blodtrykket? • Chauhan A, Chauhan V. Beneficial Effects of Walnuts on Cognition and Brain Health. Nutrients. Febrero 2020.12(2):550.
 • Craig W.J, et al. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. Journal of the American Dietetic Associaciation. Julio 2009. 109(7):1266-82.
 • De Souza RGM, et al. Nuts and Human Health Outcomes: A Systematic Review. Nutrients. Diciembre 2017.9(12):1311.
 • Di Renzo L, et al. A Hazelnut-Enriched Diet Modulates Oxidative Stress and Inflammation Gene Expression without Weight Gain. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Julio 2019.2019:4683723.
 • Guasch-Ferré M, et al. Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease. Journal of Amercian College of Cardiology. Noviembre 2017.70(20):2519-2532.
 • Eneroth H, et al. Risks and Benefits of Increased Nut Consumption: Cardiovascular Health Benefits Outweigh the Burden of Carcinogenic Effects Attributed to Aflatoxin B₁ Exposure. Nutrients. Diciembre 2017.9(12):1355.
 • Hollis J, Mattes R. Effect of chronic consumption of almonds on body weight in healthy humans. The British Journal of Nutrition. Setiembre 2007. 98(3):651-6.
 • Hull S, et al. A mid-morning snack of almonds generates satiety and appropriate adjustment of subsequent food intake in healthy women. European Journal of Nutrition. Agosto 2015. 54(5):803-10.
 • Penny M. Kris-Etherton. Walnuts Decrease Risk of Cardiovascular Disease: A Summary of Efficacy and Biologic Mechanisms, The Journal of Nutrition. Abril 2014. 144(4): 547S–554S.
 • Pepa GD, Brandi ML. Microelements for bone boost: the last but not the least. Clinal Cases in Mineral and Bone Metabolism. Setiembre 2016.13(3):181-185.
 • Platt I.D, et al. Postprandial effects of almond consumption on human osteoclast precursors–an ex vivo study.Metabolism. Julio 2011. 60(7):923-9.
 • Shahidi F, et al. Antioxidant phytochemicals in hazelnut kernel (Corylus avellana L.) and hazelnut byproducts. Journal of Agriculture and Food Chemistry. Febrero 2007. 21;55(4):1212-20.
 • Tan S.Y, Mattes R.D. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition. Noviembre 2013.67(11):1205-14.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.