Nødder viser sig at forbedre sædkvaliteten

Den vestlige kost er blevet forbundet med en gradvis forringelse af sædkvaliteten. Nyere undersøgelser foreslår, at indtagelse af nødder kan forbedre den.
Nødder viser sig at forbedre sædkvaliteten
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

I de seneste årtier er der blevet observeret et progressivt fald i sædkvaliteten hos vestlige mænd. Som følge heraf er der opstået flere teorier, der foreslår, at en usund livsstil er ansvarlig for dette fænomen. En gruppe forskere forsøger at bevise, at indtagelse af nødder kan bidrage til at forbedre sædkvaliteten.

Kosten er en af de faktorer, der er involveret i de vigtigste sygdomme, som de industrialiserede samfund er ramt af. Derfor er det helt normalt at tro, at den samme ernæringsmangel også er relateret til oprindelsen af problemer, der påvirker den seksuelle sfære.

Hvordan måles sædkvaliteten?

Undersøgelsen af mandlig infertilitet er ret bred og kompleks. Den indebærer en tværfaglig tilgang, da årsagerne også er mangeartede. Der er dog én laboratorieundersøgelse, der er almindelig og specifik for fertilitetsproblemer: Sædprøve.

Prøvetagning

Der findes universelle anbefalinger for indsamling af en sædprøve. Det er tilrådeligt at udtage den ved onani efter at have renset hænder og kønsorganer.

Den ideelle beholder skal være steril, varm og have en bred munding for at undgå at miste en del af prøven. Det er vigtigt at understrege, at seksuel afholdenhed bør være mindst 2 dage forinden, men ikke mere end 7 dage.

Det er at foretrække, at prøveudtagningen finder sted i et intimt rum, der er indrettet til dette formål. Hvis dette ikke er muligt, bør transporten bevare en temperatur på mellem 20 °C og 40 °C.

Makroskopiske egenskaber ved sæden

Den første vurdering bør foretages så hurtigt som muligt. Følgende fysiske egenskaber ved sædcellerne bestemmes ved denne inspektion:

 • Fasthed.
 • Udseende.
 • Viskositet.
 • Volumen.
 • pH.
Analyse af en sædprøve

Sædprøven er standardprøven til at kende sædkvaliteten.

Mikroskopiske aspekter af sædvæske

Undersøgelsen af sædceller omfatter tælling af sædceller, men deres bevægelighed, vitalitet og procentdelen af levende sædceller bør også bestemmes. Morfologien kan visualiseres med forskellige teknikker under mikroskopet.

Der tages små mængder med en pipette. Desuden skal andre celleelementer, der er til stede i prøven, og graden af agglutinering identificeres.

Faktorer, der nedsætter sædkvaliteten

Mandlig infertilitet er fortsat vanskelig at kvantificere. Det er derfor nødvendigt at bestemme de mange forskellige faktorer, der er involveret i mandlige fertilitetsproblemer.

Vi ved, at der er en mulig sammenhæng mellem nogle usunde, men ret hyppige, livsstilsvaner og lav sædkvalitet. Desuden er de vestlige samfund udsat for forskellige miljøfaktorer, som også har en negativ indvirkning:

Kan miljøet forværre og forbedre sædkvaliteten?

Udsættelse for fysiske substanser og kemikalier har også en indvirkning på sædkvaliteten. Miljøfaktorer, der har en indvirkning, omfatter følgende:

 • Stråling og elektromagnetiske felter. Disse omfatter de bølger, der udsendes af mobiltelefoner.
 • Varme, da den skader sædcellerne.
 • Forurenende stoffer som f.eks. pesticider og opløsningsmidler.
 • Eksponering for tungmetaller, hvoraf de mest undersøgte er bly og kviksølv, da de forårsager skader på sædcellernes DNA.

Valnødder, hasselnødder og mandler: Kan nødder forbedre sædkvaliteten?

Nødder er fødevarer med høj næringsværdi, selv om deres sammensætning varierer alt efter den pågældende type. De er rige på fedtsyrer, vitaminer og sporstoffer.

Derfor er den nuværende anbefaling at indtage dem regelmæssigt. Der mangler dog tilstrækkeligt solidt grundlag for at knytte dem direkte til en forøgelse af sædkvaliteten, hvad angår virkningerne på fertiliteten.

Fedtsyrer er forbundet med flere vigtige funktioner, da de indgår i selve cellestrukturen. Variationen af umættede fedtsyrer, såsom omega-3, har en gavnlig virkning på sædkvaliteten.

Hvordan blev undersøgelsen af at forbedre sædkvaliteten udført?

Undersøgelsen begyndte efter at have fået en population af raske mænd mellem 18 og 35 år. Fælles for dem alle var, at de regelmæssigt indtog en vestlig kost.

De blev tilfældigt opdelt i to grupper. Den første gruppe fik 60 gram nødder hver dag i 14 uger. Den anden gruppe fungerede som kontrolgruppe.

Vestlige kostvaner har ernæringsmæssige underskud. Derfor syntes forskerne, at det var fornuftigt at supplere med næringsrige fødevarer som f.eks. nødder.

De brugte en blanding af 30 g valnødder, 15 g mandler og 15 g hasselnødder, hvilket gav i alt 60 g, svarende til to håndfulde nødder om dagen.

Der blev taget prøver i begyndelsen af undersøgelsen og efter 14 uger. Der blev også indsamlet sædceller efter 3 dages seksuel afholdenhed. Der blev også foretaget undersøgelser for at isolere sæd-DNA.

Hænder med nødder

Forbedringer i sædprøven

Efter 14 uger fra undersøgelsens start var der en betydelig forskel i sædprøverne. Hos de mænd, der spiste nødder, var der en stigning i antallet af sædceller samt en forbedring af motilitet og morfologi.

DNA-methylering og sædkvalitet

Undersøgelsen viste en lille, men signifikant forskel i methyleringen af 36 genomiske regioner i den gruppe af mænd, der spiste nødder. Dette viser, at eksterne faktorer har mulighed for at ændre genekspressionen.

Disse ændringer over tid har en indvirkning på fertiliteten. Derfor er en sund livsstil, herunder en afbalanceret kost, en grundlæggende søjle for seksuel sundhed.

Denne forskning om at forbedre sædkvaliteten er kun begyndelsen

Forskningen har visse begrænsninger, og en af disse er, at der kun blev analyseret en lille stikprøvegruppe. Derfor er der behov for yderligere fremskridt for at bekræfte disse resultater.

Men på grund af de mange fordele ved indtagelse af nødder på den generelle sundhed er det altid en positiv mulighed at indarbejde nødder i kosten på regelmæssig basis. Især hvis det giver den ekstra fordel at forbedre sædkvaliteten.

Det kan interessere dig ...
Geléagtig sæd: Er det normalt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Geléagtig sæd: Er det normalt?

Denne artikel forklarer årsagerne til, at du kan have geléagtig sæd - sæd, der kommer ud som hvid gelé og ser tykkere ud end normalt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Salas-Huetos, A.; James, E.; Salas-Salvadó, J.; Bulló, M.; Aston, K.; Carrell, D.; Jenkins, T.; Sperm DNA Methylation Changes after Short-Term Nut Supplementation in Healthy Men Consuming a Western-Style Diet; Andrology; 9: 260 – 268; 2020
 • Salas-Huetos, A.; Blanco, J.; Anton, R.; El Consumo de Frutos Secos Mejora la Calidad del Semen; Universitat Autònoma de Barcelona; UABDivulga; 2019
 • Giraldo, A.; La Fertilidad Masculina, el Zinc y los Ácidos Grasos; Universidad de Valladolid; 2017
 • Villaverde, V.; Epidemiología de la Esterilidad. Influencia de los Factores Ambientales; Revista Iberoamericana de Fertilidad; 31: 31 – 37; 2014
 • Rivera, M.; Factores y Tratamiento Nutricional para Fertilidad Humana Masculina; Universidad de Valladolid; 2017
 • Balitán, C.; Blanco, D.; Cabrera, A.; Hernández, Y.; Factores Asociados a la Baja Calidad del Esperma; Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua; Revista Universidad y Ciencia; 8(12): 13 – 26; 2015
 • Lane, A. R., Magallanes, C. A., & Hackney, A. C. (2019). Disfunción reproductiva por entrenamiento físico: el” hipogonadismo masculino producto del ejercicio”. Arch. med. deporte, 319-322.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.