Hvordan påvirker alkohol fordøjelsessygdomme?

Indtagelse af alkohol er helt kontraindiceret for helbredet, og endnu mere når man lider af fordøjelsessygdomme, da det forværrer symptomerne.
Hvordan påvirker alkohol fordøjelsessygdomme?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Uanset den indtagede dosis er alkohol et giftigt stof, der kan forårsage ændringer i fordøjelsessygdomme i en sådan grad, at deres prognose forværres. Selv om det bør begrænses i enhver kost, bør man være særligt opmærksom, når der er tale om en kronisk patologi med et inflammatorisk grundlag.

I så fald kan indtagelsen føre til en forøgelse af symptomer og andre komplikationer. Og selv om det er en accepteret drik i samfundet, hører det stadig til gruppen af sundhedsskadelige stoffer. På mellemlang og lang sigt har det en tendens til at forårsage skader i forskellige kropssystemer, selv ved et moderat indtag.

Alkohols virkninger på kroppen

Det første, man skal bemærke, er, at alkohol øger betændelsesniveauet. Dette er virkelig dårligt, uanset om der allerede er kronisk sygdom eller ej.

Når der opstår en tilstand af kronisk, lav grad af inflammation, bliver kroppens fysiologiske processer mindre effektive. Som det fremgår af forskning offentliggjort i The British Journal of Nutrition , er der således en tendens til at forringe sundheden.

Faktisk ændrer denne dårlige vane også det hormonelle miljø. Især forårsager den et fald i testosteronniveauet og øger koncentrationen af kortisol. Det hæmmer til gengæld proteinsyntesen, hvilket fører til nedbrydning af skeletmuskulaturen.

En sådan mekanisme øger yderligere den inflammatoriske proces og forårsager skadelige ændringer i den metaboliske funktion. Og selv om begge køn påvirkes, mener man, at det er særligt skadeligt for mænd.

Årsagen? Et fald i testosteronniveauet er forbundet med en større tendens til at ældes. Vi taler trods alt om mænds vigtigste kønshormon.

Disse virkninger forværres efter 40-årsalderen, hvis man ikke retter op på sine livsstilsvaner. Det kan manifestere sig i forskellige sundhedsmæssige lidelser.

Kvinde med alkohol

Selv om alkoholiske drikkevarer er normale i samfundet, betragtes de som giftige stoffer for kroppen.

Vi er sikre på, at du vil være interesseret i: Den ketogene diæt og alkohol: Alt, hvad du behøver at vide

Alkohol og fordøjelsessygdomme

Ud over de ovenstående problemer bør alkohols virkninger på tarmmikrobiotaen også fremhæves. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Behavioural Brain Research fastslår, at alkohol reducerer tætheden og diversiteten af bakterier, der lever i tarmen, hvilket øger risikoen for dysbiose.

Når først mikrobiotaen er ændret, begynder fordøjelsesprocesserne at blive forringet. Dette kan resultere i intolerancer eller øgede symptomer i forbindelse med tarmsygdomme. Desuden kan selve giften være årsag til nogle af dem, f.eks. mavesår eller gastroøsofageal refluks.

Når man lider af sidstnævnte tilstand, er det faktisk bedst at undgå indtagelse af alkohol og irriterende stoffer. På den anden side kan indtagelse af denne type drikkevarer ændre absorptionen af nogle næringsstoffer eller kroppens homøostase.

For at være mere præcis, har det en tendens til at forårsage akut hypoglykæmi, selv om det, det skaber på mellemlang sigt, er insulinresistens samt fedtlever, hvilket påvirker stofskiftets funktion negativt. Det er bedst at undgå alkohol i kosten, selv lejlighedsvis.

Alkohol og syreudskillelse

Vi må ikke glemme, at alkoholforbrug også kan ændre produktionen af syre i maven. Hvis vævet er beskadiget af en eller anden grund, vil det forværre symptomerne.

I denne sammenhæng er det bedst at overveje en blød kost og øge indtaget af C-vitamin for at fremme kollagensyntesen og opnå en passende genopretning.

I sidste ende er det vigtigt at nævne, at indtagelsen af disse drikkevarer i sig selv betragtes som en risikofaktor for udvikling af kræft i fordøjelseskanalen. Spiserøret, maven og tarmen vil få ændret deres epithel på grund af tilstedeværelsen af giftstoffet i kosten. På lang sigt fører dette til dannelse af ondartede celler.

Mand drikker alkohol trods fordøjelsessygdomme

Alkohol forværrer fordøjelsessygdomme og forværrer deres symptomer. Desuden udløser det sygdomme.

Du er måske også interesseret i: Hvad sker der, når man drikker alkohol på tom mave?

Alkohol er skadeligt for fordøjelsessygdomme

Når der er fordøjelsessygdomme, er det nødvendigt at begrænse forbruget af berusende drikkevarer fuldstændigt. Ellers kan deres symptomer forværres, eller tilstandene kan udvikle sig hurtigere.

Faktisk bør disse giftige stoffer undgås i enhver sammenhæng. Mens man indtil for få år siden spekulerede i, at en lille mængde kunne beskytte det kardiovaskulære system, ved man nu, at dette er helt ukorrekt.

Derfor bør forbruget heraf ikke længere normaliseres og så vidt muligt afvises. I stedet bør man prioritere forbruget af vand, som er den bedste kilde til hydrering af kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Minihane, A. M., Vinoy, S., Russell, W. R., Baka, A., Roche, H. M., Tuohy, K. M., Teeling, J. L., Blaak, E. E., Fenech, M., Vauzour, D., McArdle, H. J., Kremer, B. H., Sterkman, L., Vafeiadou, K., Benedetti, M. M., Williams, C. M., & Calder, P. C. (2015). Low-grade inflammation, diet composition and health: current research evidence and its translation. The British journal of nutrition114(7), 999–1012. https://doi.org/10.1017/S0007114515002093
  • Qamar, N., Castano, D., Patt, C., Chu, T., Cottrell, J., & Chang, S. L. (2019). Meta-analysis of alcohol induced gut dysbiosis and the resulting behavioral impact. Behavioural brain research376, 112196. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2019.112196
  • Sethi, S., & Richter, J. E. (2017). Diet and gastroesophageal reflux disease: role in pathogenesis and management. Current opinion in gastroenterology33(2), 107–111. https://doi.org/10.1097/MOG.0000000000000337

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.